Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vankilanjohtaja myönsi välittäneensä jatkuvasti tietoa Jari Aarniolle

Kotimaa
 
Martti Kainulainen
Jokelan vankilan apulaisjohtaja Jarmo Salminen saapui maanantaina Helsingin käräjäoikeuteen.
Jokelan vankilan apulaisjohtaja Jarmo Salminen saapui maanantaina Helsingin käräjäoikeuteen. Kuva: Martti Kainulainen

Jokelan vankilan apulaisjohtaja Jarmo Salminen myöntää välittäneensä Jari Aarniolle runsaasti tietoa tynnyrijuttuun liittyvistä vangeista. Tiedot liittyivät turvallisuusuhkiin, Salminen sanoi maanantaina Helsingin käräjäoikeudessa.

Salminen kiisti, että hän olisi syyllistynyt rikokseen välittämällä tietoja. Syyttäjien mielestä tiedot olivat salaisia, eikä Aarniolla ollut oikeutta saada niitä.

Salmisen mukaan Aarnio oli hänen tärkeimpiä yhteistyökumppaneitaan, sillä Helsingin huumepoliisilla oli paljon vankeja Jokelassa. Yhteydenpito ei rajoittunut pelkästään työasioihin, vaan Salminen kuvaili Aarniota perhetutuksi.

Miesten välinen ystävyys näkyy myös heidän viestittelyssään. Salminen muun muassa kutsuu viesteissään keskusrikospoliisia kgp:ksi. Hän myönsi, että viestien sävy on herättänyt pahaa verta oman organisaation sisällä, mutta vetosi siihen, ettei viestien ollut tarkoitus tulla julkiseksi.

”Tavallaan nämä on lähetetty ei-julkisesti kaverille, eikä tarkoitus ollut mollata muuta organisaatiota”, Salminen sanoi.

Salmista syytetään viidestä virkasalaisuuden rikkomisesta sekä virkavelvollisuuden rikkomisesta. Hän välitti Aarniolle tietoa muun muassa siitä, keitä tynnyrijuttuun liittyviä vankeja krp:n tutkija oli käynyt tapaamassa.

Salminen myönsi salanneensa krp:ltä sen, että hän välitti Aarniolle tietoa krp:n tekemisistä.

”En pitänyt sitä olennaisena tietona”, hän sanoi.

Kun kaksi vankia siirrettiin krp:n pyynnöstä toiseen vankilaan kuulusteluja varten, Salminen ilmoitti tästäkin Aarniolle. Siirto tehtiin viisi kuukautta ennen Aarnion kiinniottoa marraskuussa 2013.

Miesten mukaan tämäkin tietojenvaihto liittyi turvallisuusuhkiin.

Salminen myös antoi Aarniolle tietoja neljän tynnyrijutussa tuomitun vangin puhelinyhteyksistä vankilan ulkopuolelle.

Salminen vetosi siihen, ettei hänellä voi olla tietoa siitä, mitä asiat ovat poliisille tärkeitä. Tämän vuoksi tietoa välitettiin runsaasti, jotta mitään tärkeää ei jää kertomatta.

”Kokonaisuuden lähettäminen on helppo ratkaisu.”

Salmisen mukaan osa tietojenvaihdosta liittyi siihen, että yksi tynnyrijutun tuomituista, Raine Sievälä, pahoinpideltiin vankilassa. Häneen kohdistui myöhemmin vieläkin vakavampi uhka, Salminen kertoi.

Kun esitutkinta Aarniota vastaan oli alkanut, Salminen myös selvitti, mitä tietoja tutkinnan käynnistäneestä ”Saarasta” löytyy. Tätä Salminen selitti sillä, että Saaran entinen miesystävä oli 90-luvulla ollut mukana poliisien tappolistan laatimisessa.

”Jos tämmöisessä asiassa ei virassa olevaa poliisimiestä jeesaisi, kyllä se aika ihmeellistä olisi. On päivänselvä asia, että jos viranomainen on mahdollisten uhan alla, siinä toimitaan eikä kysellä”, Salminen perusteli.

Aarnion mukaan Salminen oli varmaan tiedotusvälineistä huomannut, että ”joku show on meneillään”.

”Sitä taustaa vasten uskon, että Salminen on heti halunnut tarkistaa, onko nainen esimerkiksi käynyt vankilassa tapaamassa jotakuta. Se selvittäisi, mistä käsin tätä operaatiota nyt johdettaisiin”, Aarnio selosti.

Syyttäjä Mikko Männikkö ihmetteli miesten logiikkaa, jonka mukaan rikosilmoituksen tekeminen Aarniosta tarkoittaisi Aarnioon kohdistuvaa turvallisuusuhkaa. Hän epäilikin Salmisen etsineet rekisteristä Saarasta tietoja, joita olisi ”mehevä paljastaa”.

Tietojen välittämisestä ei Salmisen mukaan ollut mitään ohjeistusta, vaan se perustui omaan harkintaan.

Samat tiedot olisivat päätyneet Helsingin huumepoliisin joka tapauksessa viranomaisyhteistyön kautta, mutta viikkoa myöhemmin, Salminen huomautti.

Myös Aarnio korosti tiedon välittämisen nopeutta.

”Tieto tulee luotisuoraan minulle, jotta pysytään kartalla, mitä on tapahtumassa”, hän kuvaili.

Näistä asioista Aarnio-käräjillä kiistellään
Näistä asioista Aarnio-käräjillä kiistellään
Jari Aarnion huumeoikeudenkäynti on edennyt syytettyjen ja todistajien kuulemiseen. Kaikki syytetyt ovat kiistäneet syytteet. Toimittaja: Minna Passi, leikkaus ja grafiikka: Boris Stefanov
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat