Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen kybervarusmiehet eivät päässeet vielä tositoimiin – Naton harjoituksessa vaihdetaan tietoa komentajan hakkeroidusta tabletista

Kotimaa
 
Stefan Hass / Nato
Italian armeijan everstiluutnantti Christian Braccini on yksi Naton Cyber Coalition -harjoituksen käsikirjoittajista. Kansainvälinen harjoitus käynnistyi tiistaina 17. marraskuuta ja jatkuu perjantaihin asti.
Italian armeijan everstiluutnantti Christian Braccini on yksi Naton Cyber Coalition -harjoituksen käsikirjoittajista. Kansainvälinen harjoitus käynnistyi tiistaina 17. marraskuuta ja jatkuu perjantaihin asti. Kuva: Stefan Hass / Nato

Fakta

Kyberkeskus CCDCOE

 Perustettiin 2008 Tallinnassa

 Suomella on ollut edustajia keskuksessa jo monta vuotta. Suomi liittyi keskuksen jäseneksi virallisesti kuitenkin vasta 3.11.2015.

 Toimii Naton hyväksymänä tutkimuskeskuksena, mutta ei ole osa sotilasliiton komentoketjua.

 18 osallistujamaata, joista Naton ulkopuolisia ovat Suomi ja Itävalta.

 Parhaillaan liittymisestä neuvottelee Ruotsi.

Suomi on mukana Nato-johtoisessa operaatiossa itäisessä Afrikan maassa nimeltä Tytan. Operaatio on suuri, sillä Suomen lisäksi mukana on 27 muutakin valtiota. Operaatiota johtaa kenraali Robert Muchpower. Komentajalla on rakastajatar, jonka kanssa hän keskustelee sähköpostitse. Pian yksi sähköposteista on paikallisen lehden etusivulla: ”Nato teurastaa siviilejä”.

Mitä tapahtui? Komentajan tabletissa oli vakoiluohjelma, joka varasti tiedot kenraalin käyttämän pilvipalvelun kautta. Nyt haitaketta metsästävät kaikki operaatioon osallistuvat valtiot, Suomikin.

Todellisuudessa kenraali Muchpower ja Tytanin valtio ovat vuoden verran työskennelleen, noin kahdeksan hengen kehitystiimin mielikuvituksen tuotteita. Komentajan hakkeroitu tablettikin on vain yksi yhdeksästä tehtävästä, jotka pääsevät käyttöön Naton suurimmassa kyberharjoituksessa Cyber Coalitionissa, joka käynnistyi tiistaiaamuna.

”Cyber Coalitioniin osallistuu noin viisisataa ihmistä”, kertoo everstiluutnantti Christian Braccini Italian armeijasta. Hän on työskentelee maansa edustajana Naton kyberturvallisuuskeskuksessa CCDCOE:ssa Tallinnassa neljättä vuotta. Braccini on yksi kahdeksatta kertaa järjestettävän jättiläisharjoituksen käsikirjoittajista.

”Yritämme kannustaa tietojen jakamiseen. Naton useiden jäsenmaiden kesken luottamuksellisen tiedon jakaminen ei käy aina ihan helposti”, Braccini kertoo Tallinnassa. Harjoituksen komentokeskus on sijoitettu Viron toiseksi suurimpaan kaupunkiin Tarttoon.

Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama sanoi maanantaina Turkissa, että maa aikoo ryhtyä jakamaan entistä enemmän tiedustelutietoa Ranskan kanssa Pariisissa perjantaina tapahtuneiden terrori-iskujen vuoksi, joten tiedonvaihto on nyt erityisen ajankohtainen teema.

Tiedonvaihto koskee myös Suomea, joka on saamassa entistä paremmat mahdollisuudet tiedustelutiedon vaihtoon, mikäli valmisteilla oleva verkkotiedustelulainsäädäntö saadaan käyttöön.

Nyt kyseessä on kuitenkin harjoitus. Koska internet ei tunne rajoja, ei ole mitenkään tarpeellista tuoda kaikkia harjoittelijajoukkueita samaan paikkaan. Esimerkiksi Suomen osallistujat ovat Suomessa, paitsi puolustusministeriön nimeämä yhteyshenkilö, joka on harjoituksen komentokeskuksessa.

”Suomen joukkueessa on vain kourallinen ihmisiä”, kertoo Puolustusvoimain kyberpuolustussektorin johtaja Mano Nokelainen.

”Koko joukkue koostuu puolustusvoimien edustajista.”

Suomen puolustusvoimissa aloitti syksyllä ensimmäistä kertaa varusmiespalveluksen kybertehtäviin erikseen koulutettava joukko, joiden palvelus kestää 8,5 kuukautta. Tietoturvauhkien torjuntaan erikoistuneiden varusmiesten koulutuksesta vastaa johtamisjärjestelmäkeskus, joka sijaitsee Jyväskylässä. Naton harjoitus ja varusmiehet eivät kuitenkaan liity toisiinsa.

”Uudet kybervarusmiehet eivät ole mukana,” Nokelainen sanoo.

Italian armeijan everstiluutnantti Braccinin mukaan osallistujamaan joukkue koostuu tavallisesti viranomaisista: puolustusvoimien, viestintävirastojen, poliisin, ehkä vastatiedustelunkin työntekijöistä. He harjoittelevat tänä vuonna myös sosiaalisen median tilien hakkerointitapausten hoitamista, haittaohjelmapalvelinten paikantamista ja noin kymmentä muuta asiaa.

Braccinin mukaan erityistä kiinnostusta herättää nyt lainsäädäntö, sillä eri maiden lait poikkeavat toisistaan huomattavasti. Myös Suomen joukkueessa on juridista osaamista.

Myös käytännöissä on valtavia vaihteluja. Siitä kielii pelkästään se, että CCDCOE:n mukaan 95 maalla maailmassa on kyberlainsäädäntö, 54 maalla kyberstrategiat ja 17 maata on kertonut, että niillä on kyky tehdä kyberhyökkäyksiä.

Tässä harjoituksessa vastahyökkäykset eivät ole varsinaisesti sallittuja. Tai mikäli ovat, niistä ei ainakaan puhuta. Naton harjoitus jatkuu perjantaihin asti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat