Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Seinäjoen teinisurman motiivi oli ihastuminen samaan poikaan – syytetty yritti ensin myrkyttää uhrinsa

Kotimaa
 
Antti Aimo-Koivisto
Seinäjoen käräjäoikeudessa käsiteltiin keskiviikkona suljetuin ovin henkirikosta, jonka epäilty ja uhri ovat alaikäisiä.
Seinäjoen käräjäoikeudessa käsiteltiin keskiviikkona suljetuin ovin henkirikosta, jonka epäilty ja uhri ovat alaikäisiä. Kuva: Antti Aimo-Koivisto

Seinäjoen teinisurman haastehakemuksen mukaan teon motiivi oli ihastuminen samaan poikaan, minkä vuoksi syytetty halusi raivata kilpailijan pois tieltä. Syytetty oli puhunut asiasta jo muutamaa viikkoa aiemmin.

Asia tuli julki keskiviikkona, kun jutun oikeudenkäynti Seinäjoella alkoi.

15-vuotias tyttö tappoi ikätoverinsa Seinäjoelle huhtikuussa. He olivat menneet yhdessä koulun jälkeen toisen kotiin, jossa teko oli tapahtunut.

Ensin syytetty suunnitteli uhrin myrkyttämistä, siten että tämä kuolee myöhemmin. Tekoa varten tyttö kaatoi pulloon tuulilasinpesunestettä, jota sitten tarjoili mehuna. Uhri kuitenkin havaitsi sivumakua ja jätti juomatta.

Tilanne sattui koulun jälkeen syytetyn kotona koulupäivän jälkeen, jonne oli menty yhdessä syytetyn mopoautolla.

Tämän jälkeen syytetty pyysi uhrin istumaan olohuoneen lattialle, peitti tämän silmät ja sai tämän selälleen kuuntelemaan musiikkia ja rentoutumaan.

Tällöin syytetty löi uhria veitsellä rintaan. Uhri tajusi tilanteen, pyysi apua ja syytetty löi häntä uudelleen, nyt selkään. Uhri yritti konttaamalla pakoon. Kaikkiaan iskuja oli kuusitoista ja uhri kuoli ennen kuin sai apua.

Syyttäjä vaatii teosta vähintään kymmenen vuoden tuomiota. Teossa oli syyttäjän mukaan vakaata harkintaa ja se oli tehty erityisen raa'alla ja julmalla tavalla.

Syyttäjä Kimmo Lampinen totesi salin ulkopuolella, että alaikäisten keskinäinen henkirikostapaus on täysin poikkeuksellinen.

Uhri ei hänen mukaansa osannut lainkaan odottaa, mitä oli tulossa.

Tytön avustaja, asianajaja Kaarle Gummerus totesi, että tyttö varmasti katuu ja ymmärtää tekonsa. Puolustus kiistää murhan, mutta myöntää tapon.

Yksi osa näyttöä on suuremman nuorisoryhmän viestittely, jossa syytetty on ainakin kertonut halusta ”vetää turpaan” uhria.

Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeus päätti ykskantaan heti oikeudenkäynnin aluksi, että 15-vuotiaan tytön saama murhasyyte käsitellään kokonaan yleisöltä suljetuin ovin.

Oikeus perusteli suljetuin ovin käsittelyä lain kohdalla, joka mahdollistaa alaikäisen oikeudenkäynnin pitämisen salaisena, ellei asialla ole erittäin tärkeää yhteiskunnallista merkitystä. Oikeuden mukaan tällaista merkitystä asialla ei ole sen saamasta laajasti julkisuudesta huolimatta. Oikeuden mukaan olisi poikkeuksellista, jos käsittely olisi avoin.

Paikalla oli keskiviikkona aamupäivällä laaja joukko mediaa sekä omaisia.

Vielä ennen kuin salin ovet suljettiin, puheenjohtaja, käräjätuomari Kari Onikki totesi, että asiat ja tapahtumien kulku tulevat selväksi syytteessä ja myöhemmin tuomiossa.

Syytetyn tytön ei tarvinnut olla salissa alun julkisen käsittelyhetken aikana lainkaan. Hänen puolustuksensa varsinkin ajoi salaista käsittelyä, nimenomaan tytön iän vuoksi. Asianomistajat eli uhrin omaiset puolestaan olisivat halunneet julkisen käsittelyn. He vetosivat siihen, että julkinen käsittely katkoisi asian ympärillä leijuvien huhujen siivet.

Yksi uhrin lähiomainen puhui lyhyesti medialle ja kertoi, että asiassa olisi pitänyt käydä julkinen käsittely.

”Nyt tulee tunne, että tekijää suojellaan”, hän sanoi.

Hän sanoi menneen puoli vuotta olleen erittäin raskasta aikaa ja että hänellä oli huoli perheen jaksamisesta. Hän kertoi myös, että uhri oli sydämellinen tyttö, joka ei koskaan halunnut pahaa kenellekään. Hänen mielestään syytetyn olisi iästään huolimatta pitänyt käydä läpi julkinen käsittely.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat