Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ilmailumuseo entisöi Valmetin historiallisen Tuuli-lentokoneen

Kotimaa
 
Tuuli III lensi Ilmavoimien tunnuksella TL-1.
Tuuli III lensi Ilmavoimien tunnuksella TL-1.
Fakta

Valmetin suunnittelema prototyyppikone

 Valmet Tuuli III lensi ensilentonsa vuonna 1957.

 Koneessa on Continentalin kuusisylintereinen bokserimoottori.

 Koneen omistaa Suomen ilmailumuseo.

Suomen ilmailumuseosäätiö ja ammattiopisto Tavastia aikovat kunnostaa historiallisen kotimaisen Valmet Tuuli III -lentokoneen. Tarkoituksena on entistää kone alkuperäiseen asuunsa vuoteen 2018 mennessä. Kunnostetun koneen lopullista sijoituspaikkaa ei ole vielä päätetty.

Tuuli III on Valmetin rakentama alkeiskoulutuskone, joka suunniteltiin Ilmavoimien käyttöön. Nelipaikkaisessa ja yksimoottorisessa koneessa on kokometallirakenne.

Tuuli jäi lopulta prototyyppiasteelle, koska Ilmavoimat päätyi ostamaan alkeiskoulutuskoneekseen ruotsalaisen Saab Safirin. Ilmavoimien rekisterissä lentänyt kone vaurioitui pakkolaskussa elokuussa 1959, jolloin se poistettiin käytöstä. Myöhemmin 1980-luvulla kone lensi vielä siviilirekisterissä, jossa sen tunnus oli OH-XTL.

Lentokäytön päätyttyä kone seisoi Malmin lentokentällä, kunnes Suomen ilmailumuseo osti sen.

Suomen ilmailumuseon museomekaanikon Antti Laukkasen mukaan Tuulin osat näyttäisivät olevan hyvin tallessa:

”Sataprosenttista inventaariota ei ole tehty, mutta moottori ja ohjaamo näyttävät suhteellisen täydellisiltä. Ainakaan mitään suuria puutoksia ei ole”, Laukkanen kertoo.

”Se on seissyt ulkona aika pitkään Malmin lentokentän laidalla. Sää on tehnyt tepposet. Tietysti maalipinta on kärsinyt ja koneessa on hapettumaa ja sisustakin on ottanut vähän itseensä. Siinä on aika paljon restauroitavaa.”

Ilmailumuseolla ei ole tiloja eikä työvälineitä koneen maalinpoistoon ja uudelleenmaalaukseen. Niiden osalta museo tekee yhteistyötä hämeenlinnalaisen ammattiopisto Tavastian kanssa, jolla on tarvittavat tilat ja työkalut.

Suunnitelman mukaan lentokoneeseen tehdään ensin pintakäsittely ja sen edetessä osia tuodaan Ilmailumuseoon Vantaalle. Siellä Ilmailumuseo ja sitä tukevat vapaaehtoiset jatkavat koneen entistämistä. He paneutuvat erityisesti sisustan kunnostamiseen.

”Tarkoitus on saada se sellaiseen kuntoon, että se vastaisi ulkoasultaan sitä, millaisena se lensi Ilmavoimien käytössä ollessaan”, Laukkanen sanoo.

”Eli Ilmavoimien TL-1-rekisterillä varustettuna. Siitä tulee entisöity näyttelyesine, mutta ei lentokuntoinen.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat