Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eläkkeelle siirtyvien määrä kasvaa – Näin valmistaudut ajoissa työuran loppumiseen

Eläkeikäisten suomalaisten määrä kasvaa noin tuhannella vuosittain. Yhä useampi jää työstään vanhuuseläkkeelle ja entistä harvempi työkyvyttömyyseläkkeelle.

Kotimaa
 
Harri Nurminen
Suomen kielen ja viestinnän lehtori Sirpa Neuvonen jäi eläkkeelle lokakuussa vähän ennen kuin täytti 64 vuotta. Sitä edelsi pitkä pohdinta.
Suomen kielen ja viestinnän lehtori Sirpa Neuvonen jäi eläkkeelle lokakuussa vähän ennen kuin täytti 64 vuotta. Sitä edelsi pitkä pohdinta. Kuva: Harri Nurminen
Fakta

Eläkeuudistus tuo muutoksia

 Vuonna 2014 työeläkkeelle siirtyneiden suomalaisten mediaani-ikä oli 63,1 vuotta. Tähän ei ole odotettavissa suuria muutoksia vuosina 2015 ja 2016.

 Muutoksia on odotettavissa vuonna 2017, kun eläkeuudistuksen on määrä tulla voimaan. Sen myötä vanhuuseläkkeen alaikäraja alkaa nousta vuosittain kolmella kuukaudella, kunnes se on 65 vuotta. Muutos koskee vuonna 1955 syntyneitä ja sitä nuorempia.

 Eläkeuudistuksessa myös 61 vuotta täyttäneet voivat jäädä osittaiselle varhennetulle vanhuuseläkkeelle. Osittaisen varhennetun vanhuuseläkkeen rinnalla voi jatkaa työskentelyä. Arvion mukaan vuonna 2017 sen saattaa ottaa jopa 10 000 ihmistä.

Lähde: Eläketurvakeskus

Hämeenlinnassa asuva Sirpa Neuvonen kuuluu siihen suureen joukkoon suomalaisia, joiden eläkepäivät alkavat tänä vuonna.

Neuvonen ehti suunnitella eläkkeelle jäämistään monta vuotta.

”Olin tehnyt erilaisia laskelmia, koska kannattaisi jäädä”, hän kertoo.

Neuvonen mietti, että eläkkeellä pitäisi riittää rahaa matkusteluun ja harrastuksiin. Siksi hän päätti jatkaa töissä vielä 63 vuotta täytettyään. Näin eläke karttui hieman joka kuukausi.

Oikea hetki koitti lopulta lokakuussa, vähän ennen kuin Neuvonen täytti 64 vuotta.

Eläkehakemuksen hän jätti jo kesällä. Neuvonen työskenteli suomen kielen ja viestinnän lehtorina Hämeen ammattikorkeakoulussa.

Eläkkeelle siirtyy tänä vuonna ennakkoarvion mukaan noin tuhat suomalaista enemmän kuin viime vuonna, jolloin eläkkeelle jäi noin 73 000 ihmistä. Ensi vuonna määrä kasvaa tästä vuodesta jälleen noin tuhannella, Eläketurvakeskus arvioi.

Eläketurvakeskuksen mukaan entistä suurempi osa suomalaisista jää työstään vanhuuseläkkeelle ja entistä harvempi työkyvyttömyyseläkkeelle.

”Minä jäin suoraan vanhuuseläkkeelle. En ollut osa-aikaeläkkeellä, vuorotteluvapaalla tai muilla vapailla. Elämänmuutos on ollut suuri, kun yhtäkkiä sähköposti hiljeni eikä ole kiire”, Neuvonen kertoo.

Nykyisin vanhuuseläkkeelle voi jäädä joustavasti 63–68-vuotiaana.

”Likimain puolet vanhuuseläkkeelle siirtyneistä jää eläkkeelle heti 63 vuotta täytettyään”, kertoo tilastoasiantuntija, kehityspäällikkö Jari Kannisto Eläketurvakeskuksesta.

Hän arvioi, että kunhan Suomen taloustilanne paranee ja työllisyystilanne kohenee, ihmiset saattavat lykätä myös lähtöään eläkkeelle.

”Hyvä työtilanne voi saada ihmiset jatkamaan pidempään työelämässä”, Kannisto uskoo.

Neuvosen eläkepäätökseen vaikutti se, että hänellä on eläkettä kartuttavaa työhistoriaa 40 vuodelta.

Vaikka Neuvonen ehti miettiä eläköitymistä pitkään, eläkepäiviään hän ei tahdo suunnitella kovin tarkasti etukäteen.

”Elämässä asiat harvoin menevät täsmälleen niin kuin suunnittelee”, hän sanoo.

 

Valmistaudu ajoissa, muista nämä vinkit:
12 kk ennen

Tarkista eläkkeesi määrä. Voit tilata eläkearvion omalta työeläkelaitokseltasi tai käyttää verkkolaskureita. Lisäksi kannattaa tarkistaa, että työeläkeotteessa näkyvät kaikki eläkkeeseen vaikuttavat työsuhteet. Myös työkyvyttömyyseläkkeen määrästä voi tilata arvion omalta eläkelaitokselta.

Jos työeläkettä ei ole kertynyt lainkaan tai sitä on kertynyt hyvin vähän, Kelan maksama kansaneläke ja takuueläke täydentävät eläkettä.

Arvioi ikäsi vaikutus eläkkeeseen. Työeläkelaitosten verkkosivuilla on laskureita, joiden avulla voi arvioida, miten eri ikäisenä eläkkeelle jääminen vaikuttaa eläkkeen määrään. Voit myös pyytää työeläkelaitokselta arvion siitä, kuinka paljon työssä jatkaminen nostaisi eläkkeesi määrää.

 

8–10 kk ennen

Kerro suunnitelmistasi työnantajalle. Eläkkeelle jääminen kannattaa ottaa työnantajan kanssa puheeksi hyvissä ajoin. Kokenut työntekijä vie eläkkeelle jäädessään mukanaan paljon osaamista ja niin sanottua hiljaista tietoa. Koska työntekijä pitää usein lomia ja muita mahdollisia vapaita ennen eläkkeelle lähtöä, seuraajien perehdyttämiseen tulisi havahtua ajoissa. Joskus eläkkeelle jäävä voi osallistua itse työn jatkajien perehdyttämiseen. Tämä voi lisätä työn mielekkyyttä ja antaa uusia oivalluksia omasta osaamisesta.

Pohdi vapaa-aikaa ja harrastuksia. Jos iso osa ihmissuhteistasi liittyy työhön, mieti, miten ylläpidät ihmissuhteita eläkkeellä. Kaipaatko ehkä uutta harrastusta? Jos työ vie kaikki voimat, ota puhu töissä jaksamisesta. Parhaimmillaan työ on mielekästä viimeiseen työpäivään saakka ja antaa energiaa eläkepäivien suunnitteluun.

 

6 kk ennen

Suunnittele, miten asut. Jos asuminen nykyisessä asunnossa uhkaa käydä eläkkeellä liian kalliiksi, etsi edullisempi asunto hyvissä ajoin tai harkitse käänteistä asuntolainaa. Käänteisessä asuntolainassa pankki lainaa rahaa asunto-osaketta vastaan ja lainasta maksetaan vain korkoja. Selvitä myös Kelasta, saisitko eläkkeellä asumistukea.

 

3 kk ennen

Tarkista vakuutukset. Työpaikan tapaturma-, matka- ja sairauskuluvakuutukset päättyvät eläkkeelle jäämiseen. Ota siis yhteyttä vakuutusyhtiöösi ja selvitä vakuutusturvasi. Vakuutustarjouksia kannattaa pyytää usealta vakuutusyhtiötä. Ennen työterveyshuollon päättymistä kannattaa miettiä, aiotko käyttää kunnallisia vai yksityisiä terveyspalveluita. Selvitä, onko vakuutusyhtiöstä mahdollista saada sairauskuluvakuutusta. Muista, että jo todettujen sairauksien hoitokuluja ei uusissa vakuutuksissa korvata.

 

2–3 kk ennen

Tee eläkehakemus. Eläkettä voi hakea verkossa täytettävällä ja tulostettavalla lomakkeella, joita saa työeläkeyhtiöiden verkkosivuilta. Vanhuuseläkettä voi hakea myös sähköisesti. Eläkehakemuksen voi jättää mihin tahansa yksityisen tai julkisen alan eläkelaitokseen, Eläketurvakeskukseen, Maatalousyrittäjien eläkelaitoksen asiamiehelle tai Kelaan. Näiltä tahoilta voi kysyä myös neuvoja.

Ilmoita työnantajalle. Työnantaja haluaa tietää eläkkeelle siirtymisen tarkan ajankohdan. Yleensä riittää vapaamuotoinen kirjallinen ilmoitus, jossa kerrot, mistä päivämäärästä lähtien jäät eläkkeelle. Tarkista myös irtisanomisaikasi. Yleensä se on kuukausi tai kaksi kuukautta.

 

2 vk ennen

Tarkista eläkepäätös. Se tulee yleensä vähän ennen eläkkeelle jäämistä. Työeläkekortti tulee työeläkepäätöksen yhteydessä tai pian sen jälkeen. Sen avulla saa alennusta monista palveluista ja matkoista.

Hanki uusi verokortti eläketuloille. Ota yhteyttä verottajaan heti eläkepäätöksen saamisen jälkeen. Voit tilata verokortin eläkettä varten verotoimistosta tai asioimalla vero.fi-verkkopalvelussa. Verottaja toimittaa verokortin suoraan työeläkeyhtiöön. Jos eläkepäätös tehdään loppuvuodesta eli marras- tai joulukuussa, on hankittava ennakonpidätysprosentti sekä kuluvalle että seuraavalle vuodelle. Jos teet eläkkeellä töitä, hankia erillinen verokortti työtuloille.

Lähteet: Verohallinto, Eläketurvakeskus, Kela

Asiantuntijoina Työterveyslaitoksen erikoistutkija Marjo Wallin, Eläketurvakeskuksen kehityspäällikkö Jari Kannisto, Ilmarisen eläkejohtaja Anne Koivula ja Vakuutus- ja rahoitusneuvonta Finen vakuutusasiantuntija Marjo Ylönen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat