Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nimby-kysely: Murhaajiakin inhotumpi naapuri on huumeiden käyttäjä

Kotimaa
 
Fakta

Yli tuhat vastasi

  Mielenterveyden keskusliiton Mielenterveysbarometri on kysynyt suomalaisilta vuodesta 2005, mitä ryhmiä he eivät haluaisi naapurikseen.

  Not in my backyard (nimby) -kyselyyn vastasi 1 055 suomalaista TNS Gallupin kotitalouspaneelissa.

Kun suomalaisilta kysytään, mitä ihmisryhmää he eivät haluaisi naapurikseen, yksi ryhmä nousee selväksi ykköseksi: huumeiden väärinkäyttäjät.

Suuri enemmistö eli 78 prosenttia suomalaisista ei haluaisi heitä naapurustoonsa. Huumeiden käyttäjät koetaan jopa pahemmiksi kuin henkirikoksista tuomitut. Näin on ollut jo pitkään.

Tieto perustuu Mielenterveysbarometriin, joka on vuodesta 2005 kysynyt suomalaisilta naapurisuosikeista – tai oikeammin inhokeista niin sanotussa nimby-mittarissa. Nimby tulee sanoista ”not in my backyard” eli suomeksi ”ei minun takapihalleni”.

Näiden kahden ryhmän jälkeen seuraavina listalla ovat muun muassa alkoholistit, skitsofreniaa sairastavat ja mielenterveyskuntoutujat.

Erittäin huomionarvoista vertailussa kuitenkin on se, että kymmenessä vuodessa suvaitsevaisuus on lisääntynyt kaikkia ryhmiä kohtaan. Esimerkiksi homoseksuaaleja vierasti kymmenen vuotta sitten kahdeksantoista prosenttia. Nyt enää seitsemän prosenttia.

Toinen kiinnostava ryhmä on maahanmuuttajat. Nyt heitä ilmoittaa vierastavansa 17 prosenttia, kun lukema kymmenen vuotta sitten oli 19 prosenttia. Suurta muutosta ei siis ole tapahtunut puoleen eikä toiseen.

Pieni ja erikoinen yksityiskohta on myös se, että neljä prosenttia suomalaisista ei haluaisi poliisia naapurikseen. Tässäkin asiassa suvaitsevaisuus on kasvanut, sillä aiemmin lukema oli lähes kaksinkertainen.

Barometrin teettäjä on Mielenterveyden keskusliitto. Se myös tutki, kuinka ihmiset suhtautuvat mielenterveyskuntoutujiin. Niiden mukaan suomalaiset eivät mielellään kertoisi mielenterveysongelmistaan esimiehelleen ja vielä vähemmän työtovereille. Pelkona on, että tämä voi johtaa aseman tai jopa työpaikan menetykseen.

Vastaajat olivat yksimielisiä siitä, että mielenterveyskuntoutujan töitä tulisi sovittaa vastaamaan terveydentilaa, kuten tehdään muissakin sairauksissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat