Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Presidentti Svinhufvudin kotitalo saatetaan myydä – Riitta Uosukainen: ”Kulttuuriskandaali”

Kotimaa
 
JUHA METSO
Kotkaniemessä asui vuodesta 1908 lähtien valtiomies P. E. Svinhufvud, joka tuli tunnetuksi muun muassa karkotuksestaan Siperiaan, Suomen itsenäisyysjulistuksesta 1917 sekä kieltolain kumoamisesta.
Kotkaniemessä asui vuodesta 1908 lähtien valtiomies P. E. Svinhufvud, joka tuli tunnetuksi muun muassa karkotuksestaan Siperiaan, Suomen itsenäisyysjulistuksesta 1917 sekä kieltolain kumoamisesta. Kuva: JUHA METSO
Fakta

Kotkaniemi

 Arkkitehti Lars Sonckin piirtämä. Valmistui 1898.

 Pehr Evind (1861–1944) ja Ellen Svinhufvudin (1869–1953) kotina vuodesta 1908, jolloin P. E. Svinhufvud valittiin Lappeen kihlakunnantuomariksi.

 Svinhufvud oli myös eduskunnan puhemiehenä ja senaatin puheenjohtajana. Presidenttinä hän oli 1931–1937.

 Svinhufvud asui tai lomaili Kotkaniemessä kuolemaansa 1944 saakka.

 Svinhufvud karkotettiin Luumäeltä Siperiaan yli kahdeksi vuodeksi 1914 venäläistämisen vastustajana.

 Avattiin yleisölle 2000.

”Se olisi kulttuuriskandaali”, puuskahtaa valtioneuvos Riitta Uosukainen, P. E. Svinhufvudin muistosäätiön hallintoneuvoston puheenjohtaja.

Suomen itsenäisyyden merkkimiehen, presidentti Pehr Evind Svinhufvudin museona olleen Kotkaniemi-kotitalon myynti olisi Uosukaisesta järkyttävä osoitus suomalaisten historiattomuudesta.

Kotkaniemen omistava valtion Senaattikiinteistöt ilmoitti marraskuun alussa, että se saattaa laittaa Luumäellä Etelä-Karjalassa sijaitsevan talon myyntiin ensi vuonna.

Museovirasto on vuokrannut Kotkaniemeä Senaattikiinteistöiltä. Museotoiminnasta on viime vuodet vastannut vuonna 2013 perustettu Kotkaniemi-säätiö.

Myyntiaikeiden syynä on se, että yt-neuvotteluja käyvällä Museovirastolla ei ole säästöjen kourissa enää varaa vuokrata Kotkaniemeä.

Museoviraston pääjohtaja Juhani Kostet sanoo, että virastolla on täysi työ yrittää pelastaa työpaikkoja.

Kotkaniemi-käänteet ovat olleet nopeita. Kesällä 2014 Museovirasto päätti vuokrata kiinteistön Senaattikiinteistöiltä kymmeneksi vuodeksi.

Senaattikiinteistöt puolestaan päätti peruskorjata Kotkaniemen 2,5 miljoonalla eurolla itsenäisyyden juhlavuodeksi 2017.

Kotkaniemestä piti tulla Suomen itsenäistymisvaiheen museo ja matkailukohde.

Viime kesänä Kotkaniemi ehdittiin tyhjentää pitkälle suunnitellun remontin alta.

Sitten marraskuun alussa ilmeni, ettei Museovirastolla olekaan varaa vuokriin. Varmaa ei enää ollut sekään, että remontti mahtuu Senaattikiinteistöjen investointiraameihin.

”Yksi askel eteen ja kaksi taakse. On jo kafkamainen olo”, Uosukainen huokaa.

Kostet sanoo, että jos valtion ensi viikolla paljastettavassa lisätalousarviossa on vuokrarahat, Kotkaniemi voi pelastua myymiseltä.

Senaattikiinteistöjen toimitusjohtaja Jari Sarjo uskoo, että remonttikin saadaan ujutettua investointikehykseen, jos Museovirasto kykenee tekemään kunnollisen vuokrasopimuksen.

Museovirasto on luokitellut Kotkaniemen ei-strategiseksi kohteeksi. Se ei siis ole valtiolle ehdottoman tärkeä kohde toisin kuin esimerkiksi Kekkosen virka-asunto Tamminiemi tai Mannerheimin syntymäkartano Louhisaari.

”Kotkaniemi edustaa tavanomaista puujugendia. Svinhufvudin koti se tietysti oli. Jos sillä katsotaan olevan itsenäisyyden kannalta merkitystä, niin joltain kannalta se voi olla niin”, sanoo Kostet.

Svinhufvud-säätiön hallituksen puheenjohtaja Jyrki Vesikansa arvioi, että Museovirastossa on heikosti Suomen itsenäisyyden ajan tietämystä.

”Kotkaniemi symboloi Suomen itsenäistymistä ja Svinhufvudin elämäntyötä”, hän sanoo.

P. E. Svinhufvud kesänvietossa Kotkaniemen pihalla vuonna 1941.
P. E. Svinhufvud kesänvietossa Kotkaniemen pihalla vuonna 1941.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat