Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Me olemme yhdessä, tapahtui mitä tahansa

Kotimaa
 
Helsingin Sanomat
KIM HONG-JI / Reuters
Äiti sytytti lapsensa kanssa kynttilän Pariisin terrori-iskun uhrien muistoksi Ranskan suurlähetystöllä Etelä-Korean Soulissa.
Äiti sytytti lapsensa kanssa kynttilän Pariisin terrori-iskun uhrien muistoksi Ranskan suurlähetystöllä Etelä-Korean Soulissa. Kuva: KIM HONG-JI / Reuters

Anna-Stina Nykänen HS

Äitiä itkettää. Pariisin verilöyly. Taas joutuu miettimään, mitä lapselle pitäisi kertoa väkivallasta ja terrorista, vai pitäisikö olla kertomatta.

Minä kuulun niihin, jotka kertovat.

Ajattelen niin, että en halua sulkea lasta maailman tapahtumista, vaan katson silmiin ja kerron heti, että elämä toi myös meidän perheen eteen tämän globaalin kauheuden.

Haluan sanoa, että olemme tässäkin tilanteessa yhdessä. Kuljemme kimpassa, mitä tahansa elämässä tapahtuukin. Meillä on toisemme. Se on turvallinen tunne, vaikka pelottaa ja itkettää ja ollaan epävarmoja.

Vasta sitten tulee tieto.

Tieto ja tiedonvälitys on tärkeää. Myös vanhempien ja lasten välillä. Hirveät uutiset on parasta kuulla äidiltä tai isältä. Kuka muka olisi parempi puhumaan minun lapselleni kuin minä?

Lapsi saisi mieluusti tuntea, että omat vanhemmat huolehtivat, joo, kantavat vastuun ja heihin voi luottaa. Se tarkoittaa myös sitä, että vanhemmat seuraavat uutisia, tietävät, missä mennään ja lapsi voi luottavaisin mielin keskittyä puuhaamaan omiaan.

En usko, että lapselta voi pimittää maailman tapahtumia. Se aika on ohi, jos sitä koskaan olikaan. Jos koulussa puhutaan ja kotona ei, tuleeko tunne, että mun vanhemmat on ihan pihalla, eivätkö ne tiedä?

Kun televisiosta tulee kuvia terrori-iskuista, kannattaa muistaa hyvä neuvo, jonka kuulin jonkun aiemman kriisin aikaan. Katsokaa auttajia.

Neuvokaa lastakin katsomaan auttajia. Kun jotain kauheaa tapahtuu, aina tulee joku apuun. Tuolla on ihmisiä sylikkäin, tuolla kannetaan toista, annetaan lämmintä päälle, sidotaan haavoja, suojataan kaveria, pelastetaan toisen lapsia.

Tekee hyvää aikuisellekin, että tajuaa katsoa auttajia.

Se muistuttaa, että me vieraat ja tutut olemme yhdessä, vaikka pelottaa. Sitä yhteyttä aikuiset hakevat nyt sosiaalisesta mediasta, siltä valtioiden päämiehet hakevat tapaamisistaan. Kysytään, kuunnellaan, jaetaan tietoa ja tunteita. Hakeudutaan heti yhteen.

Se on tärkeä asia. Maailma ei jakaudu kahtia uhreihin ja hyökkääjiin. On myös niitä, jotka auttavat.

Auttajan rooli on paras.

Lue kaikki ajantasaiset tiedot Pariisin tapahtumista tästä linkistä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat