Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vankilan apulaisjohtaja myönsi: Aarnio sai tietoja vangeista

Kotimaa
 
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Jokelan vankilan apulaisjohtaja Jarmo Salminen saapui maanantaina kuultavaksi, kun Jari Aarnion huumejutun käsittely jatkui Helsingin käräjäoikeudessa.
Jokelan vankilan apulaisjohtaja Jarmo Salminen saapui maanantaina kuultavaksi, kun Jari Aarnion huumejutun käsittely jatkui Helsingin käräjäoikeudessa. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Jokelan vankilan apulaisjohtaja Jarmo Salminen myöntää välittäneensä Jari Aarniolle runsaasti tietoa tynnyrijuttuun liittyvistä vangeista. Tiedot liittyivät turvallisuusuhkiin, Salminen sanoi maanantaina Helsingin käräjäoikeudessa.

Salminen kiisti, että hän olisi syyllistynyt rikokseen välittämällä tietoja. Syyttäjien mielestä tiedot olivat salaisia, eikä Aarniolla ollut oikeutta saada niitä.

Salmisen mukaan Aarnio oli hänen tärkeimpiä yhteistyökumppaneitaan, sillä Helsingin huumepoliisilla oli paljon vankeja Jokelassa. Yhteydenpito ei rajoittunut pelkästään työasioihin, vaan Salminen kuvaili Aarniota perhetutuksi.

Salmista syytetään viidestä virkasalaisuuden rikkomisesta sekä virkavelvollisuuden rikkomisesta. Hän välitti Aarniolle tietoa muun muassa siitä, keitä tynnyrijuttuun liittyviä vankeja krp:n tutkija oli käynyt tapaamassa.

Kun kaksi vankia siirrettiin krp:n pyynnöstä toiseen vankilaan kuulusteluja varten, Salminen ilmoitti tästäkin Aarniolle.

Miesten mukaan tietojenvaihto liittyi turvallisuusuhkiin. Yksi tynnyrijutun tuomituista, Raine Sievälä, pahoinpideltiin vankilassa, Salminen huomautti. Sievälään kohdistui hänen mukaansa myöhemmin vieläkin vakavampi uhka.

Salminen myös antoi Aarniolle tietoja neljän tynnyrijutussa tuomitun vangin puhelinyhteyksistä vankilan ulkopuolelle.

Salminen vetosi siihen, ettei hänellä voi olla tietoa siitä, mitkä asiat ovat poliisille tärkeitä. Tämän vuoksi tietoa välitettiin runsaasti, jotta mitään tärkeää ei jäisi kertomatta.

”Kokonaisuuden lähettäminen on helppo ratkaisu.”

Kun esitutkinta Aarniota vastaan oli alkanut, Salminen myös selvitti, mitä tietoja tutkinnan käynnistäneestä Saarasta” löytyy. Tätä Salminen selitti sillä, että Saaran entinen miesystävä oli 1990-luvulla ollut mukana poliisien tappolistan laatimisessa.

”Jos tämmöisessä asiassa ei virassa olevaa poliisimiestä jeesaisi, kyllä se aika ihmeellistä olisi. On päivänselvä asia, että jos viranomainen on mahdollisen uhan alla, siinä toimitaan eikä kysellä”, Salminen perusteli.

Aarnion mukaan Salminen oli ehkä tiedotusvälineistä huomannut, että ”joku show on meneillään”.

”Sitä taustaa vasten uskon, että Salminen on heti halunnut tarkistaa, onko nainen esimerkiksi käynyt vankilassa tapaamassa jotakuta. Se selvittäisi, mistä käsin tätä operaatiota nyt johdettaisiin”, Aarnio selosti.

Syyttäjä Mikko Männikkö ihmetteli miesten logiikkaa, jonka mukaan rikosilmoituksen tekeminen Aarniosta tarkoittaisi Aarnioon kohdistuvaa turvallisuusuhkaa.

Hän epäilikin Salmisen etsineen rekisteristä Saarasta tietoja, joita olisi ”mehevä paljastaa”.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat