Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suursopu odottaa hallituksen linjausta – palkansaaja­puolille luvattu päätös parin viikon aikana

Kotimaa
 
Rio Gandara / HS
Mielenosoittajat vastustivat hallituksen ilmoittamia työehtojen heikennyksiä suurmielenosoituksessa Helsingin Rautatientorilla 18. syyskuuta.
Mielenosoittajat vastustivat hallituksen ilmoittamia työehtojen heikennyksiä suurmielenosoituksessa Helsingin Rautatientorilla 18. syyskuuta. Kuva: Rio Gandara / HS
Fakta

Vääntöä jo keväästä asti

 Ensimmäisen kerran laajaa yhteiskuntasopimusta yritettiin keväällä ja toisen kerran kesän lopussa.

 Hallitus asetti tavoitteeksi tarkat prosentit, mikä ei käynyt etenkään SAK:lle.

 Kun työmarkkinajärjestöt eivät löytäneet ratkaisua, hallitus päätti heikentää työehtoja poikkeuksellisella pakkolailla, jolla hallitus rajoittaa liittojen sopimusoikeutta.

 SAK teki oman vastatarjouksensa, jonka keskeinen osa on nollakorotukset vuodelle 2017. Tarjouksen jälkeen alkoivat neuvottelut laajasta työmarkkinaratkaisusta.

Työmarkkinoiden keskusjärjestöissä pidetään hyvinkin mahdollisena sitä, että ne saavat vielä tämän vuoden puolella aikaan suursovun jokseenkin kaikkien suomalaisten palkoista ja siitä, miten yritysten kustannuskilpailukykyä piristettäisiin. Mistään ei ole vielä sovittu, mutta päämäärä on, että neuvottelutulos olisi valmis marraskuun aikana.

Neuvotteluissa on kaksi linjaa: ensimmäisessä linjassa käsitellään palkkoja ja tulevaa, ”Suomen mallin” -nimellä kulkevaa palkkaneuvottelutapaa. Toisessa linjassa väännetään kättä kustannuskilpailukyvyn parantamiseen tähtäävistä toimista.

Jos työmarkkinajärjestöt eli palkansaajia edustavat SAK, Akava ja STTK sekä työnantajia edustavat EK ja Kuntatyönantajat eivät löydä ratkaisua, hallitus toteuttaa niin sanotut pakkolait. Niillä hallitus leikkaa lomarahoista 30 prosenttia, muuttaa ensimmäisen sairauspäivän palkattomaksi, säätää vuosiloman enintään kuuden viikon mittaiseksi ja julistaa loppiaisen ja helatorstain palkattomiksi vapaapäiviksi eli pidentää näiden päivien osalta työaikaa.

Hallitus alunperin vaati, että järjestöjen ratkaisu laskee suomalaisen työn yksikkötyökustannuksia kymmenellä prosentilla suhteessa tärkeimpiin kilpailijamaihin. Hallitus uskoo, että tällä keinolla vienti alkaa vetää ja työpaikkoja syntyy lisää.

Neuvotteluissa tuskin päästään kymmeneen prosenttiin, sillä palkansaajille on vaikea hyväksyä työehtojen heikennyksiä, jotka johtaisivat hallituksen toivomiin prosentteihin. Neuvottelijat uskovat, että hallitukselle voi käydä pienempikin prosenttimäärä, jos se saa merkittävän parannuksen kilpailukykyyn ja lakkorauhan koko hallituskaudeksi.

Neuvottelujen ehkä helpoin osa ovat palkat, sillä SAK on jo tarjonnut vuodeksi 2017 nollaratkaisua. Vuonna 2018 palkankorotusten katon määrittelisivät ennalta sovitulla tavalla laskettu, pääosin vientiyritysten palkanmaksuvara. Ruotsissa on vastaava malli. Mahdollisessa sopimuksessa ilmeisesti tullaan määrittelemään vain Suomen mallin päälinjat.

Neuvottelujen kannalta yksi olennainen päivä on tuleva maanantai, jolloin SAK:n hallitus kokoontuu pohtimaan, mihin se voisi suostua.

SAK on pitänyt tiukkaa linjaa. Se kohentaisi kilpailukykyä siirtämällä työnantajien sosiaaliturvamaksuja palkansaajien maksettaviksi, mutta työehtojen heikennyksiin se ei ole ollut toistaiseksi halukas.

Akava ja STTK ovat valmiita neuvottelemaan esimerkiksi työaikojen pidennyksistä, kuten loppiaisen ja helatorstain muuttamisesta työpäiviksi.

Ne saattaisivat taipua lopulta myös ainakin muutamien päivien lomapäivien leikkauksiin ja jonkinlaisiin heikennyksiin sairauspäivien korvauksissa, kunhan saisivat pakkolakeihin kirjatut heikennykset torjuttua.

Jos SAK ei ole valmis neuvottelemaan mistään työehtojen heikennyksistä, sovun saavuttaminen on jokseenkin mahdotonta.

Ratkaisua ei kuitenkaan synny ennen kuin hallitus on kertonut, mitä se päättää paikallisesta sopimisesta eli siitä, miten työnantajat ja palkansaajat voivat keskenään sopia työpaikoilla työn ehdoista. Palkansaajat ovat valmiita hyväksymään sen, että liitot neuvottelevat sopimuksiinsa ehtoja, jotka helpottavat yrityskohtaista sopimista.

Hallitus ja työnantajat tuskin ovat valmiita suostumaan tähän, koska yleensä kun keskitetyssä sopimuksessa on sovittu palkoista, neuvottelupöydässä ei enää liiku juuri mikään.

Hallitus on luvannut työmarkkinaosapuolille linjauksensa viikon tai parin aikana. Palkansaajapuoli, tai ainakin SAK, lopettaa todennäköisesti neuvottelut saman tien, jos hallitus ilmoittaa laativansa pakottavan lainsäädännön sallien paikallisen sopimisen ilman, että liitot ovat sopineet asiasta.

Hallituksen pitänee siis löytää jokin kikka kolmonen, jolla se saa varmasti lisää paikallista sopimista mutta niin, ettei suursopu vaarannu.

Neuvotteluja uhkaa myös Postin työehtoriita. Postin mahdolliset lakot eivät vielä kaada sopimusta. Uhka on mahdolliset tukilakot. Esimerkiksi kuljetusliittojen laajat tukilakot olisivat myrkkyä Suomen taloudelle. Liittoja riivaa työehtokinaa enemmän se, että Posti on tuonut lakkojen varalle vuokratyövoimaa.

Jos tukilakot äityvät laajoiksi, suursopua ei lakkojen aikana synny ja voi mennä, että niistä toipumiseenkin menee tovi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat