Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turkissa pidätettyjen jihadistien epäillään aikoneen iskeä Istanbulissa samaan aikaan Pariisin iskujen kanssa

Kotimaa
 

Turkkilaiset epäilevät viime viikolla maassa pidätetyn brittijihadistin suunnitelleen ryhmänsä kanssa iskuja Istanbuliin, jotka olisivat olleet samankaltaisia ja tapahtuneet samana päivänä kuin Pariisin perjantaiset iskut. Uutistoimisto Reuters kuuli epäilyistä kahdelta turvallisuuslähteeltä sunnuntaina.

Isis-järjestön teloittajana toimineen ”Jihad-Johnin” uskotaan kuolleen Yhdysvaltojen ja Britannian ilmaiskussa Syyriassa viime torstaina. Oikealta nimeltään hänen uskotaan olleen britannialainen Mohammed Emwazi. Perjantaina Emwazin toverina tunnettu Aine Lesley Davis pidätettiin Istanbulissa. Myös Davis on taustaltaan britti.

Turvallisuuslähteiden mukaan Davis oli pidätettäessä liikkeellä ryhmän kanssa. Heidän epäillään suunnitelleen iskua kaupunkiin.

”Davis on Isisissä vastuullisessa asemassa. Häntä ei pidätetty yksin vaan hän oli liikkeellä ryhmässä”, turvallisuuslähteet kertovat.

”Juuri nyt tutkimme, olivatko he suunnittelemassa Istanbuliin samanlaista iskua kuin Pariisissa tehtiin. Epäilemme, että tarkoitus oli toteuttaa Istanbulissa samantyylinen isku samana päivänä”, turvallisuuslähde sanoi.

Davis kuuluu britannialaisista islamisteista koostuvaan ryhmään, jonka uskotaan toimineen Isis-järjestössä ulkomaalaisten vankien vartijoina. Emwazin uskotaan toimineen ryhmässä brittiläisten ja yhdysvaltalaisten panttivankien teloittajana.

Istanbul on yksi maailman suosituimmista turistikohteista. Hagia Sofiaan, Siniseen moskeijaan ja kaupungin muihin nähtävyyksiin tutustuu vuosittain 10 miljoonaa ihmistä.

Reutersille puhuneiden turvallisuuslähteiden mukaan Ankarassa pidätettiin sunnuntaina lisäksi kahdeksan ihmistä, joilla uskotaan olevan yhteyksiä Isis-järjestöön. Heidän ei kuitenkaan epäillä suunnitelleen Istanbulin iskua.

Isis-järjestön uskotaan lisänneen viime aikoina toimintaansa Natoon kuuluvassa Turkissa. Kun aiemmin erilaisia järjestön tekemiä iskuja tai iskuyrityksiä tapahtui Turkissa arviolta harvemmin kuin puolessa vuodessa, nyt niitä tapahtuu noin kuukauden tai kahden välein.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat