Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuolemakampanja sai vauhtia saattohoidon parantamiseen – saattohoidolle yli puoli miljoonaa euroa

Kotimaa
 

Elämän loppuvaiheen hoitoa

 Saattohoito alkoi syöpään kuolevien hoidosta, mutta sitä tarvitaan myös muiden sairauksien loppuvaiheessa.

 Saattohoito on palliatiivisen hoidon loppuvaihe.

 Eliniän piteneminen on johtanut siihen, että kuoleman lähestyessä monella on useita sairauksia ja palliatiivisen hoidon tarve kasvaa.

Moni muistaa viimevuotisen Yhteisvastuukeräyksen julisteet, joissa läheiset pitivät harmaaihoiseksi meikattua kuolevaa sylissään tai seisoivat hänen vuoteensa ympärillä. ”Lahjoita hyvä kuolema”, juliste kehotti.

Osa kampanjan tuotosta oli päätetty ohjata saattohoidon saamiseksi vihdoin kuntoon. Saattohoidon tarjonta on ollut Suomessa huomattavasti vähäisempää kuin monissa Euroopan maissa, ja siksi siihen pääsyä on verrattu arpajaisiin: yksi saa, moni ei.

Julisteet kohauttivat, mutta onnistuivat: saattohoito sai vauhtia. Yhteisvastuukeräys tuotti neljä miljoonaa euroa, joista saattohoidon osuus oli runsas puoli miljoonaa. Sillä käynnistettiin kolmevuotinen Hyvä kuolema -hanke, jonka tapahtumia on syksyllä eri puolilla maata. Salit ovat täyttyneet: ensi viikolla Oulussa pidettävä tilaisuus tuli täyteen kolme viikkoa sitten.

Kuolevan hyvä hoito on moraalinen vastuumme, arkkiatri Risto Pelkonen korosti valtakunnallisessa saattohoitopäivässä syyskuussa. Se on myös taloudellista, sillä päivystyskäynnit, sairaalahoidot, lääkemenot, laboratoriotutkimukset ja tehohoito vähenevät, mutta elämänlaatu on parempi.

Pitkään oli epäselvää kenen vastuulle saattohoito kuuluu. Nyt tiedetään, että sairaanhoitopiireille. Tulevaisuudessa siitä tulee osa normaalia hoitoa, sanoo Hyvä kuolema -hanketta vetävä Terhokodin ylilääkäri Juha Hänninen. Terhokoti hoitaa kuolemaa lähestyviä ihmisiä.

Hoitoa luodaan eri puolilla maata. Kuopio perusti saattohoito-osaston, Pohjois-Karjalan ja Keski-Suomen keskussairaalat palliatiiviset yksiköt. Palliatiivinen tarkoittaa oireita lievittävää hoitoa niille, joiden sairautta ei voi enää parantaa.

Helsingin ja Uudenmaan alueelle sekä Pirkanmaalle on luotu verkosto, johon kuuluu saattohoito-osasto, kotisairaaloita ja saattohoitopaikkoja sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköissä. Näitä yksiköitä ovat esimerkiksi vanhainkodit, laitokset ja palveluasuminen. Tavoite on, että ihminen voisi kuolla kotonaan.

”Tilanne oli kypsä hankkeelle”, Hänninen sanoo.

”Asioita oli jo mietitty monessa paikassa. Hanke sai ne vauhtiin.”

Kiinnostus yllätti silti. Hanke etsi viittä hoitoyksikköä, jotka haluaisivat kehittää saattohoidon osaamistaan hankkeen avulla. Hakemuksia tuli peräti 107. Mukaan otettiin niistä yhdeksän.

Yksi valituista on Rinnekodin Petunia-yksikkö Espoossa.

”Kehitysvammaisillakin on oikeus saattohoitoon”, korostaa Petunian osastonhoitaja Sari Vilkman.

”Yksikössä on hyvin vaikeavammaisia ihmisiä. Kipujen tunnistaminen ei ole helppoa, koska moni ei pysty puhumaan. Joudumme tulkitsemaan ilmeistä, eleistä ja kehon kielestä.”

Osastolla on paljon iäkkäitä, ja moni myös kuolee siellä.

”Tavoite on mahdollisimman inhimillinen ja hyvä loppu”, Vilkman sanoo.

”Olemme saaneet paljon tietoa ja apua muun muassa omaisten kohtaamiseen. Tietoa levitetään myös muihin yksiköihin.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat