Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Itämeri on hylkyjen aarrekellari

Kotimaa
 
Helsingin Sanomat

Heli Saavalainen HS

Hansaholkki Hanneke Vrome upposi myrskyssä Suomenlahdella 21. marraskuuta 1468. Lyypekistä Tallinnaan matkalla olleen purjelaivan mukana hukkui 180–220 ihmistä, muun muassa Raaseporin linnanherran vaimo ja poika.

Syvyyksiin upposi myös poikkeuksellisen arvokas lasti: kallista kangasta, koruja ja kultarahoja.

Aarrelaivan haaksirikko oli aikansa suurimpia merionnettomuuksia, joka kosketti monia. Lyypekin ja Tallinnan kauppiaat vaativat pitkään takaisin omaisuuttaan, josta osan oli ottanut haltuunsa Raaseporin linnanherra, osan paikalliset asukkaat.

Hylyn sijainti oli hämärän peitossa 550 vuotta, kunnes suomalainen sukeltaja Rauno Koivusaari löysi hylyn. Hänen mukaansa hylky makaa Suomenlahden pohjassa Jussarön edustalla. HS kertoi hylyn löytymisestä viime keväänä.

Koivusaari on varma löydöstään. Museovirasto kuitenkin ajoittaa vielä hylyn ikää laboratoriotutkimuksilla. Niitä varten Museovirasto teki hylyllä kenttätöitä marraskuun alussa. Tarkoitus on dokumentoida ja ajoittaa hylyn osia.

Museoviraston tutkijan Riikka Alvikin mukaan hylyn varmistuminen Hanneke Vromeksi olisi merkittävä lisä keskiajan tutkimukselle. Ajalta ei ole juurikaan säilynyt suuria rahtilaivoja arkeologisina jäänteinä.

Alvikin mukaan näytteet vaikuttavat lupaavilta. Ne viittaavat pitkään merenpohjassa olleelta tammipuulta. ”Toivon, että ne osoittautuvat keskiaikaisiksi. Sitten aloitamme isomman tutkimushankkeen, jolla hylyn alkuperä pyritään varmistamaan”, Alvik sanoo.

Sodat, vaikeakulkuisuus ja vilkas liikenne ovat tuottaneet meren pohjaan tuhansia hylkyjä. Itämeri on merkittävä kauppaväylä, ja sotahistoria on pitkä. Sokkeloisissa ja karikkoisissa saaristoissa on vaikea navigoida, mikä on koitunut monen merenkulkijan kohtaloksi.

Hylyt myös säilyvät poikkeuksellisen hyvin vähäsuolaisessa vedessä ja hapettomissa syvänteissä.

Valtamerissä hylkyjä tuhoava laivamatokaan, teredo navalis, ei vaivaa. ”Eteläistä Itämerta lukuun ottamatta meillä ei ole laivamatoa, joka syö puuta. Siksi puiset hylyt säilyvät hyvin”, kertoo intendentti Maija Matikka Museovirastosta.

”Itämerestä saattaa löytyä jopa melkein kokonainen 1700-luvulta peräisin olevan puulaivan runko. Sellaisia ei ole valtamerissä”, Matikka toteaa.

Vanhimmat Suomen vesillä olevat hylyt ovat 1300-luvulta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat