Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Järjestöt vetoavat hallitukseen: 500 miljoonan leikkaukset suistaisivat yliopistot poikkeukselliseen kriisiin

Kotimaa
 
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Helsingin yliopistossa käydään yt-neuvotteluja.
Helsingin yliopistossa käydään yt-neuvotteluja. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Yliopistoihin ja tutkimukseen kohdistuvia menoleikkauksia vastustetaan viimeiseen asti. Valtion ensi vuoden talousarvio on eduskunnassa loppusuoralla.

Maanantaina yliopistojen henkilöstöjärjestöt ja Suomen ylioppilaskuntien liitto vetosivat päättäjiin leikkausten perumiseksi. Tilalle ne vaativat tulevaisuuspakettia.

Järjestöt ovat laskeneet, että opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalan ja Tekesin rahoituksen leikkaukset ajavat suomalaisen yliopistolaitoksen ennennäkemättömään rahoituskriisiin.

Yliopistoindeksi aiotaan jäädyttää yhdellä rysäyksellä vuoteen 2019 saakka. Sen myötä leikkaukset kertautuvat ja kasvavat tulevina vuosina, vaikka maan talous lähtisi muuten nousuun.

Kaikkiaan yliopistoilta ja tutkimukselta aiotaan hallituskauden aikana viedä noin 500 miljoonaa euroa. Sen päälle tulevat leikkaukset opintotukeen.

Liittojen mukaan yliopistojen lakisääteiset tehtävät ja perustoiminnot ovat jo vaarantumassa. Yliopistoista on jo vähennetty satoja työpaikkoja ja vähennysuhan alla on tuhansia työntekijöitä.

Yt-neuvotteluja käydään esimerkiksi Helsingin yliopistossa, Aalto-yliopistossa ja Vaasan yliopistossa.

Yliopistoalan järjestöt katsovat, että työttömyyden lisääminen ei säästä rahaa eikä voi olla hallituksen linjausten mukaista.

Järjestöt muistuttavat siitä, että 1990-luvun puolivälissä tehtiin merkittäviä panostuksia tutkimukseen sekä opiskelijoiden toimeentuloon ja niillä luotiin uuden kasvun edellytyksiä. Vuonna 2000 henkilöstö ja opiskelijat järjestivät näyttävän mielenosoituksen ja sen seurauksena yliopistot saivat tulevaisuuspaketin.

Järjestöt huomauttavat myös, että pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitus on joustanut jo monista muista esityksistään, mutta koulutuksen ja tutkimuksen leikkauksista ei ole tingitty, vaikka juuri ne ovat alusta saakka herättäneet eniten kritiikkiä.

Yliopistoalan järjestöjen mielestä hallituksen kärkihankkeet eivät riitä. Sen sijaan yliopistoille ja tutkimukselle pitää tehdä tulevaisuuspaketti, jolla yliopistoille palautetaan kyky suoriutua perustehtävistä ja mahdollistetaan tutkimuksen laadun kehittäminen.

Vetoomuksen takana ovat Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL, Opetusalan ammattijärjestö OAJ, Professoriliitto, Suomen ylioppilaskuntien liitto, Tieteentekijöiden liitto ja Yliopistojen ja tutkimusalan henkilöstöliitto YHL.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat