Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Merirosvot upottivat keskiajalla Itämerellä laivoja ja tappoivat säälimättä – hylkykartta näyttää kahdeksan laivan sijainnin

Kotimaa
 
Markus Jokela / HS
Yleisöjoukko hurraa, kun merirosvo menettää päänsä. Ylen seikkailusarjassa Suomenlinna on lavastettu keskiaikaiseksi Visbyn toriksi.
Yleisöjoukko hurraa, kun merirosvo menettää päänsä. Ylen seikkailusarjassa Suomenlinna on lavastettu keskiaikaiseksi Visbyn toriksi. Kuva: Markus Jokela / HS
Fakta

Historiallinen merirosvoseikkailu

  Yle kuvaa parhaillaan historiallista sarjaa, joka tukeutuu keskiajalla uponneen Hanneke Vromen haaksirikkoon.

  Merirosvoseikkailusta tulee kuusiosainen televisiosarja, jonka on määrä valmistua vuoden vaihteessa 2016–2017.

  Sarjan ovat käsikirjoittaneet Antti Pesonen, Outi Keskevaari ja Tommi Hakkon. Ohjaaja on AJ Annila.

Sekalainen väkijoukko kerääntyy kärryjen ja myyntikojujen lomaan torille, jonka keskeisimmälle paikalle on pystytetty mestauslava.

Pyövelin miekka heilahtaa, ja merirosvo menettää päänsä. Yleisö hurraa ja taputtaa.

Yleisradio kuvaa parhaillaan keskiajan ritareista, hansakauppiaista ja merirosvoista kertovaa historiallista seikkailua. Sarjaa on kuvattu Suomenlinnassa, jonne lavastettiin viime viikolla Visbyn tori, gotlantilainen oluttupa ja Tallinnan satama.

Työnimellä The Heroes of the Baltic Sea kulkevan televisiosarjan kehyskertomus on legendaarisen aarrelaivan Hanneke Vromen haaksirikko myrskyisällä Itämerellä marraskuussa 1468.

Haaksirikko oli aikansa katastrofi. Laivan mukana hukkui 180–220 ihmistä. Syvyyksiin upposi myös poikkeuksellisen arvokas lasti, muun muassa kalliita kankaita, koruja ja kultarahoja.

Hanneke Vrome matkasi Lyypekistä kohti Tallinnaa. Mukana olivat muun muassa Raaseporin linnanherran Lauri Akselinpoika Tottin puoliso Katariina Jönsintytär Viffert sekä heidän poikansa. Historiankertomusten mukaan kukaan matkustajista ei pelastunut.

Ylen tarinassa ainakin yhden matkustajan kohtalo on toinen: Raaseporin linnanherran ja -rouvan poika Axel Laurinpoika Tott jää henkiin. Haaksirikosta alkaa hänen pakomatkansa Itämerellä merirosvojen kynsistä.

Keskiaika oli levotonta aikaa. Itämeri oli kaappareiden temmellyskenttää, ja merirosvot riehuivat Suomenkin rannikolla.

Meri- ja rantarosvoista on tallella hurjia tarinoita, mutta historiatietoa on niukasti.

”Merirosvotarinat ikään kuin ruokkivat itse itseään, ja lopulta niissä voi olla varsin vähän totuutta taustalla”, sanoo Raaseporin linnan vaiheita tutkinut dosentti Georg Haggren Helsingin yliopistosta.

Tarinat kuvaavat keskiajan lopun rauhattomuutta. Haggrenin mukaan merirosvot olivat Itämeren ”poliittista oppositiota”.

Laivoja upotettiin ja ihmisiä tapettiin julmasti.

Merenkulku oli rannikkopurjehdusta ja saariston suojassa liikkumista. Gotlannin rannikko sekä Suomenlahden ja Saaristomeren sokkeloinen saaristo tarjosivat oivia väijymispaikkoja myös merirosvoille.

Itämeren satamakaupunkeihin pyrkiviä kauppalaivoja väijyttiin yleisesti 1300-luvun lopulla ja 1400-luvulla. Useimmiten miehistö tapettiin, mutta joskus vangittiin. Miehiä saatettiin vangita sillitynnyreihin, joiden kansi naulattiin kiinni.

Useat merirosvot aloittivat ryöstelyn ”laillisesti” kuninkaan valtakirjalla, niin sanotulla kaapparikirjeellä. Kaapparit ryöstivät vihollislaivoja ja saivat osan saaliista, joka jaettiin vähintäänkin valtiovallan, laivanvarustajan ja miehistön kesken.

Osa kaappareista siirtyi myöhemmin rosvoilemaan omaan lukuunsa. Kohteena oli mikä tahansa laiva ja tavoitteena vain saalis.

Erityisen pelätty 1400-luvulla oli vitaaliveljiksi kutsuttu ryhmittymä. Vitaaliveljet aiheuttivat isoja tappioita kauppamerenkululle koko Itämeren alueella. Vitaalit olivat raakalaisia, jotka kiinni jäätyään mestattiin säälimättä. Kallot kiinnitettiin varoitukseksi paalun päähän.

Gotlannin Visby oli pitkään merirosvojen vallassa.

Suomessa Raasepori oli poliittinen ja taloudellinen keskus, jota isännöi ruotsalaissyntyinen Tottien mahtisuku. Raasepori oli myös tukikohta, josta käsin taisteltiin merirosvoja ja kaappareita vastaan Suomenlahdella. Tutkijat uskovat, että linna oli 1430-luvun lopulla muutaman kuukauden merirosvojen vallassa, mutta se palautui nopeasti kruunun hallintaan.

Raasepori oli myös pelättyjen Flemingin veljesten kotisatama. Veljekset ryöstivät kauppalaivoja 1430-luvulla.

Itämeren kaupankäynnin merkittävä tekijä oli hansaliitto, jolla oli myös puolustuksellinen rooli. Hansakauppiaat pelkäsivät kaappareita, minkä vuoksi kauppalaivat kulkivat saattueissa.

Lyypekistä lähtenyt Hanneke Vrome kulki neljän laivan ryhmässä, joista kahden määräsatama oli Tallinna ja kahden Tukholma. Kohtalokas matka ajoitettiin loppusyksyyn ilmeisesti merirosvojen pelon vuoksi.

Museoviraston tutkija Riikka Alvik pitää myöhäistä matkantekoa erikoisena.

”On outoa, että laiva lähti Lyypekistä niin myöhään syksyllä, kun päivät olivat lyhyitä. Laiva joutui navigoimaan pimeässä. Merirosvojen pelon on täytynyt ylittää säähän ja merenkulkuun liittyneet riskit, vaikka mukana oli kallis lasti ja merkittäviä ihmisiä”, Alvik miettii.

Ajankohta kuitenkin koitui aluksen kohtaloksi, sillä Hanneke Vrome kaatui myrskyssä, ja alus upposi 21. marraskuuta 1468.

Merirosvous hiipui Itämerellä 1700-luvulla, mutta rantarosvous kukoisti.

Rannikkokyliä ja saariston asukkaita ryöstelevät rantarosvot riehuivat etenkin itäisellä Suomenlahdella. Laivoja saatettiin ohjata karille muun muassa väärien merkkitulien avulla.

Lähteitä: Museovirasto, Suomen merimuseo, Juha Ruusuvuori: Itämeren merirosvot, piraattitarinoita pohjoisesta, Teos 2004

Markus Jokela / HS
Ruotsalainen näyttelijä Christian Arnold esittää Hanneke Vromen haaksirikosta pelastunutta Axel Tottia.
Ruotsalainen näyttelijä Christian Arnold esittää Hanneke Vromen haaksirikosta pelastunutta Axel Tottia.
Markus Jokela / HS
Merirosvoseikkailun kuvauksissa on mukana yli 60 avustajaa.
Merirosvoseikkailun kuvauksissa on mukana yli 60 avustajaa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat