Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Britannia värvää 1 900 tiedusteluun

Kotimaa
 

Lontoo

Britannian hallitus aikoo värvätä jopa 1 900 uutta turvallisuus- ja tiedustelualan asiantuntijaa, jotta tulevat terroriteot voitaisiin ehkäistä. Pääministeri David Cameron ilmoitti asiasta maanantaina Turkissa, jossa hän osallistui G20-maiden kokoukseen.

Asiantuntijat sijoitetaan Britannian tiedustelu- ja turvallisuuspalveluun (GCHQ) sekä sisäisestä ja ulkoisesta salaisesta palvelusta vastaaviin elimiin. Kysymyksessä on merkittävä lisäpanostus turvallisuuteen. Tiedusteluhenkilöstön määrä kasvaa noin 15 prosentilla.

Cameron kuvasi jihadistijärjestö Isisin vastaista toimia ”sukupolven taisteluksi”.

Cameron kertoi BBC:lle Turkissa, että Britannia on onnistunut torjumaan seitsemän terrori-iskua puolen vuoden sisällä.

Tyhjäksi tehdyt terroristien suunnitelmat olivat Pariisin perjantaisten iskujen kaltaisia, mutta eivät yhtä massiivisia. Pääministerin toimisto tarkensi myöhemmin maanantaina, että seitsemän iskuyritystä oli torjuttu vuoden aikana ja viimeisin niistä lähimmän kuukauden aikana.

Britannia aikoo myös kaksinkertaistaa lentoturvallisuuden rahoituksen. Lentoturvallisuuden tietotaitoa viedään niihin Pohjois-Afrikan maihin, jotka ovat brittituristien suosiossa.

Sisäministeri Theresa May ilmoitti maanantaina parlamentissa, että Britannia tehostaa rajavalvontaa ja -tarkastuksia niin maahan tulevien kuin maasta lähtevienkin kohdalla.

Wembleyn areenalla tiistaina järjestettävässä Britannian ja Ranskan välisessä ystävyysottelussa vartioivat aseistetut poliisit, kertoi uutistoimisto PA.

Britannia lisäsi tiedusteluponnistelujaan yhtä rajusti edellisen kerran vuonna 2005, kun neljä itsemurhapommittajaa iskivät Lontoon julkiseen liikenteeseen tappaen 52 ihmistä.

Varsinaisesti islamistiterroristien vastainen työ alkoi jo Yhdysvaltoja kohdanneiden syyskuun 11. päivän iskujen jälkeen vuonna 2001.

Pula on yhä etenkin asiantuntijoista, joilta löytyy tarvittava kielitaito sekä tietotekniikan taidot terroristien jäljittämiseen.

Uusi piirre on se, että Isisin jhadistit ovat taitavia sosiaalisen median käyttäjiä. Asiantuntijat ovatkin painottaneet jo pitkään, että viranomaisten pitää ottaa sosiaalinen media haltuunsa, jotta terroristien viesti voidaan tukahduttaa.

Brittihallitus julkistaa ensi viikolla uuden strategisen puolustus- ja turvallisuusraportin, jossa kartoitetaan tulevat uhat.

Rahan ja osaamisen lisäksi terrorismin kitkemisessä tarvitaan maiden välistä yhteistyötä.

G20-kokouksen yhteydessä Turkissa maanantaina puhunut Yhdysvaltain presidentti Barack Obama lupasi lisää tietojenvaihtoa Ranskan kanssa terrorismin torjumiseksi. Obaman mukaan Yhdysvalloilla ei ollut vihjeitä Pariisin iskuista, AFP raportoi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat