Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kalenterissa on tänä vuonna 53 viikkoa

Kotimaa
 
Fakta

Näin viikon järjestysnumero määräytyy

 Viikon järjestysnumero on yksi, jos uudenvuodenpäivä on maanantain ja torstain välillä.

 Muussa tapauksessa seuraava uudenvuodenpäivän sisältävä viikko saa numeronsa edellisen vuoden mukaan, jolloin se on joko viikko 52 tai 53.

 Hyvä muistisääntö on, että vuoden 1. viikko sisältää alkavan vuoden ensimmäisen torstaipäivän.

 Viikkojen numerointi perustuu kansainväliseen standardiin, joka otettiin Suomessa käyttöön vuonna 1973.

Lähde: Helsingin yliopiston almanakkatoimisto

Uudenvuodenpäivää vietetään tänä talvena viikolla 53. Viikkokalenterissa on siis viikko enemmän kuin tavanomaisempina vuosina, jolloin viikkoja on 52.

”Se tulee siitä, että vuodessa on 365 tai 366 päivää, jotka eivät jakaudu tasan seitsemällä. Tavallisina vuosina on 52 viikkoa plus yksi päivä, karkausvuosina on 52 viikkoa plus kaksi päivää. Ylimääräiset päivät kumuloituvat, joten välillä tulee ylimääräinen viikko”, selittää erikoissuunnittelija Asko Palviainen Helsingin yliopiston almanakkatoimistosta.

Säännön mukaan vuoden ensimmäinen viikko on se, johon sisältyy vähintään neljä alkavan vuoden päivää. Uudenvuodenpäivä on nyt perjantaina, joten viikko 1 alkaa vasta 4. tammikuuta.

Viikko 53 nähdään kalentereissa 5–6 vuoden välein riippuen siitä, montako karkausvuotta jaksolla on. Viimeksi 53 viikkoa oli kuusi vuotta sitten vuonna 2009, seuraavan kerran viiden vuoden päästä vuonna 2020. Mistään suuremmin poikkeuksellisesta ei siis ole kyse.

”Vuodesta 2009 on kuusi vuotta, ja tähän väliin on sattunut yksi karkausvuosi vuonna 2012. Siksi nyt on kuusi vuotta väliä. Karkausvuosia on taas vuosina 2016 ja 2020, joten seuraavaan 53-viikkoiseen vuoteen on vain viisi vuotta.”

Suomalaiset ovat tottuneet ajatukseen, että vuodessa on 52 viikkoa ja 365 päivää. Palviainen kertoo, että ylimääräistä viikkoa hämmästelevät ihmiset soittelevatkin almanakkatoimistoon joka kerta, kun nyrkkisääntö ei pidä.

”Viikkoja on ollut 53 aiemminkin, eikä se ole ollut mikään maailmanloppu. Ihmiset ilmeisesti vain unohtavat sen, mitä muutaman vuoden välein tapahtuu. Vuonna 2020 varmasti kyselevät taas”, Palviainen sanoo.

Viikkojen numerointi perustuu kansainväliseen standardiin, joka otettiin Suomessa käyttöön vuonna 1973. Standardin käyttö vähentää sekaannuksia esimerkiksi viestiliikenteessä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat