Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Grahn-Laasonen: Erikoislukioille vuoden jatkoaika

Kotimaa
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen
Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Erikoislukioille eli erityistehtävän saaneille lukioille tulee vuoden jatkoaika varautua tuleviin muutoksiin, käy ilmi opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok) blogista. Hän puhui lukioiden uudistamisesta myös Suomen lukiolaisten liiton 30-vuotisjuhlissa perjantaina.

Ministeriö jatkaa voimassa olevia erityisen koulutustehtävän toimilupia vuodella eli vuoden 2017 elokuun alkuun saakka.

Opetusministeri kertoi toivovansa, että erikoislukioiden merkitys nousee. Se voisi hänen mukaansa tarkoittaa esimerkiksi sitä, että vastedes erityiseen lukiotehtävään sisältyisi velvoite jakaa lukion osaamista ja kehittämisen tuloksia myös muiden lukioiden käyttöön. ”Tässä digitaalisuus antaa huimia mahdollisuuksia”, Grahn-Laasonen uskoo.

Esimerkiksi kuvataiteisiin tai liikuntaan suuntautuva erityistehtävä on nyt 42 lukiokoulutuksen järjestäjällä, ja oppilaitoksia on 73 eli noin viidennes kaikista lukioista.

Erikoislukiot voivat poiketa normaalista tuntijaosta ja osalla on myös erityisrahoitusta.

Ensi vuoden aikana koko lukiokoulutuksen rahoitusta on määrä uudistaa kannustavammaksi. Yksi päämäärä on lisätä lukion ja korkeakoulujen yhteistyötä.

Grahn-Laasosen mukaan ministeriö käynnistää Uusi lukio – uskalla kokeilla -hankkeen, johon kutsutaan kaikki halukkaat lukiot. Opetushallituksen huomaan kootaa kokeilulukioiden verkosto.

Kokeilut kohdistuvat tuntijakoon, oppimisympäristöjen modernisoimiseen, uuden teknologian hyödyntämiseen, yleissivistyksen vahvistamiseen ja pedagogiikan kehittämiseen, ministeri listaa.

Oppiaineiden välistä yhteistyötä on ministerin mukaan lisättävä ja opetusta järjestettävä enemmän ilmiöiden ympärille.

”Hyvään opinto-ohjaukseen yhdistettynä lisääntyvä valinnaisuus auttaa myös opiskelijoiden omien vahvuuksien löytämisessä ja tukemisessa”, Grahn-Laasonen maalaa.

Edellisen hallituksen aikana lukion tuntijakoa muutettiin varsin maltillisesti, vaikka asiantuntijoiden työryhmä esitti radikaalimpiakin uudistuksia, kuten valinnaisuuden tuntuvaa lisäämistä. Uutta ovat esimerkiksi teemakurssit. Uusi tuntijako tulee voimaan syksyllä 2016.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat