Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oikeus vangitsi miehen sotarikoksesta epäiltynä

Kotimaa
 
Fakta

Sotarikos

 Sotarikos on laaja pykälä, joka sisältää monenasteisia tekoja henkirikoksesta ja kidutuksesta omaisuuden tuhoamiseen ja sotilaspuvun väärinkäyttöön.

 Siitä voidaan tuomita vähintään vuosi vankeutta ja enintään elinkautinen.

 Sotarikoksia voidaan tutkia Suomessa, vaikka tekopaikka olisi ulkomailla.

Pirkanmaan käräjäoikeus on vanginnut miehen todennäköisin syin epäiltynä sotarikoksesta. Poliisin mukaan rikoksen epäillään tapahtuneen Irakissa kesällä 2014.

Tutkinnanjohtaja Jari Räty kertoi istunnon jälkeen, että kyse on yksittäisestä teosta, eikä jutussa ole muita epäiltyjä. Tapahtuma-alueella oli tekoaikaan aseellisia konflikteja, mutta Räty ei kommentoinut, epäilläänkö miehen olleen osallisena teossa, jossa olisi uhreja.

”Näytön hankkiminen ei ole yksinkertaista. Töitä on tehtävä”, Räty sanoi.

Käräjäoikeuden julkisista diaaritiedoista käy ilmi, että mies on syntynyt vuonna 1986. Poliisin mukaan hän on ulkomaalainen. Epäillyllä oli istunnossa mukana arabian kielen tulkki. Räty ei halunnut kertoa, miksi mies oleskeli Suomessa.

Rädyn mukaan Sisä-Suomen poliisi otti miehen kiinni perjantaina Pirkanmaalla.

”Meille tuli tieto tällaisesta asiasta viime viikon lopulla ja me toimimme nopeasti. En kommentoi sitä, mistä tieto tuli”, Räty sanoi.

Jutun tutkinta siirrettiin kiinnioton jälkeen keskusrikospoliisille, ja tutkintaa tehdään tiiviissä yhteistyössä suojelupoliisin sekä ulkomaisten viranomaisten kanssa.

Kiinnioton ajankohdasta huolimatta asialla ei ole mitään yhteyttä Pariisin terrori-iskuihin.

Sotarikos on laaja pykälä, jonka sisään mahtuu monia erilaisia tekoja. Siitä voidaan tuomita vähintään vuosi vankeutta ja enintään elinkautinen. Rädyn mukaan epäilty teko ei sijoitu rangaistusasteikon yläpäähän.

Räty ei halunnut kommentoida, oliko miehen rooli sotilaallinen, puolisotilaallinen vai siviili epäillyn rikoksen aikana.

Hän ei myöskään kommentoinut sitä, myöntääkö vai kiistääkö mies teon. Rädyn mukaan ”kuulusteluissa on tultu hyvin juttuun”.

Miehen asianajajan Ari Niemisen mukaan mies kiistää, että rikosta olisi tapahtunut. Hänen mukaansa mies on hämmästynyt epäilystä.

Helsingin yliopiston rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio kertoo, että hänen tietojensa mukaan Suomessa ei ole ollut aiemmin vastaavaa tutkintaa. ”Tapaus on mielenkiintoinen. Sillä tullaan testaamaan kotimaista sotarikossääntelyä. On hyvä, että lakia uudistettiin muutamia vuosia sitten vastaamaan kansainvälistä oikeuskehitystä”, Nuotio arvioi.

Suomessa on aiemmin käsitelty Ruandan sisällissotaan liittynyt joukkotuhontatapaus. ”Tapaus herätti siihen, että tällaisia tutkintoja ja oikeudenkäyntejä voi tulla eteen Suomessakin, kun ihmiset liikkuvat”, Nuotio sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat