Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Harva suomalainen haaveilee enää suurperheestä

Kotimaa
 

Fakta

  Väestöliiton perhebarometrissä vastauksia verrattiin kolmeen aiempaan barometriin (1997, 2002 ja 2008).

  Siihen vastasi kaikkiaan 3 180 suomalaista.

Suomalaiset haluavat vähemmän lapsia, osoittaa Väestöliiton maanantaina julkaistu perhebarometri.

Yksilapsisten perheiden suosio kasvaa ja lapsettomuuden ihanne on myös kohonnut. Samalla syntyvyys on laskenut ja ensimmäisen lapsen hankinta on siirtynyt myöhemmäksi.

Vuonna 2007, ennen finanssikriisin alkua, ihmisten ihanteellisena pitämä lapsiluku oli keskimäärin 2,5, mutta tänä vuonna se jäi jo selvästi alle kahden lapsen. Suuntaus näkyy myös uusissa lapsiluvuissa, jotka tänä vuonna olivat keskimäärin 1,65 lasta naista kohden. Viisi vuotta sitten sama luku oli lähes 1,9.

Syntyvyys kasvoi Suomessa vuoteen 2010 saakka, mutta sitten se on laskenut. Viime vuonna syntyi hieman yli 57 000 lasta, mikä on lähes 4 000 lasta vähemmän kuin vuonna 2010.

Kyselyn mukaan vain 30 prosenttia suomalainen haaveilee kolmesta tai useammasta lapsesta, kun 2000-luvun alussa suurperhettä toivoi 40 prosenttia.

Lapsenhankintaa lykätään muun muassa siksi, ettei kumppania ole löytynyt. Toisaalta suomalaiset haluavat myös elää pidempään nuoruuttaan ja pelkäävät työttömyyden vaikeuttavan arkea lapsen kanssa.

Tutkija Anneli Miettinen Väestöliitosta sanoo, että ilmapiiri on muuttunut yllättävän paljon seitsemässä vuodessa.

Hän kehottaa pohtimaan esimerkiksi joustavampia osa-aikatyön ja osittaisen perhevapaan yhdistelmiä, sillä monen parin mukaan syy siirtää lastenhankintaa olivat työn ja perheen yhteensovittamisen ongelmat ja perhevapaan aiheuttama katkos työssä.

Väestöliiton perhebarometriin vastasi 3 180 suomalaista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat