Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oppositio kovisteli hallitusta liikenneleikkauksista – ”Keskusta on hylännyt aluepolitiikan”

Kotimaa
 
Rio Gandara / HS
Liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk) mukaan uusia rautatieyrityksiä tulee markkinoille vasta vuoden 2017 aikana.
Liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk) mukaan uusia rautatieyrityksiä tulee markkinoille vasta vuoden 2017 aikana. Kuva: Rio Gandara / HS

Oppositio kovisteli tiistaina liikenne- ja viestintäministeri Anne Berneriä (kesk) junaliikenteen leikkauksista ja tulevasta kilpailusta henkilöjunaliikenteessä, kun eduskunta keskusteli hallituksen liikennepolitiikkaa koskevasta välikysymyksestä.

Syyskuussa liikenne- ja viestintäministeriö ja VR julkaisivat suurta huomiota aiheuttaneen ehdotuksen ostojunaliikenteen 15 miljoonan euron vuosittaisesta leikkauksesta.

Leikkausten seurauksena junaliikenne loppuisi maaliskuussa 2016 usealla rataosuudella kokonaan ja vähenee muualla. Myöhemmin hallitus ilmoitti, että henkilöjunaliikenteen kilpailun avaamista kiirehditään.

Bernerin mukaan kilpailun avaamisen edellytykset ovat olemassa jo ensi keväänä, mutta on todennäköistä, että uusia rautatieyrityksiä tulee markkinoille vasta vuonna 2017.

Konduktöörinä työskennelleen Harry Wallinin (sd) mukaan keskusta on hylännyt aluepolitiikan, kun on valmis supistamaan poikittaisliikennettä. Myös helsinkiläispoliitikko Paavo Arhinmäki (vas) päivitteli monien muiden tavoin maakuntien hylkäämistä.

Välikysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja Katja Taimela (sd) vaati, että nyt pitäisi tehdä vähintään arvio siitä, miten leikkaukset vaikuttavat maakuntien elinvoimaisuuteen.

Kemijärven yöjunaliikenteen puolesta aikoinaan taistelleen Markus Mustajärven (vas) mukaan yöjunaliikenteen palauttamisella oli isot vaikutukset Itä-Lapin työllisyyteen.

Sari Essayah (kd) pelkäsi, että kilpailua avataan nyt hätiköidysti haja-asutusalueiden kustannuksella.

Heli Järvinen (vihr) tiesi, että VR:ltä olisi odotettavissa uusia säästöpäätöksiä jo ensi viikolla.

Anna-Maja Henriksson (r) puolestaan ihmetteli, miksi ensin laitettiin satoja miljoonia Seinäjoen ja Oulun välisen radan kunnostukseen, mutta nyt junavuoroja vähennetään.

”Mikä järki tässä päätöksenteossa on?”

Bernerin mukaan markkinaehtoista linja-autoliikennettä harjoittavat yritykset ovat jo tarttuneet mahdollisuuteen tuottaa korvaavia palveluita väleille, joilla junaliikenne lakkaa tai vähenee ensi keväänä.

Kaikille muille väleille on syntymässä korvaavaa bussiliikennettä paitsi Helsingin ja Karjaan väliseen junaliikenteeseen. Y-junan lakkauttaminen vaikeuttaa etenkin siuntiolaisten ja inkoolaisten työ- ja opiskelumatkoja.

Bernerin mukaan ministeriö valtuuttaa Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymän eli HSL:n ja Siuntion kunnan hankkimaan junaliikennettä tuolle välille. Tämä on ollut Siuntion toive.

Liikenne- ja viestintävaliokunnan puheenjohtaja Ari Jalonen (ps) muistutti, että Y-junavuoron lakkauttaminen ei ole hallituksen päätös, vaan VR:n oma, liiketaloudellisin perustein tehty leikkauspäätös. Bernerin mukaan sillä reitillä ei kannata edes linja-autoliikenne.

Korvaavia toimia täydennetään kuitenkin junaliikenteen velvoiteratkaisuilla ensi vuoden loppuun asti niillä väleillä, joilla junaliikennettä ei muuten synny, ministeri ilmoitti.

Velvoiteliikennettä on mahdollista lisätä viiden miljoonan euron arvosta. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että 15 miljoonan euron säästöt peruttaisiin.

Eduskunta äänestää hallituksen luottamuksesta tänään keskiviikkona.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat