Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viranomaiset kohottaneet valmiuttaan poikkeuksellisesti koko Suomessa – Suur-Pariisiin menoa vältettävä

Kotimaa
 
Sisäministeri Orpo: Iskut eivät näy suomalaisten arjessa
Sisäministeri Orpo: Iskut eivät näy suomalaisten arjessa
Sisäministeri Petteri Orpon mukaan valmiustason nosto vaikuttaa viranomaisten toimiin rajoilla, satamissa ja lentokentillä. Toimittaja: Anna-Liina Kauhanen HS, kuvaus ja leikkaus: Arttu Luhtala HS.

Viranomaiset ovat kohottaneet poikkeuksellisesti valmiuttaan koko Suomen alueella. Sisäministeriön poliisiosaston päällikkö Kauko Aaltomaa sanoi lauantaina iltapäivällä tiedotustilaisuudessa, että hän ei muista, milloin näin on viimeksi tapahtunut.

”Valmiustilan nostoja rajatuilla alueilla tapahtuu toki usein. Nyt halusimme tiedottaa tästä valmiustilan nostamisesta suomalaisille”, Aaltomaa sanoo.

Valmiustilan kohottaminen liittyy Pariisin terrori-iskuihin. Lue kaikki ajantasaiset tiedot Pariisin tapahtumista tästä linkistä.

Samalla ulkoministeriö (UM) kehotti Ranskassa matkailevien välttämään liikkumista Suur-Pariisin alueella. UM päivitti matkustustiedotettaan lauantaina iltapäivällä .

Ulkoministeriön Eurooppa-osaston päällikkö Liisa Talonpoika korosti tänään HSTV:n studiokeskustelussa, että kukin suomalainen tekee itse päätöksen matkustamisestaan Ranskaan.

”Emme voi päättää suomalaisten puolesta, että menkää tai älkää menkö sinne”, Talonpoika sanoi.

Poliisin valmiustilan nosto Suomessa tarkoittaa sitä, että esimerkiksi yleisötilaisuuksista tehdään entistä tarkempia riskikartoituksia. Tällä hetkellä mikään ei kuitenkaan viittaa esimerkiksi siihen, ettei Suomessa järjestettäviin konsertteihin ja yleisötapahtumiin voisi osallistua turvallisesti.

Valmiustilan nosto tarkoittaa myös sitä, että keskusrikospoliisi on tehostanut verkkoliikenteen seurantaa. Rajatarkastuksia on tehostettu esimerkiksi Torniossa, lentoasemilla ja satamissa.

Sisäministeri Petteri Orpo (kok) toisti tiedotustilaisuudessa, että terroriteon uhka Suomessa on Pariisin iskunkin jälkeen ”matala”.

”Suomalaiset voivat jatkaa arkeaan eikä valmiustason nosto näy arjessa”, Orpo sanoi.

Suomeen ei kohdistu edelleenkään erityistä uhkaa Pariisin terrori-iskujen sarjan vuoksi.

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen kertoi tiedotteessaan iltapäivällä, että tämän hetkisen tiedon mukaan kansalaisten turvallisuustilanne on Suomessa ennallaan.

Kolehmaisen mukaan poliisin näkyvät toimenpiteet kohdistuvat uhka-arvion perusteella valikoituihin kohteisiin.

”Tällaisia kohteita ovat riskiarvioinnin perusteella muun muassa tietyt joukkoliikenneasemat, yleisötilaisuudet, lähetystöt ja turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskukset”, Kolehmainen määrittelee.

Poliisi kertoo varautuneensa ”yllättäviin uhkiin jo alkuvuodesta”.

”Uusien ohjeiden myötä virkapukuisten lisäksi katukuvassa on myös siviiliasuisia poliiseja, jotka kantavat virka-aseita ja ovat varautuneet puuttumaan välittömiin akuutteihin uhkatilanteisiin”, Kolehmainen sanoo.

Suomen viranomaiset ovat olleet yhteydessä Ranskan viranomaisiin, ja tähän mennessä HS:n tietojen mukaan mikään ei ole kytkenyt Suomea ja suomalaisia Pariisin terrori-iskuihin.

Suomi ei myöskään kuulu nyt Euroopassa korkean riskin maihin, viranomaiset arvioivat. Terrorismin korkean riskin maita ovat kuitenkin muun muassa Ranska, Tanska, Britannia ja Espanja.

Suomen hallitus piti lauantaina aamulla puhelinkokouksen, ja niitä järjestetään vielä toinen. Hallitus saattaa pitää myös kokouksen iltapäivällä.

Lue kaikki ajantasaiset tiedot Pariisin tapahtumista tästä linkistä.

Kartta näyttää, missä iskut tehtiin
Kartta näyttää, missä iskut tehtiin
Pariisin terrori-iskut tehtiin laajalla alueella. Kartta näyttää, missä iskut tapahtuivat. Grafiikka: Uolevi Holmberg.
Jussi Nukari
Petteri Orpo
Petteri Orpo
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat