Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Terrorismiyhteydet ovat lisääntyneet Suomessa

Kotimaa
 
HS uutisoi Suomessa oleskelevista terrorismiin linkittyvistä ihmisistä 19. marraskuuta 2009.
HS uutisoi Suomessa oleskelevista terrorismiin linkittyvistä ihmisistä 19. marraskuuta 2009.

On 13. marraskuuta 2009. Terrorismintorjunnasta vastaava päällikkö Lasse Anttila istuu suojelupoliisin valvomossa.

”Suomessa oleskelee, tai on oleskellut, useita kymmeniä ihmisiä, joilla on, tai on ollut, yhteyksiä kansainvälisiin terroristijärjestöihin, -verkostoihin tai epäiltyihin terroristeihin”, Anttila lukee haastattelua varten laadituista muistiinpanoista.

”Osa kytköksistä voi olla normaalia yhteydenpitoa sukulaisiin, mutta joukossa on myös ihmisiä, joiden tiedetään esimerkiksi kannattavan jotakin väkivaltaista radikaalia aatetta”, Anttila lisää.

Anttila kertoo myös, että muutamat yksittäiset ihmiset ovat olleet halukkaita osallistumaan aseellisiin taisteluihin kriisialueilla.

Seuraavalla viikolla uutinen kerrottiin Helsingin Sanomissa. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun Supo myönsi julkisuudessa, että Suomessa oleskelee ihmisiä, joilla on yhteyksiä terrorismiin.

Itse asiassa Supolla ei ollut vaihtoehtoja. HS oli kaivanut esiin tapauksen, jossa Suomen kansalainen oli karkotettu Ruotsista terrorismiepäilyjen vuoksi.

Paljon on muuttunut kuudessa vuodessa.

Suomessa on aloitettu muutama esitutkinta terrorisminimikkeillä ja noin 70 ihmistä on Supon mukaan matkustanut taisteluihin Syyriaan ja Irakiin.

Riskihenkilöiksi luokiteltujen määrä on noussut muutamasta kymmenestä kolmeensataan. Lisäksi Suomi on tehnyt ensimmäiset karkotukset terrorismiepäilyjen vuoksi.

Ylitarkastaja Tuomas Portaankorva Suposta kertoo, että riskihenkilöiden määrä on noussut osin siksi, että viranomaiset osaavat tunnistaa heitä aiempaa paremmin. Se ei silti yksin riitä selittämään muutosta.

”Huolestuttavaa ei ole ainoastaan määrän nousu, vaan terrorismiyhteyksien laadullinen muutos. Suomessa oleskelevilla henkilöillä on entistä enemmän suoria kontakteja kansainvälisiin terroristiryhmiin. Lisäksi täällä oleskelee ihmisiä, jotka ovat osallistuneet aseellisiin taisteluihin.”

Supo tiedottikin viime viikolla, että Suomeen kohdistuva terroriuhka on kohonnut yksittäisten terrorististen väkivallantekojen osalta.

Supo kertoi myös suoraan, että Suomeen on muodostunut terroristisia ryhmittymiä ja organisaatioita, jotka voivat syyllistyä laittomuuksiin.

Tämän viikon torstaina julkisuuteen nousi yksi ryhmittymä, johon Supo uhka-arviossaan viittasi. Italian viranomaiset tiedottivat iskeneensä kansainväliseen terroristiryhmään, joka oli suunnitellut iskujen sarjaa Euroopassa.

Neljällä epäillyllä on ollut yhteyksiä Suomeen, tosin kaksi heistä on Italian viranomaisten tietojen mukaan jo kuollut taisteluissa ja yhden Suomi oli jo karkottanut maasta. Neljäs oleskeli ilmeisesti Italiassa.

Vaikka muutos on ollut kuudessa vuodessa huolestuttavaa, Suomi tulee silti muuta Eurooppaa perässä. Eikä kansalaisten ole Supon mukaan toistaiseksi syytä olla huolissaan terrori-iskuista. Pakolaiskriisi saattaa lisätä riskihenkilöiden määrää, mutta Portaankorva muistuttaa, ettei kyseessä ole mitenkään uusi ilmiö.

”Suomeen on kautta aikojen tullut ihmisiä, joilla on ollut erilaisia kytköksiä konfliktialueilla toimiviin väkivaltaisiin ryhmiin. Kun volyymi kasvaa, todennäköisyys kasvaa, mutta riskihenkilöiden määrä ei ole maahan tulijoiden joukossa suuri.”

”Supolla on oma roolinsa tulijoiden arvioinnissa”, Portaankorva kertoo.

Oma roolinsa on myös lainsäätäjillä. Oikeusministeriössä laaditaan parhaillaan lakiesitystä, jolla kriminalisoitaisiin matkustaminen terrorismirikoksen tekemistä varten. Myös avunannosta ja matkan rahoittamisesta tulisi rangaistavaa.

Pohdinnassa on myös, voisiko oleskeluluvan peruminen olla nykyistä helpompaa.

”On tärkeää, ettei terrorismintorjunnassa kuitenkaan keskitytä pelkästään poliisin keinoihin. Radikalisoitumisen estäminen on laajempi yhteiskunnallinen kysymys”, Portaankorva sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat