Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaistutkimus: Yksikin alkoholiannos päivässä lisää kuolemanriskiä

Kotimaa
 
Tuomas Selänne
Uuden tutkimuksen mukaan alkoholia tulisi käyttää enintään yksi annos joka toinen päivä.
Uuden tutkimuksen mukaan alkoholia tulisi käyttää enintään yksi annos joka toinen päivä. Kuva: Tuomas Selänne

Suomessa käytettyjä alkoholin riskirajoja tulisi laskea, toteaa Helsingin yliopisto. Uuden tutkimuksen mukaan alkoholia tulisi käyttää enintään yksi annos joka toinen päivä.

Nykyisin lääkäreille tarkoitetussa Käypä hoito -suosituksessa korkean riskin tasoksi määritellään naisille 20 grammaa ja miehille 40 grammaa puhdasta alkoholia vuorokaudessa. Tämä tarkoittaa naisille noin 12:ta ja miehille noin 24:ää annosta viikossa.

Yksi alkoholiannos vastaa 12 grammaa puhdasta alkoholia, esimerkiksi tölkillistä kolmosolutta, lasillista viiniä tai yhtä väkevää alkoholijuomaa.

Tutkimuksen tulosten perusteella uusimmat, vuoden 2014 kotimaiset ravitsemussuositukset ovat kohtuullisen hyvät. Niiden mukaan miesten tulisi käyttää alkoholia enintään noin kaksi annosta ja naisten enintään noin yksi annos päivässä – eikä sitäkään määrää joka päivä.

Tutkimuksessa seurattiin lähes 15 000:ta suomalaista 24–60-vuotiasta kaksosta 30 vuoden ajan. Tutkimus aloitettiin vuonna 1975 kyselytutkimuksella, jonka toinen osa toteutettiin vuonna 1981.

Identtisiä kaksosia vertaamalla tutkijat osoittivat, että epäsuotuisat geenit eivät selitä runsaaseen alkoholinkäyttöön liittyvää lisääntynyttä kuoleman riskiä.

Tutkimuksessa huomioitiin myös iän, sukupuolen, tupakoinnin, liikunnan, ylipainon ja sosioekonomisen aseman vaikutukset. Tutkimusta johtaneen professorin Jaakko Kaprion mukaan yksi keskeinen seikka liittyi tupakoinnin ja alkoholinkäytön yhteyteen.

”Alkoholinkäytön luomat riskit ovat samat niin tupakoivilla kuin tupakoimattomilla. Runsaasti juovat monesti myös tupakoivat, jolloin tupakan ja alkoholin vaikutuksia on ollut hankalaa erottaa toisistaan”, Kaprio sanoo.

Kun ajatellaan terveyttä, tulisi ihmisten kuitenkin pysytellä tutkijan mukaan alkoholinkäytössään merkittävästi riskirajan alapuolella.

Kaprion mukaan humalahakuinen juominen on maltistunut Suomessa kuluneiden vuosikymmenten aikana.

”Humalahakuinen juominen on hävemmän hyväksyttyä. Alkoholinkäyttö on arkipäiväistynyt: siitä on tullut osa muuta elämää, eikä se ole enää yhtä juhlavaa. Siinä mielessä asenteet ovat tervehtyneet”, Kaprio pohtii.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat