Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Perheen saanti Suomeen on ollut elämäni tärkeimpiä hetkiä”

Kotimaa
 
Leif Rosas
Vantaalainen Aadan Ibrahim sai Ibtisam-tyttärensä Suomeen viime keväänä. Aikaa perheenyhdistäminen vaati kaksi vuotta. ”Kun perheeni tuli tänne, tuntui vain hyvältä ja rauhoittavalta.”
Vantaalainen Aadan Ibrahim sai Ibtisam-tyttärensä Suomeen viime keväänä. Aikaa perheenyhdistäminen vaati kaksi vuotta. ”Kun perheeni tuli tänne, tuntui vain hyvältä ja rauhoittavalta.” Kuva: Leif Rosas

Vantaalainen nuoriso-ohjaaja Aadan Ibrahim, 30, on nyt onnellinen mies. Ibrahim sai perheensä Suomeen viime keväänä.

”Toukokuun 19. päivänä. Se oli elämäni yksi tärkeimmistä hetkistä”, Ibrahim sanoo Louhelan lähiön hiekkalaatikolla.

Vieressä leikkii 1,5-vuotias Somaliassa syntynyt Ibtisam -tytär. Kotona puoliso Asia odottaa toista lastaan.

Ibrahim kulki pitkän tien ennen kuin perheonni toteutui. Aikaa kului lähes kaksi vuotta, siitä huolimatta, että hän on Suomen kansalainen, saunoo kerran viikossa ja syö ruisleipää.

”Perheenyhdistäminen oli vaikeaa, kallista ja byrokraattista. Jouduimme asioimaan Etiopian Suomen suurlähetystössä, koska Somaliassa ei lähetystöä ole. Hankalinta oli, että puolisoni Somalian passia ei tunnustettu viralliseksi asiakirjaksi.”

Perheen Ibrahim perusti kolme vuotta sitten Somaliassa.

”Olin lomalla tapaamassa vanhempiani. Löysin puolisoni ja avioiduimme.”

Puolison ja tyttären muutto Suomeen muutti elämää perin pohjin.

”Kun he pääsivät tänne, tuntui vain hyvältä, rauhoittavalta. Ei tarvinnut enää pyörittää huolta perheestä päässään. Nyt pystyn keskittymään muuhun elämään.”

Työpaikka ja Suomen kansalaisuus helpottivat paljon Ibrahimin perheenyhdistämistä.

”Voin vain kuvitella niiden tilannetta, joilla työtä tai Suomen kansalaisuutta ei ole. Heille perheenyhdistäminen on haastavaa, pitkä prosessi.”

Ibrahim laskee, että perheen saanti Suomeen maksoi useita tuhansia euroja.

”Hakemus maksoi 700 euroa, lentolippu 1 000 euroa yhdeltä henkilöltä, päälle vielä majoitus- ja matkakulut Somaliassa.”

Suomeen Ibrahim muutti jo kymmenvuotiaana, vuonna 1996. Hän asui ensin yhdessä vanhemman sisarensa kanssa. Vanhemmat ja viisi sisarusta olivat jääneet Somaliaan.

Ibrahim sai ylioppilaslakin 2005, kouluttautui ensin lähihoitajaksi ja opiskelee nyt ammattikorkeakoulussa yhteisöpedagogiaa. Viime vuonna hänet nimettiin Mister Maahanmuuttajaksi.

”Kävin Santahaminassa armeijan. Armeija on yksi parhaimpia keinoja kotouttaa. Siellä oppii monta asiaa kantaväestöstä. Sain ystäviä ja kuuluin ryhmään. Suomessahan ei ole kovin helppo ystävystyä.”

Ibrahim on kuullut, että perheenyhdistyminen on vaikeutumassa.

”Olen kuullut, että tuloraja nousisi niin korkeaksi, että sen jälkeen on jo mahdotonta saada perhettä enää Suomeen. Perusduuneissa, joissa maahanmuuttajat käyvät, ei makseta kovin korkeata palkkaa.”

Katso kuinka Aadan Ibrahim leikkii tyttärensä kanssa hiekkalaatikolla. HS.fi/hstv
"Perheen saanti Suomeen on elämäni tärkeimpiä hetkiä"
"Perheen saanti Suomeen on elämäni tärkeimpiä hetkiä"
Nuoriso-ohjaaja Aadan Ibrahim sai perheensä, puolison ja tyttären Somaliasta Suomeen viime toukokuussa. Somaliasta jo lapsena Suomeen tullut Ibrahim koki perheenyhdistämisen vaikeaksi, byrokraattiseksi ja hankalaksi, vaikka hän on Suomen kansalainen, ja hänellä on vakituinen työpaikka. Ibrahim sanoo, että perheen saanti Suomeen on ollut hänelle yksi elämän tärkeimmistä hetkistä. Toimittaja: Eeva Palojärvi, kuvaus: Leif Rosas, leikkaus: Arttu Luhtala HS.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat