Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Opetusministeri: Erikois­lukioille jatkoaikaa

Kotimaa
 
Vesa Moilanen
Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen
Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen Kuva: Vesa Moilanen

Erikoislukioille eli erityistehtävän saaneille lukioille tulee vuoden jatkoaika varautua tuleviin muutoksiin, käy ilmi opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok) blogista. Hän puhui lukioiden uudistamisesta myös Suomen lukiolaisten liiton 30-vuotisjuhlissa perjantaina.

Ministeriö jatkaa voimassa olevia erityisen koulutustehtävän toimilupia vuodella eli elokuuhun 2017 saakka.

Opetusministeri kertoi toivovansa, että erikoislukioiden merkitys nousee. Se voisi hänen mukaansa tarkoittaa esimerkiksi sitä, että vastedes erityiseen lukiotehtävään sisältyisi velvoite jakaa lukion osaamista ja kehittämisen tuloksia myös muiden lukioiden käyttöön.

”Tässä digitaalisuus antaa huimia mahdollisuuksia.”

Esimerkiksi kuvataiteisiin tai liikuntaan suuntautuva erityistehtävä on nyt 42 lukiokoulutuksen järjestäjällä ja oppilaitoksia on 73. Se on noin viidennes kaikista lukioista.

Erikoislukiot voivat poiketa normaalista tuntijaosta ja osalla on erityisrahoitusta. Ensi vuonna koko lukiokoulutuksen rahoitusta on määrä uudistaa kannustavammaksi. Yksi päämäärä on lisätä lukion ja korkeakoulujen yhteistyötä.

Grahn-Laasosen mukaan ministeriö käynnistää Uusi lukio – uskalla kokeilla -hankkeen, johon kutsutaan kaikki halukkaat lukiot.

Kokeilut kohdistuvat tuntijakoon, oppimisympäristöjen modernisoimiseen, uuden teknologian hyödyntämiseen, yleissivistyksen vahvistamiseen ja pedagogiikan kehittämiseen, ministeri listaa.

Oppiaineiden välistä yhteistyötä on ministerin mukaan lisättävä ja opetusta järjestettävä enemmän ilmiöiden ympärille.

Edellisen hallituksen aikana lukion tuntijakoa muutettiin varsin maltillisesti, vaikka asiantuntijoiden työryhmä esitti radikaalimpiakin uudistuksia, kuten valinnaisuuden tuntuvaa lisäämistä.

Uutta ovat esimerkiksi teemakurssit. Uusi tuntijako tulee voimaan syksyllä 2016.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat