Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vastaanottokeskuksiin harkitaan kerrosvahteja järjestyshäiriöiden varalta

Valvojan läsnäolo voisi estää riitelyä ja joukkotappeluita.

Kotimaa
 
Markku Ulander / Lehtikuva
Irakilaisia turvapaikanhakijoita Lahdessa Hennalan entiseen varuskuntaan avatussa vastaanottokeskuksessa syyskuussa.
Irakilaisia turvapaikanhakijoita Lahdessa Hennalan entiseen varuskuntaan avatussa vastaanottokeskuksessa syyskuussa. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva
Fakta

Kolme vahtia

 Kerrosvalvoja

Pyrkii ehkäisemään kriisitilanteita. Hälyttää tarvittaessa apua. Ei voimankäyttöoikeuksia.

 Järjestyksenvalvoja

Yleisötilaisuuksissa ja ravintoloissa. Voi poistaa henkilön toimialueeltaan tai ottaa kiinni ja pitää säilössä poliisille luovutusta varten. Tarkasti määritelty voimankäyttöoikeus. Työ aina luvanvaraista.

 Vartija

Suojelee omaisuuden tai henkilön koskemattomuutta tai suojaa tiloja ulkoisilta uhilta. Voi poistaa henkilön toimialueeltaan. Oikeus voimakeinoihin. Voi ottaa henkilön kiinni, mutta ei pitää säilössä. Työskentelee vartiointiyrityksessä.

Sisäministeriö saattaa velvoittaa vastaanottokeskukset palkkaamaan kerrosvalvojia. Nämä toimisivat vastaanottokeskusten sisätiloissa ehkäisemässä järjestyshäiriöitä ja havainnoimassa mahdollisia riitatilanteita.

Useissa vastaanottokeskuksissa on ollut syksyn aikana turvapaikanhakijoiden riitoja ja jopa joukkotappeluita. Oulun Heikinharjun vastaanottokeskuksessa oli usean miehen joukkotappelu syyskuussa. Poliisi hoiti tilanteen kolmen partion voimin. Harjavallan vastaanottokeskuksen joukkotappelusta joutui yksi mies sairaalaan.

Viimeksi tapeltiin Pitäjänmäen keskuksessa alkuviikosta.

Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg painottaa, että päätöstä kerrosvalvojista ei vielä ole tehty. ”Osassa vastaanottokeskuksista on noussut esille vaihtoehto, että kerrosvahti voisi parantaa turvallisuustilannetta. Arvioimme jatkuvasti keskusten turvallisuustilannetta kriisijohtamiskokouksissa, ja olemme pyytäneet eri viranomaisia arvioimaan myös kerrosvahtien mahdollisuutta.”

Jos ministeriö päätyy velvoittamaan vastaanottokeskusten ylläpitäjät palkkaamaan kerrosvahteja, tämä pitää kirjata vastaanottokeskusten yhteisohjeistukseen. Esimerkiksi SPR on jo palkannut osaan vastaanottokeskuksia kerrosvalvojia.

”Jos velvoite kirjataan ohjeistukseen, valtio maksaisi kustannukset”, Nerg sanoo.

Kerrosvalvojien määrä määriteltäisiin joko keskuksen kerrosten tai turvapaikanhakijoiden lukumäärän mukaan.

Valvoja ei olisi järjestyksenvalvoja eikä vartija. Varsinaiset järjestyshäiriöt jäisivät poliisipartioille. ”Joukkotappelu on puhtaasti poliisin hoidettava asia”, poliisijohtaja Timo Saarinen Poliisihallituksesta sanoo.

Useissa vastaanottokeskuksissa on palkattu vartiointiyritys vahtimaan keskuksen ulkokehää ulkoisilta riskeiltä. Suomessa vartijan pääasiallisena tehtävänä on suojata omaisuutta.

Kerrosvalvojatarve on syntynyt osin siksi, että nykyinen järjestyslaki ei mahdollista järjestyksenvalvojia vastaanottokeskuksiin. Ministeriössä puntaroidaankin nyt lain uudistamista. Nykyisellään järjestyksenvalvojaa ei voi määrätä vaikkapa koulukotiin. ”Lakiin olisi saatava joustoa yllättävien tilanteiden varalta”, Saarinen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat