Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rapistunut 57-metrinen ”aavelaiva” aiheuttaa harmaita hiuksia Lappeenrannan kaupungille

Kotimaa
 
Juha Metso
Autio Blue White Eagle on kesästä 2011 lähtien rapistunut Lappeenrannassa Holiday Club Saimaan kylpylän rannassa.Kuva maaliskuulta 2015.
Autio Blue White Eagle on kesästä 2011 lähtien rapistunut Lappeenrannassa Holiday Club Saimaan kylpylän rannassa.Kuva maaliskuulta 2015. Kuva: Juha Metso

Lappeenranta

Liikemies Pekka Sivonen on myynyt Lappeenrantaan juuttuneen, aavelaivaksi kutsutun matkustaja-aluksensa helsinkiläiselle Niocon-yhtiölle. Blue White Eagle -nimisen aluksen syyskuisen kaupan hinta on salaisuus.

Kone- ja laitetukkukauppayhtiö Nioconin omistaa Asko Asmi, 75. Hän aikoo kunnostaa rapistuneen aluksen ja myydä reittiliikenteessä olleen laivan uuteen tarkoitukseen.

Nioconin tuorein tilinpäätös kaupparekisterissä on vuodelta 2008, jolloin liikevaihto oli nolla euroa.

Asmi ei halunnut kertoa HS:lle tarkemmin suunnitelmistaan tai miksi hän innostui ostamaan Blue White Eaglen. ”Täytyy olla joku harrastus”, hän toteaa.

Blue White Eagle on rapistunut Holiday Club Saimaa -kylpylän rannassa kesästä 2011 lähtien. Sivosen mukaan rahapula esti häntä siirtämästä laivaa.

Laiva on herättänyt turisteissa uteliaisuutta. Se on joutunut myös ilkivallantekijöiden kohteeksi: laivasta on muun muassa varastettu ruori ja pelastusvene.

Alus on kunnostettava ja katsastettava, ennen kuin sitä voi siirtää tai käyttää.

Omistajanvaihdos ei takaa, että laiva katoaisi nopeasti rumentamasta Saimaan rantaa.

Lappeenrannan seudun ympäristölautakunta määräsi jätelain nojalla jo lokakuussa 2014 Sivosen toimittamaan laivan pois.

Mitään ei tapahtunut, ja viime elokuussa lautakunta teki takavarikkopäätöksen. Sen mukaan kaupunki poistaa laivan Sivosen kustannuksella. Sivonen valitti takavarikosta Itä-Suomen hallinto-oikeuteen.

Niocon-kaupan jälkeen laivan juridinen tilanne on kaupungin näkökulmasta monimutkaistunut, eikä kaupunki voi ryhtyä takavarikkoon. Ympäristötarkastaja Toni Pöntelinin mukaan kaupunki odottaa nyt tietoa siitä, ottaako hallinto-oikeus Sivosen valitusta käsittelyyn.

Kaupungin mielestä valituksessa oli muotovirheitä, sillä Sivonen lähetti valituksen määräpäivänä vasta virka-ajan jälkeen illalla. Lisäksi hän lähetti valituksensa hallinto-oikeuden sijasta Pöntelinin sähköpostiin.

Oikeus on pyytänyt Sivoselta lisäselvityksiä pari viikkoa sitten, mutta niitä ei ole vielä saatu. ”Kukaan ei ole pyytänyt minulta mitään”, sanoi Sivonen HS:lle. Hän sanoi vetävänsä valituksensa pois.

Sivosen valituksen kohtalosta riippumatta kaupunki odottaa hallinto-oikeudelta linjausta myös siitä, voiko takavarikkopäätös periytyä uudelle omistajalle vai onko kaupungin tarvittaessa aloitettava raskas takavarikkoprosessi kokonaan alusta.

Asmin mielestä kaupungin pitäisi peruuttaa koko takavarikko, jotta Niocon saisi työrauhan ja uskaltaisi aloittaa kunnostustyöt.

Pöntelin on eri mieltä. Hän huomauttaa, että koko takavarikkojupakka loppuu välittömästi, kun omistaja vie laivan pois.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat