Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kova paine sai hallituksen perumaan leikkaukset

Kotimaa
 
Petri Mulari
Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä (ps) kertoi maanantaina, että asumistuki jätetään ennalleen ”oikeudenmukaisuuden ja inhimillisyyden vuoksi”.
Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä (ps) kertoi maanantaina, että asumistuki jätetään ennalleen ”oikeudenmukaisuuden ja inhimillisyyden vuoksi”. Kuva: Petri Mulari

Hallitus peruu päätöksensä eläkeläisten asumistuen leikkaamisesta. Hallituksen suunnittelemaa eläkkeensaajien asumistuen yhdistämistä yleiseen asumistukeen ei toteuteta.

Hallituksen tarkoitus yhdistää yleinen asumistuki ja eläkeläisten asumistuki olisi pienentänyt kymmenientuhansien eläkeläisten tukea. Hallituspuolueet ovat nyt sopineet, että asumistukijärjestelmään ei kosketa.

Artikkeliin liittyvät

Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä (ps) vahvisti maanantaina, että asumistuki jätetään ennalleen ”oikeudenmukaisuuden ja inhimillisyyden vuoksi”.

”Tämä on ollut minulle vaikea asia viedä eteenpäin. Olen erittäin tyytyväinen, että esitys ei etene”, Mäntylä kertoo.

Eduskunnan tietopalvelun selvityksen mukaan eläkeläisten asumistuen leikkaus yhdessä eläkkeiden indeksijäädytysten kanssa olisi merkinnyt noin 27 000 eläkeläisen putoamista köyhyysrajan alapuolelle.

Mäntylän mukaan hallituksen teettämien arviointien perusteella kävi selväksi, että ”osa eläkkeensaajista olisi joutunut täysin kohtuuttomaan tilanteeseen, mikäli asumistuet olisi yhdistetty”.

”On suoraan sanoen sydäntä särkevää miettiä, miten näille ihmisille käy. Olen onnellinen, että voin tämän viestin laittaa maailmalle”, Mäntylä sanoo hallituksessa tehdystä päätöksestä.

Eläkeläisten asumistuen saajia on noin 195 000, joista kahdella kolmasosalla tuki olisi pienentynyt. Noin kolmella prosentilla tuki olisi poistunut kokonaan ja lopuilla kasvanut.

Asumistuen leikkaamisella julkinen sektori olisi säästänyt ensi vuonna vajaat 20 miljoonaa euroa ja sen jälkeen vuosittain noin 60 miljoonaa euroa.

Suomen suurimmissa eläkejärjestöissä riemastuttiin uutisesta, jonka mukaan hallitus peruu eläkeläisten asumistuen leikkauksen.

”Onpa hieno juttu. Tummaan päivään tuli valoa. Emme ole siis turhaan tehneet työtä”, sanoo Eläkeliiton toiminnanjohtaja Jukka Salminen.

Eläkkeensaajien keskusliiton toiminnanjohtajan Timo Kokon mukaan asumistuen leikkauksesta on tullut järjestöön valtavasti palautetta.

”Olemme vedonneet tästä asiasta hallitukseen ja kansanedustajiin lukuisia kertoja, että he estäisivät eläkeläisten aseman kurjistamisen näin valtavassa määrin”, Kokko sanoo.

Hallitus lievensi alkuperäistä ehdotustaan kesän aikana niin, että leikkaus olisi ollut enintään 60 euroa kuukaudessa.

740 euron suuruista takuueläkettä saaville lievennettykin ehdotus olisi Kokon mukaan tarkoittanut kokonaisen kuukauden tulojen menetystä vuodessa. Huomattava osa eläkeläisistä elää Kokon mukaan toimeentulon äärirajoilla.

”Onneksi sosiaalista omaatuntoa on hallituksesta nyt löytynyt. Kolmasosa eläkkeensaajista saa eläkettä alle 1 100 euroa kuukaudessa, kun EU:n köyhyysraja vuonna 2013 oli 1 190 euroa kuukaudessa”, Kokko sanoo.

Myös Salmisen mukaan eläkeläisten asumistuen yhdistäminen yleiseen asumistukeen olisi koskenut hyvin laajaa joukkoa eläkeläisiä.

”Niiden, joiden taloudellinen tilanne on heikoin, tilanne olisi entisestään heikentynyt. Paljon sairastaville myös lääkekorvausten leikkausten peruminen on suuri juttu”, Salminen sanoo.

Hallitus pienentää myös lääkekorvauksista tehtäviä säästöjä. Alkuperäinen 50 miljoonan säästötavoite puolitetaan ensi vuonna.

Hallitus joutuu nyt löytämään budjetin sisältä noin 40 miljoonaa euroa, jolla se paikkaa perutut päätökset. Mäntylän mukaan kompensaatiota ei kuitenkaan tehdä leikkauksilla tai toimenpiteillä, jotka kohdistuisivat heikompiosaisiin.

”Täytyy löytää sellainen keino, että korvaavat säästötoimet eivät missään tapauksessa veisi enää tiukalla eläviltä ihmisiltä.”

Leikkaus on tarkoitus toteuttaa joko korvausprosenttia alentamalla, korottamalla omavastuuosuutta tai muuttamalla lääkkeiden korvattavuutta.

Eläkeläisten taloudellisen aseman heikentyminen on ollut eduskunnassa paljon esillä tänä syksynä. Kuukausi sitten oppositio jätti hallitukselle välikysymyksen eläkeläisten asemasta.

Vihreiden aloittamassa välikysymyksessä olivat mukana myös Sdp, vasemmistoliitto ja kristillisdemokraatit. Oppositio piti hallituksen päätöksiä kohtuuttomina eläkeläisille.

Eläkeläisten tilanteeseen vaikuttavat päätökset ovat olleet vaikeita hallituksellekin. Jo budjettiriihessä kesällä asumistukipäätös oli riidanalainen.

Hallitus on kuitenkin tiukasti ajanut sitä linjaa, että myös eläkeläiset muiden tavoin joutuvat osallistumaan säästöihin. Suomessa on tällä hetkellä noin 1,4 miljoonaa eläkkeensaajaa.

Oppositiopuolueetkin kiittelivät hallituksen päätöstä. Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman piti asumistuen leikkauksen perumista opposition ansiona.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat