Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Korkein oikeus linjasi: Hiv-tartunnan salaaminen kumppanilta suojaamattomassa seksissä ei enää aina rikos

Kotimaa
 

Korkeimman oikeuden (KKO) mukaan hiv-positiivinen mies ei syyllistynyt rikokseen ollessaan suojaamattomassa emätinyhdynnässä naisen kanssa. Sen sijaan toinen hiv-positiivinen mies sai tuomion vaaran aiheuttamisesta, sillä hän oli kumppaninsa kanssa suojaamattomassa anaaliyhdynnässä useita kertoja.

KKO:n kaksi ennakkopäätöstä linjaavat nyt rikosoikeudellista suhtautumista siihen, että hi-virusta kantava salaa kumppaniltaan tartuntansa. Edellisen kerran KKO otti kantaa asiaan parikymmentä vuotta sitten. Silloin syytetyn kumppani oli kuollut saatuaan tartunnan, ja mies oli tuomittu törkeästä kuolemantuottamuksesta.

Hivin hoitomenetelmät ovat kuitenkin kehittyneet, joten yhdeksi ratkaisevaksi tekijäksi oikeudenkäynneissä nousi se, kuinka todennäköisesti kumppani saa tartunnan. Kummassakaan KKO:n tutkimassa tapauksessa kumppani ei saanut tartuntaa.

KKO kuuli asiantuntijoita ja päätyi siihen, että antiretroviraalinen lääkitys vähentää tartuntariskiä merkittävästi. Tästä huolimatta suojaamattomaan sukupuoliyhteyteen liitetään aina tartuntariski.

”Pelkästään asianmukaisesti noudatettu lääkitys ei kuitenkaan merkitse, ettei suojaamattomaan sukupuoliyhdyntään hiv-positiivisen kanssa liity rikoslaissa ja oikeuskäytännössä tarkoitettu konkreettinen ja vakava vaara”, KKO huomautti.

Tartunnan riski on anaaliyhdynnässä suurempi kuin emätinyhdynnässä, KKO totesi.

KKO linjasi, että hiv on edelleen rikoslaissa tarkoitettu vakava sairaus.

”Taudin diagnosoimiseen liittyy epävarmuutta ja viivettä, tauti on krooninen ja sen hallinnassa pitäminen edellyttää sitoutumisen loppuelämän pituiseen tarkkaan hoitoon ja seurantaan”, KKO totesi.

Anaaliyhdyntöjä koskevassa tapauksessa riski tartunnasta oli KKO:n mukaan vähäinen. Käytännössä mitään riskiä ei olisi ollut, jos mies olisi lisäksi käyttänyt kondomia.

Mies ei myöskään kertonut sairaudestaan kumppanilleen, jolloin tämä olisi itse voinut päättää suhteeseen ryhtymisestä ja käytettävistä varotoimista.

Näiden seikkojen takia KKO katsoi, että mies oli aiheuttanut kumppanilleen vakavan terveyden vaaran. Sen takia KKO piti voimassa miehelle tuomitun kolmen kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen.

Päätös syntyi äänin 3–2. Kaksi oikeusneuvosta olisi hylännyt syytteen kokonaan.

Sen sijaan toisessa tapauksessa KKO hylkäsi yksimielisesti syytteen törkeän pahoinpitelyn yrityksestä. Alemmissa asteissa mies oli saanut kahdeksan kuukautta ehdotonta vankeutta.

KKO:n mukaan mikään ei viittaa siihen, että mies olisi yrittänyt tahallaan vahingoittaa naista. KKO katsoi, että tartunnan todennäköisyys oli näissä oloissa niin vähäinen, että syyte törkeän pahoinpitelyn yrityksestä on hylättävä.

KKO:n ennakkopäätöksen tekivät oikeusneuvokset Liisa Mansikkamäki, Pertti Välimäki, Juha Häyhä, Jorma Rudanko ja Tuula Pynnä. Toisessa jutussa vähemmistöön jäivät Välimäki ja Häyhä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat