Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Verkkotiedusteluun vauhtia – hyökkäys Pariisiin sai poliitikot suopeiksi Supon ja sotilaiden tiedusteluhaluille

Kotimaa
 
Laura Oja / HS
Puolustusvoimien Tiedustelulaitoksen apulaisjohtaja Martti J. Kari.
Puolustusvoimien Tiedustelulaitoksen apulaisjohtaja Martti J. Kari. Kuva: Laura Oja / HS
Fakta

Hallitus haluaa tehostaa tiedustelua

 Hallitus haluaa luoda Suomeen uuden tiedustelulainsäädännön.

 Tätä varten on perustettu kolme lainsäädäntöhanketta.

 Sisäministeriö johtaa siviilitiedustelua ja puolustusministeriö sotilastiedustelua koskevaa hanketta. Oikeusministeriö selvittää perustuslain mahdollista muuttamista.

 Uusia lakeja valmisteleville työryhmille on annettu aikaa ensi vuoden loppuun saakka.

 

Pariisin terrori-isku on antamassa vauhtia uuden tiedustelulainsäädännön luomiselle Suomeen.

Erityisesti tietoverkkotiedustelun tehokkuutta on kuitenkin epäilty, koska tietoliikenteen kasvu on valtavaa ja nykyiset salausmenetelmät voivat tehdä viestien sisällön selvittämisen käytännössä mahdottomaksi.

Puolustusvoimien Tiedustelulaitoksen apulaisjohtaja Martti J. Kari sanoo sähköpostihaastattelussa HS:lle, että Suomen harjoittaman mahdollisen verkkotiedustelun laajuutta on vaikea arvioida.

”Riippuu siitä, millaiset valtuudet lainsäädäntö suo. Joka tapauksessa kykenemme niin laajaan tietoverkkotiedusteluun, että hankkeeseen kannattaa lähteä.”

Eversti Kari myöntää, että lisää resursseja tarvitaan. Tarve on osaaville ihmisille ja lisärahalle toimintamenoihin.

Ruotsissa signaalitiedustelua hoitaa FRA (Försvarets radioanstalt), jolla on käytössään supertietokone. Miten Puolustusvoimat aikoo hankkia tarvittavan laskentakapasiteetin?

”Operatiivinen asia, en voi vastata”, Kari sanoo.

Yksi vaihtoehto on vuokrata laskentakapasiteettia ulkoa.

Suomessa toimivien tietoliikenneoperaattoreiden kanssa ei ole vielä käyty keskusteluja siitä, miten tietoverkkotiedustelu järjestettäisiin käytännössä ja olisiko Tiedustelulaitoksella esimerkiksi omat tilat operaattoreiden kiinteistöissä.

Kari myöntää, että salattujen viestien avaaminen on ongelma. Suunnitelmissa ei ole yrittää avata viestejä yhteistyössä esimerkiksi jonkin isomman ulkomaisen tiedustelupalvelun kanssa. Kaapattuja viestejä ei myöskään luovuteta ulkomaiden tiedustelupalvelujen käyttöön.

Pienet voimavarat tulevat vastaan siinä, että salattuja viestejä ei aina edes yritetä avata.

”Ei kannata uhrata pieniä resursseja epävarmaan yritykseen. Panos–tuotos-suhteen pitää olla pitkällä aikajänteellä positiivinen”, Kari sanoo.

Viestien avaamisyrityksien sijaan poliisi ja Puolustusvoimat pyrkisivät muodostamaan tilannekuvan siitä, ketkä viestittelevät keskenään. Sen selvittäminen on huomattavasti helpompaa.

”Jos esimerkiksi terroristeilla on käytettävissään vahvat salausmenetelmät viestien sisällön salaamisessa, niin silloin viranomaiset luovat ensisijaisesti verkostoa”, sanoo sotatieteiden tohtori ja Jyväskylän yliopiston kyberturvallisuuden dosentti Martti Lehto.

”Silloin voidaan ehkä todentaa, että tietyt ihmiset liikennöivät keskenään. Kun siihen liitetään tiedustelutietoa muista lähteistä, saatetaan havaita, että nämä verkoston jäsenet ovat kiinnostavia, vaikkei tiedettäisi mitään viestien sisällöstä”, Lehto selittää.

”Verkoston rakentamisen kautta voidaan löytää ihmiset, ja sitten viime kädessä joku menee kolkuttamaan kotiovelle katsomaan, mitä siellä tehdään.”

Lehto arvelee, että massavalvonta vaatisi niin paljon resursseja, ettei siihen Suomessa välttämättä edes pystyttäisi.

”Pitää tietää, mistä kohteista tietoa haetaan ja keitä seurataan.”

Lehdon mukaan suurin ongelma verkkotiedustelukyvyn luomisessa on lyhyellä aikavälillä osaajien puute.

Suomessa ei ole riittävästi ihmisiä, jotka ymmärtäisivät syvällisesti, mitä verkkomaailmassa tapahtuu, hän sanoo.

Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunnan, puolustusvaliokunnan ja ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajat kannattavat sitä, että suojelupoliisi ja Puolustusvoimat saisivat oikeuden verkkovalvontaan ja vakoiluun ulkomailla.

”Lait on saatettava nykyajan tilannetta vastaavaksi tasapainoillen turvallisuuden ja yksityisyyden suojan välillä”, sanoo liikenne- ja viestintävaliokunnan puheenjohtaja Ari Jalonen (ps).

”On päivänselvää, että viikonvaihteen tapahtumat lisäävät paineita valmisteluun”, sanoo puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok).

Myös ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Antti Kaikkonen (kesk) kannattaa valmistelua. Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie (vas) ei suoraan torju hanketta, mutta suhtautuu siihen epäilevästi. Lapintien mukaan ensin täytyy katsoa, mitä hallitus esittää ja onko puutteita todella olemassa.

HS vieraili Pariisin terroristin synnyinkorttelissa
HS vieraili Pariisin terroristin synnyinkorttelissa
Yksi Pariisin terroristeista syntyi ja kasvoi 30 kilometrin päässä Pariisista Courcourennesin lähiössä. Helsingin Sanomat kävi paikan päällä ja puhui entiselle naapurille. Toimittaja: Petja Pelli, Kuvaus: Zacharie Scheurer
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat