Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lama vei vauvahaaveet – yhä harvempi suomalainen haaveilee isosta perheestä

Kotimaa
 
Marja Airio / Lehtikuva
Yhä harvempi suomalainen haaveilee isosta perheestä. Sen sijaan yksilapsisten perheiden suosio kasvaa ja lapsettomuudenkin ihanne on kohonnut.
Yhä harvempi suomalainen haaveilee isosta perheestä. Sen sijaan yksilapsisten perheiden suosio kasvaa ja lapsettomuudenkin ihanne on kohonnut. Kuva: Marja Airio / Lehtikuva

Fakta

  Väestöliiton perhebarometrissä vastauksia verrattiin kolmeen aiempaan barometriin (1997, 2002 ja 2008).

  Siihen vastasi kaikkiaan 3 180 suomalaista.

Suomalaiset haluavat vähemmän lapsia. Väestöliiton tuore perhebarometri osoittaa suuria muutoksia lastenhankintaa koskevassa ilmapiirissä. Tutkimus julkaistiin maanantaina.

Yksilapsisten perheiden suosio kasvaa ja lapsettomuuden ihanne on myös kohonnut. Samalla syntyvyys on laskenut ja ensimmäisen lapsen hankinta siirtynyt myöhemmäksi, käy ilmi perhebarometristä.

Luvut osoittavat selvän suunnan. Kun vielä vuonna 2007, siis ennen finanssikriisin alkua, ihmisten ihanteellisena pitämä lapsiluku oli 2,5, mutta tänä vuonna se jäi jo selvästi alle kahden. Suuntaus näkyy myös toteutuneissa lapsiluvuissa, jotka tänä vuonna olivat keskimäärin 1,65 naista kohden. Viisi vuotta sitten sama lukema oli lähes 1,9.

Syntyvyys kasvoi vuoteen 2010 saakka, mutta tämän jälkeen se on alkanut alentua tasaisesti. Viime vuonna esimerkiksi syntyi hieman yli 57 000 lasta, mikä on lähes 4 000 lasta vähemmän kuin vuonna 2010. Ja tänä vuonna se laskee edelleen.

Yhä harvempi haaveilee isosta perheestä. Tämäkin ilmenee barometrin luvuista. Nyt siihen vastanneista kolmekymmentä prosenttia haaveili kolmesta tai useammasta lapsesta perheessä, kun taas 2000-luvun alussa suurta perhettä toivoi jopa neljäkymmentä prosenttia.

Tutkimus selvittää syyt sille, miksi lastenhankintaa lykätään. Ne ovat sopivan kumppanin puute, nuorten aikuisten halu elää ensin nuoruuttaan sekä työmarkkinoiden epävarmuus. Barometrissä nousivat selvästi syiksi myös muut mielenkiinnon kohteet ja elämäntyylistä luopumisen pelko, nämä muutokset näkyvät tapahtuneen nimenomaan viimeisen seitsemän vuoden aikana.

Yksi suuri syy on lama. Työttömyys tai sen uhka vievät vauvahaaveet, oli kyse ensimmäisestä tai seuraavasta lapsesta.

Kun tutkimuksessa kysyttiin yhteiskunnan tuista, vastaukset eivät olleet myönteisiä. Lähes kuusikymmentä prosenttia vanhemmista piti tukia joko melko tai hyvin huonoina ja joka viides jopa erittäin huonoina. Tämä luonnollisesti korostui, mitä vähemmän vanhemmilla oli tuloja.

Tutkija Anneli Miettinen Väestöliitosta sanoo, että ilmapiiri on muuttunut yllättävän paljon seitsemässä vuodessa.

Hän kehottaa pohtimaan myös joustavampia osa-aikatyön ja osittaisen perhevapaan yhdistelmiä, sillä monen vanhemman mukaan syy siirtää lastenhankintaa olivat työn ja perheen yhteensovittamisen ongelmat ja perhevapaan aiheuttama katkos työssä. Erityisestä tästä olivat huolissaan korkeasti koulutetut naiset.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat