Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallitus aikoo kiristää turvapaikan saaneiden mahdollisuuksia tuoda perhe Suomeen – ”Perhe täytyy pystyä myös elättämään”

Kotimaa
 
"Perheen saanti Suomeen on elämäni tärkeimpiä hetkiä"
"Perheen saanti Suomeen on elämäni tärkeimpiä hetkiä"
Nuoriso-ohjaaja Aadan Ibrahim sai perheensä, puolison ja tyttären Somaliasta Suomeen viime toukokuussa. Somaliasta jo lapsena Suomeen tullut Ibrahim koki perheenyhdistämisen vaikeaksi, byrokraattiseksi ja hankalaksi, vaikka hän on Suomen kansalainen, ja hänellä on vakituinen työpaikka. Ibrahim sanoo, että perheen saanti Suomeen on ollut hänelle yksi elämän tärkeimmistä hetkistä. Toimittaja: Eeva Palojärvi, kuvaus: Leif Rosas, leikkaus: Arttu Luhtala HS.

Hallitus aikoo kiristää tuntuvasti turvapaikan saaneiden mahdollisuutta saada perhe Suomeen. Tiukemmasta perheenyhdistämislinjasta sovittiin jo viime kevään hallitusneuvotteluissa. Linjan kiristämistä vauhdittaa myös päälle kaatuva turvapaikanhakijoiden määrä.

”Me voimme ja meidän pitää tiukentaa perheenyhdistämistä. Tähän asti turvapaikan saaneelle perheenyhdistäminen on ollut melko helppoa”, linjaa sisäministeriön maahanmuutto-osaston päällikkö Jorma Vuorio.

Virkamiesvalmistelun pohjana on EU:n perheenyhdistämisdirektiivi, jota Suomi on soveltanut vain osittain. Se sallii, että Suomi voisi laittaa muille kuin pakolaisaseman saaneille tiukemmat perheenyhdistämisvaatimukset.

Poliittista ohjausta valmisteluun haetaan alkavalla viikolla ja lakiesityksen on määrä lähteä lausunnoille heti alkukeväällä. Eduskuntaan esitys on menossa ennen kesää.

”Suomessa ei saa olla ainakaan löysemmät kriteerit kuin muissa EU-maissa”, sanoo ulkoministeri Timo Soini (ps).

Linjan tiukennus kohdistuisi niin sanottua toissijaista suojelua Suomessa saaviin henkilöihin. Myönteisen luvan saaneista heitä oli viime vuonna noin puolet.

Toissijaista suojelua myönnetään esimerkiksi henkilökohtaisen vainon perusteella.

Pohdinnassa on tiukempia vaatimuksia sekä perheenyhdistämistä hakevalle perheenkokoajalle että myös Suomeen muuttaville perheenjäsenille.

Pitkällä valmistelussa on vaatimus vähimmäistoimeentulosta. Kaksilapsiselle perheelle se tarkoittaisi nyt 2 600 euron nettotulovaatimusta kuukaudessa.

”On selvää, että toimeentulovaatimuksia täytyy tarkistaa. Kaikkien perheensä tänne haluavien täytyy pystyä perhe myös elättämään, käydä töissä”, Vuorio kiteyttää.

Vähimmäistoimeentuloa on vaadittu nyt vain niiltä, jotka ovat avioituneet vasta Suomeen tulonsa jälkeen esimerkiksi lähtömaansa kansalaisen kanssa.

Vastedes toimeentulovaatimus koskisi kaikkia turvapaikkahakemukseensa myönteisen luvan saavia. Vain turvapaikan saaneille ei tätä edellytystä voida suoraan asettaa.

Näin vanha perhe lähtömaastakaan ei Suomeen enää pääsisi, jos riittäviä tuloja ei perheenkokoajalta löydy.

Perheenyhdistämisen ehtona Suomi voi myös vaatia, että perheenkokoaja on osallistunut aktiivisesti kotoutustoimiin ja että hän pärjää suomen kielellä.

Niin ikään Suomi voi vaatia, että perheenkokoaja on asunut täällä ainakin kaksi vuotta ja perhettä varten on asunto valmiina.

”Keinovalikoima on tiedossa. Kysymys on siitä, mitä valitaan. Toimeentulovaatimus on käytössä lähes kaikissa maissa. Se on myös selkeä ja ymmärrettävä keino”, sanoo sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg.

Jos lapsi on perheenkokoaja, ei toimeentulovaadetta ole. Lapsen on oltava kuitenkin alaikäinen silloin, kun yhdistymispäätös tehdään.

Pakolaisjärjestöt pitävät toimeentulorajoja käsittämättöminä. Järjestöjen mielestä ne tosiasiassa estäisivät perheenyhdistämiset kokonaan.

”Perheenyhdistämistä pitäisi päinvastoin helpottaa. Linja on jo nyt kohtuuton. Oikeus perhe-elämään on ihmisoikeus”, sanoo Pakolaisavun toiminnanjohtaja Annu Lehtinen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat