Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Stubb puolustaa maakuntia

Valtiovarainministeri muistuttaa, että sote-alueiden määrä voi vielä muuttua

Kotimaa
 
Stubb: Pyydän anteeksi koulutusleikkauksia
Stubb: Pyydän anteeksi koulutusleikkauksia
Hallituspuolue kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Alexander Stubb pyytää anteeksi hallituksen tekemiä leikkauksia, jotka kohdistuvat yliopistoihin ja koulutukseen. Stubb vieraili HSTV:n Kulmapöytä-ohjelmassa 13. marraskuuta 2015.

Hallitus riiteli viime viikolla yötä myöten siitä, montako sote-aluetta Suomeen tulee. Kokoomusta syytettiin luottamuksen pettämisestä ja itkupotkuraivareista.

Valtiovarainministeri Alexander Stubbin (kok) mielestä oli ihan ymmärrettävää ja odotettavaakin, että tilanne kriisiytyi.

Artikkeliin liittyvät

”Päätöksentekoa edeltävinä viikkoina oli jo aistittavissa tiettyä kuplintaa”, hän kiteyttää.

Kun asia oli näin vaikea, miksei siitä sovittu jo keväällä hallitusneuvotteluissa?

”Koska kyseessä on Suomen historian suurin sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus. Samalla se on Suomen historian suurin aluehallintouudistus.”

Stubb korostaa, että ratkaisu on kokonaisuus.

”Puolustan kokonaisratkaisua. 18 itsehallintoaluetta, 15 sote-aluetta, potilaan valinnan vapaus ja evoluutiolauseke.”

Näistä viimeinen on jäänyt julkisuudessa vähemmälle huomiolle. Evoluutiolauseke tarkoittaa sitä, että jos jokin 15 sote-alueesta ei selviydy tehtävästään, alueiden määrää voidaan myöhemmin vähentää.

”Kun sote-alueen järjestämispäätös tehdään esimerkiksi viiden vuoden välein, katsotaan, onko sote-alueella riittävä kantokyky sille annetuissa tehtävissä. Jos ei ole, sote-alueiden määrä pienenee automaattisesti.”

Arviointiin tulee Stubbin mukaan jokin mekanismi. Viime kädessä asiasta päättää valtioneuvosto.

”Jos asiantuntijat olivat oikeassa, että sote-alueiden järkevä määrä olisi 5–12, vuosien saatossa kantokykyä arvioitaessa voi käydä niin, että sote-alueita on 5–12.”

Mutta itsehallintoalueita tai maakuntia tulee joka tapauksessa 18. Niistä kolme pienintä joutuvat hallituksen linjauksen mukaan tekemään sote-palveluja koskevan järjestämispäätöksen yhdessä naapurinsa kanssa.

Yllättäen Stubb sanoo, että hän haluaa tarjota ”uutisen poikasen”.

”Minä kannatan vahvoja, itsenäisiä maakuntia. Helsingissä ja muissa suurissa kaupungeissa on ymmärrettävä myös maakuntien voimavara”, hän julistaa.

Kansainvälinen, Helsingissä syntynyt ja Espoossa asuva Stubb on siis muuttunut maakuntien mieheksi.

”Kaupungistuminen on maailman megatrendejä, mutta ilman maakuntia ei ole Suomea. Suomea rakennetaan maakuntien omista vahvuuksista kumpuavalla ylpeydellä ja itsetunnolla.”

Hän sanoo tuntevansa hyvin eri maakuntien vahvuudet. ”Esimerkiksi Lappi – luonnonvarat ja matkailu, Pohjanmaan rannikko ja Vaasan seutu – energiaklusteri, Varsinais-Suomi – meriteollisuus, Itä-Suomi – metsäteollisuus ja metsäosaaminen.”

Kokoomus sai neuvotteluissa läpi tavoitteensa potilaan valinnanvapaudesta. Asia on periaatteessa hyväksytty, mutta yksityiskohdat miettimättä.

”Rakennamme suomalaisen valinnanvapausmallin”, Stubb korostaa.

”Valtio päättää kokonaisuuden. Sen jälkeen ihminen voi valita vaikkapa terveydenhuollossa lääkärikäynneillä, vanhusten palveluissa tai vastaavissa perustason palveluissa ja tietyissä leikkauksissakin yksityisen, julkisen ja kolmannen sektorin väliltä.”

Valtiovarainministerin mukaan ydinasia on se, että sote-palvelut auttavat ihmisiä tasaveroisesti, kun on hätä.

”Mutta on oltava myös järjestelmä, jossa on kannustimet sille, että ihminen ei sairastu.”

Johtamista ja kannustimia on tarkoitus muuttaa olennaisella tavalla niin, että tärkeintä on ihmisten terveys ja hyvinvointi eikä palvelusuoritteiden määrä.

Palveluntuottajat kirittäisivät toisiaan ja kilpailisivat asiakkaista palvelun laadulla. Stubb kiistää, että tästä tulisi yrityksille rahastusautomaatti.

”Ei tule avointa shekkiä, että voit mennä leikkaukseen minne tahansa millä hinnalla hyvänsä.”

Edellytyksenä on, että tiedot eri palveluntuottajien hinnoista ja laadusta ovat läpinäkyviä ja vertailukelpoisia.

”Valtio tekee palvelulupauksen. Ja rahanyörit ovat valtion käsissä”, hän sanoo.

Valinnanvapausmallin pitäisi Stubbin mukaan olla sellainen, että se edistää pienten ja keskisuurten yritysten mahdollisuuksia tulla julkisten palvelujen tuottajiksi. Samalla pitäisi nopeuttaa uusimman teknologian käyttöönottoa.

”Kun itse olen tällainen terveys- ja teknologiafriikki, uskon, että vain ihmisen luovuus on rajana toimintatapojen muuttamisessa”, hän sanoo.

Jo nyt olisi tarjolla erilaisia sovelluksia, joiden avulla ihmiset saisivat lääkäriltä tai hoitajalta ratkaisuja terveyteen ja hyvinvointiinsa liittyviin ongelmiin vaikka älypuhelimella.

”Neljä vastaanottokäyntiä viidestä voitaisiin hoitaa informaatioteknologian kautta. On absurdia, miksi emme jo tee näin.”

Mika Ranta / HS
”Neljä vastaanottokäyntiä viidestä voitaisiin hoitaa informaatioteknologian kautta. On absurdia, miksi emme jo tee näin”, sanoo Alexander Stubb.
”Neljä vastaanottokäyntiä viidestä voitaisiin hoitaa informaatioteknologian kautta. On absurdia, miksi emme jo tee näin”, sanoo Alexander Stubb.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat