Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maanmittauslaitos karsii palvelupisteitä

Kotimaa
 
Vesa-Matti Väärä
Asiakaspalvelusihteeri Maarit Nummi esittelee videopuheluohjelmaa. Maanmittauslaitos toivoo, että sähköiset viestivälineet korvaavat jatkossa palvelupisteitä.
Asiakaspalvelusihteeri Maarit Nummi esittelee videopuheluohjelmaa. Maanmittauslaitos toivoo, että sähköiset viestivälineet korvaavat jatkossa palvelupisteitä. Kuva: Vesa-Matti Väärä
FAKTA

Maanmittauslaitos

 Vuonna 1812 perustettu Maanmittauslaitos suorittaa erilaisia maanmittaustoimituksia. Näitä ovat muun muassa lohkomiset ja tilusjärjestelyt.

 Laitos tuottaa myös kartta-aineistoja sekä ylläpitää kiinteistöjen lainhuutoja ja kiinnityksiä.

 Maanmittauslaitosta on uudistettu kahdesti tällä vuosikymmenellä. Vuonna 2014 laitoksen alueellisista toimistoista luovuttiin ja siirryttiin valtakunnalliseen toimintamalliin.

 Vuonna 2015 Maanmittauslaitokseen yhdistettiin Geodeettinen laitos. Samalla laitokselle siirrettiin maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskuksen tietotekniikan kehittämistehtävät.

 Maanmittauslaitoksella on reilut 1 900 työntekijää 35 palvelupisteessä ja kahdessa toimipisteessä, jotka sijaitsevat Helsingissä ja Kirkkonummella.

 Laitos toimii maa- ja metsätalousministeriön alaisuudessa.

Maanmittauslaitos supistaa palvelupisteverkostoaan. Laitoksella on tällä hetkellä yli 30 palvelupistettä eri puolilla Suomea.

Viime kuussa alkanut selvitystyö on vasta alussa, joten laitoksella ei ole vielä tarkkaa tietoa siitä, kuinka monta palvelupistettä aiotaan karsia.

Määrä voi olla kuitenkin huomattava.

”Meillä on aika laaja palvelupisteverkko ja samaan aikaan kuitenkin sähköistämme palveluitamme”, ylijohtaja Petri Korpinen Maanmittauslaitokselta sanoo.

Hän toimii selvitysmiehenä palvelupisteverkkorakenteen selvittämishankkeessa.

Supistustarpeen taustalla on palveluiden sähköistämisen lisäksi kannattavuuden parantaminen ja kustannussäästöjen löytäminen.

Nykyisen hallituksen yhtenä kärkihankkeena on julkisten palveluiden digitalisaatio ja toimintatapojen uudistaminen.

Maanmittauslaitos on testannut tänä syksynä kahta eri videopuheluohjelmaa.

”Videopuheluiden avulla voimme käydä asiakkaan kanssa yhdessä karttoja tai asiakirjoja läpi. Valitettavan harva on kuitenkin käyttänyt mahdollisuutta”, asiakaspalvelusihteeri Maarit Nummi Turun palvelupisteestä kertoo.

Selvitystyö koskee Maanmittauslaitoksen koko henkilökuntaa, eli noin 1 900:aa ihmistä.

”Mitään selviä vaihtoehtoja ei vielä ole. Meidän pitää muistaa valtion viranomaisena ja julkisen palvelun tuottajana huolehtia siitä, että mahdollisuus perinteiseen asiointiin säilyy niillä asiakkailla, joilla ei ole mahdollisuutta sähköiseen asiointiin”, Korpinen linjaa.

Hän kertoo, että käytännössä lähes kaikki maanmittauslaitoksen palvelut voidaan siirtää sähköisiksi.

Jo nyt sähköisesti voi hoitaa muun muassa lainhuutojen myöntämiset eli omistusoikeuksien kirjaamiset ja kiinnitysten vahvistamiset kiinteistöihin.

”Meillä voi hakea sähköisesti lainhuutoja ja kiinnityksiä sekä tehdä jopa kiinteistökauppa”, Korpinen kertoo.

Sähköinen kiinteistökaupan verkkopalvelu avattiin vuonna 2013.

Osa palveluista vaatii jatkossakin virkamiehen läsnäolon. Näitä ovat maastossa tapahtuvat maanmittaustoimitukset, lohkomiset sekä yksityistietoimitukset.

”Niissäkään ei ole asiakkaan kannalta merkitystä, missä maanmittaajan toimipaikka sijaitsee. Asiakkaan kannalta on tärkeää, että hän saa oman asiansa mahdollisimman hyvin hoidetuksi ja tulee kuulluksi”, Korpinen sanoo.

Maanmittauslaitos ei sulje pois liittymistä yhteispalvelupisteisiin. Nämä ovat useamman viranomaisen järjestämiä palvelupisteitä, niin sanottuja yhden luukun -pisteitä.

”Meidän pitää katsoa, miten valtionhallinnon yhteiset kehityshankkeet nivoutuvat yhteen. Löytyykö virastojen välillä yhteistyömahdollisuuksia?” Korpinen puntaroi.

Palvelupisteverkon selvitystyö valmistuu ensi vuoden helmikuussa.

Sen jälkeen asia siirtyy maa- ja metsätalousministeriön päätettäväksi.

Palvelupisteiden määrästä ja sijainnista annetaan myöhemmin ministeriön asetus.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat