Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valtaosa naisista murehtii ehkäisystä – Pillerit tekevät hulluksi ja 9 muuta uskomusta

Kotimaa
 
Kondomeja vuohensuolista, pessaareja hunajasta ja soodasta - ehkäisyhistoria ulottuu vuosituhansien taakse
Kondomeja vuohensuolista, pessaareja hunajasta ja soodasta - ehkäisyhistoria ulottuu vuosituhansien taakse
Vuosituhansia sitten hedelmöitys oli mysteeri. Sairauksien on kuitenkin jo antiikin aikana ymmärretty leviävän sukupuolikontaktissa - ja kondomeja käytettiinkin jo muinoin suojaaman taudeilta. Erilaisia ehkäisyvälineitä on kehitetty vuosisatoja eri puolilla maailmaa, ja niiden teho on vaihdellut suuresti. Kondomien kehitys alkoi eläinten suolista, pessaareja tehtiin puolestaan muun muassa lannasta ja akasiapuun lehdistä. Toimittaja: Hanne-Mari Tarvonen, grafiikka: Boris Stefanov
Fakta

Kansalliset suositukset hoitopäätösten pohjaksi

 Käypä hoito -suositukset ovat riippumattomia, julkisella rahoituksella tuotettuja ja tutkimusnäyttöön perustuvia kansallisia hoitosuosituksia.

 Suosituksia laaditaan lääkäreille, terveydenhuollon ammattilaisille ja kansalaisille hoitopäätösten pohjaksi.

 Suositukset tekee suomalainen lääkäriseura Duodecim erikoislääkäriyhdistysten kanssa.

Yli 60 prosentilla naisista on ehkäisyyn liittyviä huolia. Eniten pelätään, aiheuttaako hormonaalinen ehkäisy lapsettomuutta, mielialaoireita, lihomista ja laskimotukoksia, kertoo dosentti, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Mervi Halttunen-Nieminen.

”Ihmiset miettivät kovasti terveydellisiä seikkoja, mikä on lähtökohtaisesti hyvä asia. Mutta sen sijaan, että haettaisiin oikeaa tietoa ja kysyttäisiin asiantuntijoilta, usein käännytään sosiaalisen median ja tuttavien puoleen. Tällöin jäädään kuulo- ja luulopuheiden varaan”, kätilö Eija Väänänen sanoo.

Halttunen-Nieminen ja Väänänen kuuluvat asiantuntijaryhmään, jonka työn perusteella julkaistaan tänään ensimmäinen Käypä hoito -suositus raskauden ehkäisystä.

Sen tarkoituksena on auttaa ammattilaisia ja potilaita sopivan ehkäisymenetelmän valinnassa ja oikaista uskomuksia, joilla ei ole tieteellisten tutkimusten tukea. Tässä yleisimpiä raskauden ehkäisyyn liittyviä uskomuksia, joihin asiantuntijat vastaavat.

 

Väite 1: Ehkäisyvalmisteet lihottavat

Vastaus: Hormonaalisten ehkäisyvalmisteiden käyttö ei lisää painoa.

”Painon nousu johtuu siitä, että saa liikaa kaloreita kulutukseen nähden. Jos aloittaa ehkäisypillerit 17–18-vuotiaana ja lopettaa 35-vuotiaana, paino on todennäköisesti noussut tänä aikana joka tapauksessa. Myös miehillä kehonrakenne muuttuu aikuistuessa, tapahtuu lihavoitumista ja rotevoitumista”, Mervi Halttunen-Nieminen sanoo.

 

Väite 2: Hormonaaliset ehkäisymenetelmät tekevät hulluksi

Vastaus: Hormonaaliset ehkäisymenetelmät voivat vaikuttaa mielialaan. Vaikutukset ovat kuitenkin yksilöllisiä ja ne voivat olla myös myönteisiä.

”Myös omalla kuukautiskierrolla on vaikutuksia mielialaan ja esimerkiksi PMS-tyyppisellä oireilulla saattaa olla merkittäviä vaikutuksia elämänlaatuun. Näkisin, etteivät naiset ja miehet ole hormonien vietävissä: kaikesta ei voi siis syyttää kehon tuottamia tai itse nautittuja hormoneja. Hormoneja on iso kirjo, joten jos yhdellä valmisteella on ei-toivottuja vaikutuksia, kannattaa kokeilla toista”, Halttunen-Nieminen neuvoo.

 

Väite 3: Minun suvussani hormoniehkäisy ei sovi

Vastaus: Hormonivalmisteiden sopivuus ei ole periytyvää.

”Siitä, ettei ehkäisymenetelmä ole sopinut äidille tai siskolle, ei voi tehdä päätelmiä omalla kohdalla ”, Halttunen-Nieminen painottaa.

 

Väite 4: Hormonaaliset ehkäisyvalmisteet aiheuttavat laskimotukoksia

Vastaus: Tukosriski liittyy vain yhdistelmäehkäisypillereihin, -laastareihin ja emätinrenkaaseen. Esimerkiksi tupakointi lisää huomattavasti enemmän riskiä saada laskimotukos.

”Syvä laskimotukos tulee useimmiten sääreen, voi johtaa keuhkoveritulppaan ja vakavaan tilanteeseen. Laskimotukoksen riski on kuitenkin yhdistelmävalmisteiden käyttäjillä huomattavasti pienempi kuin esimerkiksi raskauden aikana tai lapsivuodeaikana synnytyksen jälkeen”, Halttunen-Nieminen vertaa.

 

Väite 5: Ehkäisyvalmisteiden käytössä kannattaa pitää taukoja

Vastaus: Ehkäisyvalmisteiden käytössä ei pitäisi pitää muita kuin pakkauksen käyttöohjeen mukaisia taukoja. Yhdistelmäehkäisyvalmisteisiin liittyvä laskimotukosvaara on suurimmillaan heti aloituksen aikana ja lyhyenkin tauon jälkeen.

”Aina uudella aloituksella otetaan uusi laskimotukosriski. Jos on hyvin sopiva ehkäisymenetelmä, sitä kannattaa käyttää niin kauan kunnes on lisääntymisen aika. Sitten ehkäisy lopetetaan ja hormonit erittyvät kehosta pois”, Halttunen-Nieminen sanoo.

 

Väite 6: Hormonaalinen ehkäisy voi aiheuttaa lapsettomuutta

Vastaus: Hormonaalisen ehkäisyn lopettamisen jälkeen hedelmällisyys palaa ikää vastaavalle tasolle.

”Mikään ehkäisy ei pilaa hedelmällisyyttä, sitä alentaa vierivät vuodet. Suuressa tanskalaistutkimuksessa on todettu, että vuoden sisällä raskaaksi tulon yrittämisen aloituksesta yhtä moni nainen oli raskaana riippumatta siitä, mitä ehkäisymenetelmää hän oli aiemmin käyttänyt”, Halttunen-Nieminen kertoo.

 

Väite 7: Hormonaalinen ehkäisy voi aiheuttaa syöpää

Vastaus: Yhdistelmäehkäisyvalmisteiden käyttö nostaa lievästi rintasyöpäriskiä, joka häviää viiden vuoden kuluttua käytön lopettamisesta. Yhdistelmäehkäisyvalmisteet kuitenkin pienentävät riskiä sairastua munasarja- ja kohtusyöpään.

”Rintasyövän kohdalla riskin nousu on marginaalinen”, Halttunen-Nieminen lisää.

 

Väite 8: Sterilisaatio on luotettavin ehkäisymenetelmä

Vastaus: Sterilisaation ehkäisyteho ei ole 100-prosenttinen. Esimerkiksi hormonikierukan ehkäisyteho on parempi.

”Joskus sterilisaatiokin pettää, vaikka harvinaista se on. Ihmiset käyttävät aika paljon aikaa sen pohtimiseen, pettääkö jokin ehkäisymenetelmä sen sijaan, että panostaisi käyttämään esimerkiksi pillereitä ohjeen mukaan. Lähtökohtaisesti hormonaalisessa ehkäisyssä on todella hyvä ehkäisyteho. Useimmiten kyse on käyttäjän virheestä, jos se ei tehoa”, Eija Väänänen sanoo.

 

Väite 9: Keltarauhashormonia sisältävät ehkäisyvalmisteet pilaavat ihon

Vastaus: Vaikutukset ihoon ovat yksilöllisiä, mutta keltarauhashormonivalmisteiden käyttöön saattaa liittyä ihon rasvoittumista. Yhdistelmäehkäisyvalmisteet yleensä hoitavat aknea.

”Yhdistelmäehkäisyvalmisteet toimivat niin, että vapaata vaikuttavaa testosteronia on vähemmän, mikä näkyy suotuisampana vaikutuksena ihoon”, Halttunen-Nieminen kertoo.

 

Väite 10: Synnytyksen jälkeen kierukan voi asettaa vasta kuukautisten alettua tai imetyksen loputtua

Vastaus: Kierukan voi asentaa milloin tahansa. Jos nainen imettää, tarvitaan kuitenkin erityistä varovaisuutta ja huolellista asetustekniikkaa.

”Kohtu on tällöin pehmeä, jolloin asetus voi puhkaista kohdun seinämän. Se on erittäin harvinaista, eikä siitä aiheudu vakavaa vaaraa, jos asia huomataan. Vuoden sisällä synnytyksestä tehdään aivan liikaa raskauden keskeytyksiä, joten hyvästä ehkäisystä kannattaa huolehtia pian synnytyksen jälkeen”, Halttunen-Nieminen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat