Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen partiovene pelasti yöllä pakolaisia merestä Kreikassa – osa merihätään joutuneista hukkui

Kotimaa
 
Rajavartiolaitos
Rajavartiolaitoksen partioveneen lämpökamerakuva viimeöisestä pelastustehtävästä.
Rajavartiolaitoksen partioveneen lämpökamerakuva viimeöisestä pelastustehtävästä. Kuva: Rajavartiolaitos

Suomen rajavartiolaitoksen partiovene pelasti tiistain vastaisena yönä seitsemän ihmistä Egeanmerellä Kreikassa osana EU:n rajaturvallisuusviraston Frontexin operaatiota. Osa merihätään joutuneista löytyi merestä kuolleina.

Pelastustöihin osallistui myös Kreikan rannikkovartioston partiovene.

Suomen rajavartiolaitoksen partiovene PV281 hälytettiin turmapaikalle Kosin saaren itäpuolelle yöllä kello 1.20. Se havaitsi ylösalaisin kaatuneen moottoriveneen.

”Tapahtumaketju oli ollut niin nopea, että he eivät olleet ehtineet hälyttää apua. Mereltä kuului avunhuutoja rannalle, ja rannalla olijat ilmoittivat niistä eteenpäin”, kertoo kapteeniluutnantti Sammy Grefberg.

Rajavartiolaitoksen tietojen mukaan vene oli lähtenyt matkaan Turkista ja matkannut merellä todennäköisesti 10–15 kilometriä ennen kaatumista.

Kaatuneen veneen päällä oli kuusi ihmistä, jotka pelastettiin partioveneeseen. Partiovene jatkoi ihmisten etsintää merestä, josta löytyi vielä yksi ihminen hengissä sekä nainen ja lapsi kuolleina.

Osa ihmisistä oli rajavartiolaitoksen mukaan niin huonossa kunnossa, että pintapelastaja meni mereen auttamaan pelastustöissä. Vain yhdellä henkilöllä oli pelastusliivit päällään.

Tämänhetkisten tietojen mukaan kaatuneessa veneessä oli ollut yhteensä 16 ihmistä.

Onnettomuuspaikka oli vain noin 50 metrin päässä rannasta. Olosuhteet olivat rajavartiolaitoksen mukaan vaikeat, sillä aallokko ja matala vesi hankaloittivat pelastustöitä ja veneen käsittelyä.

Rajavartiolaitoksen partiovene on osallistunut rajaturvallisuusoperaatioon Egeanmerellä lokakuun 13. päivästä lähtien. Meripelastustehtäviä on ollut yleensä päivittäin.

”Valitettavasti viimeöinen tilanne ei ollut ensimmäinen, jossa ihmisiä jouduttiin pelastamaan merestä. Yhtä vakavia tilanteita on ollut ehkä neljä kappaletta”, Grefberg sanoo.

Rajavartiolaitoksen mukaan partioveneen miehistö on tavoittanut tehtäviensä yhteydessä myös kymmenkunta laittoman maahantulon järjestämisestä epäiltyä henkilöä. Heidät on luovutettu Kreikan viranomaisille.

Suomi lähettää samaan rajavalvontaoperaatioon Egeanmerelle myös vartiolaiva Merikarhun ensi vuoden alussa.

Rajavartiolaitos kertoo, että mereen hukkuneiden lukumäärä olisi huomattavasti nykyistä suurempi ilman EU-jäsenmaiden rajaturvallisuusviranomaisten toimintaa Frontexin operaatioissa.

Frontex korvaa jäsenmaille operaatioon osallistumisesta koituvat kustannukset.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat