Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aarnion alainen kertoi tuhonneensa muistikirjansa tutkinnan alettua

Kotimaa
 
Näistä asioista Aarnio-käräjillä kiistellään
Näistä asioista Aarnio-käräjillä kiistellään
Jari Aarnion huumeoikeudenkäynti on edennyt syytettyjen ja todistajien kuulemiseen. Kaikki syytetyt ovat kiistäneet syytteet. Toimittaja: Minna Passi, leikkaus ja grafiikka: Boris Stefanov

Virkarikoksista syytetty Jari Aarnion alainen kertoi tiistaina Helsingin käräjäoikeudessa hävittäneensä päiväkirjanomaisia muistiinpanoja sisältäneen muistikirjansa ensimmäisten kuulustelujen jälkeen. Muistikirja sisälsi miehen mukaan muun muassa seurantaraportteja ja tietoa siitä, mitä eri ihmiset olivat kertoneet.

”Jälkikäteen ajatellen muistikirja olisi auttanut minuakin muistamaan tapahtumia. Toimin hätiköidysti”, rikosylikonstaapeli sanoi omassa kuulemisessaan.

Mies kertoi päättäneensä hävittää muistikirjan sen takia, että ensimmäisessä kuulustelussa häneltä oli alettu kysellä tietolähdetoiminnasta. Näitä tietoja hän haluaa varjella kaikilta ulkopuolisilta. Muuta salaamistarkoitusta kirjan hävittämisellä ei hänen mukaansa ollut.

Muistikirja ei miehen mukaan sisältänyt tietoja niin sanotuista Pasilan miehen kännyköistä, joiden ympärille koko oikeudenkäynti kietoutuu.

Syyttäjien mielestä niin sanotut Pasilan miehen kännykät ovat olleet Aarnion käytössä, ja hän on johtanut niiden avulla hasistynnyreitä salakuljettanutta liigaa. Aarnio ja hänen alaisensa puolestaan sanovat, että puhelimet ovat huumepoliisien yhteiskäytössä olleista operaatiopuhelimista.

Ylikonstaapeli arveli, että Pasilan miehen kännykät ovat hänen hankkimiaan.

”En näe mitään muuta vaihtoehtoa”, mies sanoi.

Hän kertoi hankkineensa yksikköön kymmeniä puhelimia, mahdollisesti jopa sata. Puhelimia säilytettiin hänen mukaansa piilokonttorissa Länsi-Pasilassa, autossa ja huumepoliisien mukana.

Syyttäjät ihmettelivät, miksi puhelimia säilytetään Länsi-Pasilassa, kun huumepoliisit itse olivat Itä-Pasilan puolella poliisitalon remonttia paossa. Ylikonstaapeli sanoi säilytyspaikan olleen jäänne koulutuksesta, joka koski valeostoa ja peitetoimintaa.

Aarnio ja toinen syytteessä oleva alainen ovat aiemmin sanoneet, että puhelimia säilytettiin piilokonttorissa sen takia, etteivät ne paikantuisi poliisitalolle. Rikosylikonstaapeli ei pitänyt tätä oikeana syynä.

”Suoraan sanoen minä en ole ajatellut paikannusta. Minä en ole nähnyt tätä peikkona, siinä oli käytännön syyt”, mies kertoi.

Miehen mukaan operaatiopuhelimia säilytettiin piilokonttorissa peltisessä kaapissa. Ne eivät olleet siellä latauksessa, vaan niitä ladattiin, kun joku kävi hakemassa niitä mukaansa.

Syyttäjä aprikoi, miksei puhelimia säilytetty esimerkiksi miehen omassa työhuoneessa, vaan niitä ravattiin tarkastamassa toisella puolella Pasilaa.

”Se on karrikoitua sanoa, että ravattiin siellä. Se oli käytäntö ja piste”, mies vastasi.

Mies kummeksui itseensä kohdistuneita syytteitä.

”Täytyy suoraan sanoen ihmetellä, miten ylipäänsä minua on pystytty syyttämään törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä, eikä minkäänlaista näyttöä esitetty ole esitetty. Kyllä tämä syyteharkinta tämän rikoksen osalta on täydellisen huolimattomasti tehty”, rikosylikonstaapeli arvosteli.

Miestä syytetään törkeästä virka-aseman käyttämisestä ja virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Syyttäjien mukaan hän oli ollut mukana hakemassa perusteettomia telepakkokeinoja käräjäoikeudelta anonymisaattorin testauksen yhteydessä. Lisäksi hän oli syyttäjien mukaan ollut mukana testaamassa laitetta, jonka tarkoituksena oli osoittaa, ettei Aarnio olisi ollut yhteydessä tutkinnan käynnistäneeseen ”Saaran”.

Mies kiisti tienneensä kummankaan laitteen testauksesta yhtään mitään. Myös telepaikkokeinoista hän kuuli vasta omien kuulustelujensa yhteydessä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat