Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen punkeilta löytyi trooppista kuumetautia aiheuttava bakteeri

Kotimaa
 
Vesa-Matti Väärä
Punkkitutkija Jani Sormunen keräämässä näytteitä Seilin saarella kesäkuussa 2015.
Punkkitutkija Jani Sormunen keräämässä näytteitä Seilin saarella kesäkuussa 2015. Kuva: Vesa-Matti Väärä

Suomessa elävien punkkien on havaittu kantavan bakteeria, joka voi aiheuttaa trooppista kuumetautia, toisintokuumetta. Bakteerin löytyminen ennakoi uuden puutiaisvälitteisen tartuntataudin esiintymistä myös Suomessa. Yhtään potilasta ei kuitenkaan ole toistaiseksi löydetty.

Turun yliopiston tutkimuksissa Saaristomerellä Seilin saarella puutiaisista löydettiin Borrelia miyamotoi -bakteeria. Se voi aiheuttaa toisintokuumeinfektion, johon liittyy toistuva, influenssan kaltainen korkea kuume ja keskushermoston tulehdus. Sen liittäminen punkin puremaan on hankalaa, koska infektioon ei liity rengasta puremakohdassa.

Bakteeria on aiemmin havaittu Ahvenanmaan puutiaisissa, mutta nyt sitä löytyi myös Turun sisäsaaristosta.

Tutkijalääkäri, dosentti Jukka Hytönen Turun yliopistosta kertoo, että infektioon sairastuneita voi löytyä Suomestakin, mutta laboratoriotestejä Suomessa ei toistaiseksi ole. Diagnostiikka on Hytösen mukaan kehitteillä.

Borrelia miyamotoin aiheuttamaan infektioon ei liity tyypillistä Lymen borrelioosin ensioiretta eli rengasihottumaa, mikä hankaloittaa tämän infektion tunnistamista. Venäjältä ja muutamasta muusta maasta näitä tapauksia on jo diagnosoitu, joten potilaita voi löytyä myös Euroopasta ja Suomesta”, Hytönen sanoo.

Hytönen pitää bakteerin esiintymisen kartoittamista ja seuraamista tärkeänä, sillä se voi muuttaa Borrelia-bakteerien aiheuttamien infektioiden luonnetta tulevaisuudessa. Siksi lääkäreillä tulisi Hytösen mukaan olla valmius tunnistaa infektio mahdollisena puutiaisvälitteisenä sairautena. Antibiootit tepsivät toisintokuumeisiin.

”Bakteeria on viime vuosina löydetty useasta Euroopan maasta. On käytännössä varmaa, että tätä bakteeria löytyy Suomessa muualtakin kuin Seilin saarelta. Löytöjä tehtäneen sekä tavallisista puutiaisista että taigapunkeista”, sanoo tutkimuksen kenttätyöt tehnyt ja puutiaisten ekologiasta väitöskirjaansa valmisteleva tohtorikoulutettava Jani Sormunen.

Bakteerin tiedetään siirtyvän aikuisista naaraspuutiaisista munien kautta toukkavaiheen puutiaisiin. Lymen borrelioosia aiheuttavat bakteerit eivät nykytietämyksen mukaan siirry tätä reittiä, joten puutiaisten toukkamuodot eivät levitä Lymen borrelioosia.

Tutkimus paljasti punkkien suosituimmaksi elinympäristöksi havumetsän. ”Vastoin vanhoja uskomuksia puutiaisia esiintyi avoimilla alueilla, kuten niityillä ja laitumilla, vähemmän kuin havu- tai sekametsässä. Puutiaisten viihtyminen erityisesti mustikkatyypin havumetsässä on huono uutinen esimerkiksi marjastajille ja sienestäjille”, Sormunen sanoo.

Kaikki tutkimuksessa vuonna 2012 tai sen jälkeen Saaristomereltä pyydetyt puutiaiset ovat olleet niin sanottuja tavallisia puutiaisia. Siperian puutiaisia eli taigapunkkeja ei ole vielä tavattu Varsinais-Suomessa.

Borrelia-bakteerin esiintyvyys oli aikuisvaiheen puutiaisilla noin 25 prosenttia ja nymfeillä eli esiaikuisilla noin 15 prosenttia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat