Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaupat myyvät jo jouluvaloja, mutta tapa-asiantuntija malttaisi vielä niiden ripustamisessa

Kotimaa
 
Jussi Helttunen
Aleksanterinkadun jouluparaati marraskuussa 2012.
Aleksanterinkadun jouluparaati marraskuussa 2012. Kuva: Jussi Helttunen

Eteenpäin porskuttava ulkovalosesonki etenee nyt vauhdilla kohti ikkunavalojen ja joulukoristeidenkin aikaa.

Esimerkiksi K-Citymarketeissa jouluvalokauppa käynnistyi torstaina niin sanotun Jouluparaatin myötä, ja sesonkivalojen myynti on lähtenyt käyntiin ”ennätysajoissa”.

”Valosesonki etenee sitä mukaan, kun joulu kotona rakentuu”, sanoo tuotelinjajohtaja Katja Lehtilä K-Citymarket Oy:stä.

”Ikkunakoristeiden ja perinteisten kynttelikköjen myyntipiikki on marraskuun puolivälistä itsenäisyyspäivän jälkeiselle viikolle, josta eteenpäin myynti siirtyy kuusenkynttilöihin ja sisävalosarjoihin.”

Jouluvalojen ja muiden koristevalojen ero ei ole aina aivan selvä, varsinkin jos kyseessä on yksivärinen valosarja.

Lehtilän mukaan valojen käyttöön on tullut viime vuosina yhä enemmän kansainvälisiä vaikutteita. Syksyn valosesonkia vauhdittaa etenkin pyhäinpäivänä vietettävä halloween.

Milloin jouluvaloja olisi soveliasta ripustaa?

Joulunaika ja sen odotus ovat venyviä käsitteitä, ja ihmiset alkavat valmistautua niihin eri aikoihin. Joillakin joulunodotus alkaa joulukuun alusta, toisilla itsenäisyyspäivästä ja osalla vasta jouluviikolla kuusenhausta.

Kirkkovuodenkierrossa puolestaan jouluun valmistautumisen aikaa on adventtiaika. Ensimmäistä adventtisunnuntaita vietetään tänä vuonna 29. marraskuuta.

Joulukauppa käy kuitenkin jo vilkkaana läpi marraskuun ja käynnistyy paikoin jo varhain syksyllä.

Perinteisesti joulunaika loppuu loppiaisena, mutta monet jatkavat jouluvalojen käyttöä pidemmälle talveen.

Parvekkeille ja pihoille ripustetut valot ja lyhdyt ilahduttavat pimenevinä iltoina, mutta varsinaisille jouluvaloille aika on vielä turhan varhainen, arvioi Tapaseuran varapuheenjohtaja Risto Rasku.

”Meillä kotona laitetaan valoa niin pian, kun tulee pimeää. Ne ilahduttavat ihmisten silmää. Jouluvalot ovat sitten eri asia, niitä käytetään jouluna”, Rasku sanoo ja kutsuu ulkovaloja ”pimeäntorjuntavaloiksi”.

”Helsingissä avataan joulukatu 22. marraskuuta – se on varmasti hyvin asiallinen aika jouluvalojen suhteen. Yleisemmin perheissä jouluvaloja aletaan ripustella ikkunoihin varmaan paria kolmea viikkoa ennen joulua.”

Helsingissä virallinen joulunodotus alkaa perinteisillä joulukadun avajaisilla Aleksanterinkadulle sunnuntaina 22. marraskuuta.

Valosarjoja saa ripustaa melko vapaasti omalle pihalle tai parvekkeelle, mutta kiinteistöjen julkisivut kuuluvat taloyhtiön päätäntävallan piiriin. Kukaan ei kuitenkaan määrittele, milloin koristevalot saa ripustaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat