Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

SAK:n liitot uhkaavat postiriidassa työtaistelutoimilla – myös koko työmarkkina­neuvottelut vaarassa

Kotimaa
 
Postilakko uhkaa - katso riidan taustat noin minuutissa
Postilakko uhkaa - katso riidan taustat noin minuutissa
HSTV avaa, miksi postinjakelu on lakkouhan alla. Toimittaja: Esa Juntunen HS, kuvaus: HSTV arkisto, musiikki: Kevin Macleod - "Interloper" (Incompetech.com).

Suomen suurimman palkansaajajärjestön SAK:n hallitus linjasi maanantaina, että SAK:n liitot ovat valmiita lain sallimiin työtaistelutoimiin, mikäli Posti käyttää vuokratyövoimaa mahdollisten torstaina alkavien Postin työntekijöiden lakkojen aikana.

Kukin liitto päättää itse, osallistuuko se tukilakkoon ja millä tavoin.

SAK:n hallitus ilmoitti maanantaina tiedotteessaan päättäneensä, että mikäli Posti käyttää vuokratyöntekijöitä Posti- ja logistiikka-alan unionin torstaina 19. marraskuuta alkavan työnseisauksen alaisten töiden tekemiseen, SAK keskeyttää neuvottelut yhteisestä työmarkkinaratkaisusta.

SAK on valmis jatkamaan neuvotteluja vasta, kun Posti lopettaa vuokratyöyritysten käytön lakon murtamiseen.

SAK:n jäsenliitot ryhtyvät valmistelemaan saartotoimenpiteitä SOL:ia ja muita sellaisia yrityksiä kohtaan, jotka vuokraavat Postille työntekijöitä työtaistelun kohteena oleviin tehtäviin.

SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly sanoo Helsingin Sanomille, että kaikki riippuu siitä, käyttääkö Posti vuokratyövoimaa torstaina, jos lakko alkaa. ”Vuokratyövoimasta tässä on pääosin kyse. Se on iso periaatteellinen kysymys meille”, Lyly sanoo.

Hän sanoo, että saartotoimet voisivat esimerkiksi haitata SOL:n rekrytointeja. ”Voi myös tulla toimenpiteitä työpaikoilla, joilla on SOL:n työntekijöitä.”

Lyly sanoo, että tämän lisäksi liitot voivat järjestää myös muita tukilakkoja.

Työnantajia edustavat Elinkeinoelämän keskusliitto EK pitää SAK:n uhkausta keskeyttää neuvottelut vastuuttomana. EK sanoo tiedotteessaan, että nyt käytävissä työehtosopimusneuvotteluissa Posti pyrkii ratkaisuun, joka parantaa sen kilpailuedellytyksiä ja sitä kautta turvaa Postin työntekijöiden työpaikat.

”Näitä neuvotteluja käydään valtakunnansovittelijan johdolla. EK ei pidä perusteltuna, että tämän riidan ulkopuoliset toimijat ryhtyvät saartotoimenpiteillä tai muilla vastaavilla toimilla vaikuttamaan työehtosopimusneuvotteluihin”, sanoo tiedotteessa EK:n johtaja Ilkka Oksala.

Palvelualan työntekijöitä edustava Pamin hallitus ilmoitti jo maanantaina hakusaarrosta, jotta työvoimatoimistot eivät välittäisi SOL:n työvoimaa Postiin. Liiton mukaan saarto mahdollistaa myös työttömän työnhakijan kieltäytymisen lakon alaisen työn vastaanottamisesta ilman seurauksia.

Pam ilmoitti, että hakusaarto koskee kaikkia SOL Henkilöstöpalvelut Oy:n työtehtäviä ja käynnistyy maanantaina 16. marraskuuta kello14.00. Tiedotteen mukaan saarto jatkuu, kunnes SOL Henkilöstöpalvelut peruu työvoiman välittämisen työtaistelun alaiseen työhön Postiin tai kun Pau ja Posti pääsevät neuvottelutulokseen.

SAK:n hallitus tuomitsi maanantaina julkaisemassaan tiedotteessa jyrkästi Postin Suomeen tuoman tavan vuokrata työntekijöitä hoitamaan laillisen työtaistelun kohteena olevia töitä.

”Posti toimii poikkeuksellisen häikäilemättömästi, kun se lisäksi edellyttää omien työntekijöidensä perehdyttävän lakonalaiseen työhön palkatut vuokratyöntekijät. Vuokratyöntekijät Posti asettaa kohtuuttomaan tilanteeseen, kun se aikoo teettää heillä mahdollisten työnseisausten alaisia tehtäviä”, SAK hallitus totesi ylimääräisessä kokouksessaan maanantaina.

SAK:n hallitus muistuttaa, että Posti on yhteiskuntavastuuohjelmassaan sitoutunut edistämään työelämän oikeuksia, muun muassa työntekijöiden oikeutta lakkoon. SOL ja muut työntekijöitä Postille vuokraavat yritykset puolestaan rikkovat Henkilöstöpalveluyritysten liiton sääntöjä, joiden mukaan henkilöstöpalveluyritykset eivät vuokraa alan kansainvälisen käytännön mukaan laillisen työtaistelun kohteena olevaan yritykseen työntekijöitä.

SAK:n hallitukseen kuuluvat liitot, jotka edustavat muun muassa Suomen tärkeimpien teollisuuslaitosten työntekijöitä. Ne voivat tukilakoissa pysäyttää merkittävän osan Suomen taloudesta. Erityisen lakkoherkkiä ovat kuljetusliitot, jotka voivat halutessaan käytännössä pysäyttää Suomen ulkomaankaupan sekä keskeisen osan kotimaan tavara- ja henkilökuljetuksista.

Liittojen painostustoimet kohdistuisivat siihen, että Posti on tuonut työpaikoille vuokratyövoimaa koulutettavaksi lakkojen varalta. Liitot haluavat varmistaa, ettei vuokratyöntekijöiden käyttö lakoissa laajene. Katso tästä jutusta, mikä tukilakko on.

Postin työntekijöitä edustava Posti- ja logistiikka-alan unioni Pau on ilmoittanut aloittavansa työtaistelujen sarjan torstaina, jos sopua ei synny. Pau on ilmoittanut keskeyttävänsä varhaisjakelun pääkaupunkieudulla ja Uudellamaalla 20.–21. marraskuuta.

Työtaistelu haittaisi muun muassa Helsingin Sanomien jakelua merkittävästi. HS:n digi- ja näköislehdet ovat luettavissa läpi mahdollisen lakon. Rekisteröitymällä tästä linkistä voit lunastaa itsellesi kaksi viikkoa ilmaista lukuaikaa.

Mikko Stig
Postin työntekijöitä edustava Posti- ja logistiikka-alan unioni Pau on ilmoittanut aloittavansa työtaistelujen sarjan torstaina, jos sopua ei synny.
Postin työntekijöitä edustava Posti- ja logistiikka-alan unioni Pau on ilmoittanut aloittavansa työtaistelujen sarjan torstaina, jos sopua ei synny.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat