Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Marraskuun manifesti vetoaa yliopistojen puolesta – allekirjoittajia Kari Raiviosta Syksy Räsäseen

Kotimaa
 
ERKKI LAINE
Kari Raivio.
Kari Raivio. Kuva: ERKKI LAINE

Joukko yliopistojen johtoa, akateemikkoja, professoreita ja tutkijoita eri yliopistoista vetoaa vielä hallitukseen ja eduskuntaan budjettileikkausten perumiseksi. Marraskuun manifestiksi nimeämänsä vetoomuksen on allekirjoittanut 80 henkeä eri yliopistoista.

Ensimmäisiä manifestin allekirjoittajia ovat Helsingin yliopiston kansleri Thomas Wilhelmsson ja emerituskansleri Kari Raivio.

Allekirjoittajien mielestä ylimitoitetut leikkaukset vaurioittaisivat pysyvästi yliopistoja ja heikentävät vakavasti yliopistojen kykyä huolehtia Suomen taloudellisesta ja henkisestä uudistumisesta.

Hallitusohjelman mukaan Suomen pitäisi olla kymmenen vuoden kuluttua koulutuksen, osaamisen ja modernin oppimisen kärkimaa. Manifestin allekirjoittajat huomauttavat, että ilman yliopistojen vahvaa panosta hallitusohjelma jää sanahelinäksi ja yhteiskunnan kehitys kituliaaksi.

Allekirjoittajat muistuttavat vuonna 2009 uudistetusta yliopistolaista, johon kirjattiin periaate määrärahojen vuosittaisesta indeksikorotuksesta kustannustason nousua vastaavasti, mutta siitä on tingitty jo monta kertaa.

Indeksikorotuksen poisto supisti allekirjoittajien mukaan yliopistojen reaalibudjettia 185 miljoonaa euroa, ja nyt on luvassa vielä noin 400 miljoonan euron lisäleikkaus.

Osa leikkauksista, kuten apteekkikompensaation poisto, osuu parhaiten menestyneisiin, vetoomus huomauttaa.

Tekesin rahoituksen alasajo vie yli sata miljoonaa euroa tutkimuksesta ja tuotekehityksestä jo aiempien supistusten lisäksi.

Vetoomuksessa arvostellaan myös hallituksen kärkihankkeita, joista yksi on osaaminen ja koulutus. Allekirjoittajat katsovat, ettei yhteiskunnan tai elinkeinoelämän päättäjien pidä sekaantua yliopistojen toimintojen sisältöihin ja tutkimuksen suuntaamiseen. ”Yhteinen tavoite laadun parantamiseksi voi toteutua vain ministeriön ja korkeakoululaitoksen yhteistyön, ei käskytyksen pohjalta. Suomessa yliopistojen autonomia sekä opetuksen ja tutkimuksen vapaus on kirjattu perustuslakiin”, vetoomus muistuttaa.

Maanantaina myös keskeiset yliopistojen henkilöstöä edustavat järjestöt ja Suomen ylioppilaskuntien liitto vetosivat päättäjiin leikkausten perumiseksi.

Henkilöstön edustajat ovat myös keränneet adresseja, joissa uhkaillaan lakoillakin, jollei menoleikkauksista luovuta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat