Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vuokratyövoiman työskentely Postissa lakon aikana ei ole vielä varmaa

Kotimaa
 
Postilakko uhkaa - katso riidan taustat noin minuutissa
Postilakko uhkaa - katso riidan taustat noin minuutissa
HSTV avaa, miksi postinjakelu on lakkouhan alla. Toimittaja: Esa Juntunen HS, kuvaus: HSTV arkisto, musiikki: Kevin Macleod - "Interloper" (Incompetech.com).

Sol Henkilöstöpalvelujen toimitusjohtaja Niilo Kemppe sanoo, ettei yhtiö ole tehnyt vielä päätöstä, ovatko yhtiön välittämät vuokratyöntekijät Postissa töissä Postin mahdollisten torstaina alkavien työtaistelujen aikana.

”Emme ole tehneet tästä vielä päätöstä, joten varmuutta ei ole. Nyt on maanantai ja kaikki odottavat, että Pau ja Palta löytävät sovun työehdoista”, Kemppe sanoo Helsingin Sanomille. Posti- ja logistiikka-alan unioni Pau ja Postia edustava Palta neuvottelevat parhaillaan valtakunnansovittelijan johdolla Postin uudesta työehtosopimuksessa. Neuvotteluja on hankaloittanut Postin päätös kouluttaa työntekijöitä mahdollisen lakon varalle.

Suomen suurin palkansaajien keskusjärjestö SAK ilmoitti tänään maanantaina, että sen liitot ovat valmiita työtaisteluun Solia vastaan, jos Solin vuokratyöntekijät työskentelevät Postissa mahdollisen lakon aikana.

Palvelualojen ammattiliitto Pam asetti Solin hakusaartoon, jotta työvoimatoimistot eivät välittäisi työvoimaa Solille. Myös muut SAK:n liitot ovat ilmoittaneet valmiutensa saartotoimenpiteisiin. SAK myös ilmoitti, että se keskeyttää neuvottelut mahdollisesta monivuotisesta työmarkkinaratkaisusta, jos Solin työntekijät työskentelevät Postissa lakon aikana. Neuvottelut jatkuvat, jos vuokratyöntekijät poistuvat Postista.

Sol Henkilöstöpalvelut on jäsen Henkilöstöpalveluyritysten liitossa, jonka sääntöjen mukaan jäsenyritykset eivät saa osallistua laillisen lakon alaisiin töihin. Liiton lähettämän tiedotteen mukaan Sol on myös liiton auktorisoima jäsenyritys, jonka on noudatettava liiton sääntöjä. Sääntöjen määräys perustuu liiton mukaan henkilöstövuokra-alan kansainväliseen käytäntöön.

Kemppe sanoo, ettei Postissa ole vielä ollut lakkoja, joten Solin vuokratyöntekijät eivät ole osallistuneet lakon alaiseen työhön.

”Olemme vaikeassa paikassa. Emme ole halukkaita rikkomaan asiakkaan eli Postin kanssa tekemää sopimusta”, Kemppe sanoo. Hän sanoo, ettei ole täysin varma, olisiko työstä kieltäytyminen sopimusrikkomus, sillä sopimuksessa viitataan liiton sääntöihin. ”Juristeilla tässä varmaan riittäisi töitä.”

Postin mukaan Solin välittämiä vuokratyöntekijöitä on Postissa työskennellyt viime viikkoina keskimäärin 600 henkilöä. Se on noin neljä prosenttia Postin työntekijöistä. Postin mukaan kaikki vuoratyöntekijät ovat olleet Solin välittämiä. Postin monilla työpaikoilla on ollut viime viikkoina huono ilmapiiri, koska Posti on pyytänyt vakinaisia työntekijöitä kouluttamaan vuokratyöntekijöitä mahdollisen lakon varalle.

Posti lähetti maanantaina tiedotteen, jossa Postin toimitusjohtaja Heikki Malinen sanoo, että myös Postin kilpailijat käyttävät vuokratyövoimaa.

”Myös Postin kilpailijat käyttävät vuokratyövoimaa ja alihankintaa. Olisi kummallista, jos kilpailijat saavat käyttää vuokratyöntekijöitä, mutta me emme saisi käyttää”, Malinen sanoo tiedotteessa.

Postiala on ollut marraskuun alusta lähtien sopimuksettomassa tilassa. ”Tässä tilanteessa kyse on siitä, että asiakkaamme edellyttävät meidän hoitavan palvelut kaikissa tilanteissa”, Malinen sanoo.

Posti ja Palta ovat korostaneet, että vuokratyövoiman käyttö on laillista lakon aikana, myös silloin kun lakko on laillinen.

Malinen sanoo tiedotteessa, että ”Posti ei missään tapauksessa korvaa vuokratyövoimalla Postin vakituisia työntekijöitä”. Väliaikaista työvoimaa käytettäisiin jatkossa esimerkiksi ruuhkahuippujen aikana.

”Postin vanha työehtosopimus oli rakennettu vuosien saatossa yhtiön ollessa monopoliasemassa. Nyt olemme kovassa kilpailussa emmekä halua menettää asiakkaita ja työtä kilpailijoille sen vuoksi, että emme ole riittävän kilpailukykyisiä ja joustavia”, Malinen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat