Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin toimii Baltian ilmavalvonta – Saksalaiset upseerit: Venäjän lentäjät eivät erota hävittäjiä toisistaan

Kotimaa
 
Vartissa valmiina – näin toimii Baltian ilmavalvonta Ämarissa
Vartissa valmiina – näin toimii Baltian ilmavalvonta Ämarissa
Miltä kuulostaa Saksan Eurofighter-hävittäjä oikein läheltä? Miksi Suomen ilmatila on ”oikein kiva”? Tutustuimme Naton Baltian-ilmavalvontaan Viron Ämarissa, kun kaksi hävittäjää lähti harjoituksen sijaan oikealle tunnistustehtävälle. Toimittaja, kuvaaja: Laura Halminen HS, editointi: Esa Syväkuru HS.

Poiminta

”Natolla on jäsenmaita ja kumppanimaita. Jäsenmaat ovat antaneet toisilleen turvatakuut. Kumppanimailla kuten Suomella niitä ei ole”, sanoo Suomen Nato-edustuston vt. päällikkö Pekka Kaihilahti.

Teoriassa Suomi voisi sotilaallisessa uhkatilanteessa pyytää apua yksittäiseltä maalta tai joltain organisaatiolta. Se edellyttäisi poliittista päätöstä sekä pyytäjältä että antajalta, Kaihilahti sanoo.

”Naton tapauksessa avun antamiseen tarvitaan 28 jäsenmaan konsensus. Yksittäisten maiden kohdalla YK:n peruskirja mahdollistaa sotilaallisen avun antamisen toiselle valtiolle, mutta juridista velvoitetta siihen ei ole.”

Ämari. Kiitotien laidalla tuulee purevasti. Kuuluu hälytysääni. Kaksi nyt Baltian ilmavalvonnasta vastaavan Saksan Eurofighter-hävittäjää rullaa ulos virolaisen Ämarin lentotukikohdan hangaareista, konehalleista. Suomalaiset Hornetit eivät ole nyt mukana, vaikka ne ovatkin harjoitelleet viime viikkoina yhdessä Luftwaffen kanssa.

Saksalaistenkin oli tarkoitus tehdä harjoituslento, mutta koneet lähtevätkin suorittamaan tehtävää. Kyse on tunnistuslennosta. Tuolla jossain lentää kone, jonka lentoreitti edellyttää sitä, että Eurofighterien täytyy käydä esittäytymässä.

Venäjän lentotukikohdat sijaitsevat Pietarin lähistöllä ja Kaliningradissa. Kaistale kansainvälistä ilmatilaa on kapea, ja Saksan ilmavoimien upseerien mielestä Venäjän lentäjät vaikuttavat heikosti koulutetuilta.

”He eivät aina edes erota konetyyppejä toisistaan”, yksi valvontaosaston saksalaisista juttelee kanttiinissa hangaarin lähellä. Hän ei halua nimeään julkaistavaksi.

”Kuuntelemme venäläisten viestiliikennettä. Muistan kun lentäjät kerran meidän Eurofighterimme havaittuaan kertoivat toisilleen, että heitä lähestyy F-18 Hornet.”

Saksalaisille ei ole ongelma sanoa, että Nato haluaa osoittaa olevansa läsnä Virossa. Pari tuntia myöhemmin koneet palaavat takaisin jostain Liettuan suunnalta.

Saksalaiset ovat hoitaneet kiertävää valvontavuoroaan Ämarissa elokuusta alkaen. Tammikuussa vuoro vaihtuu Belgialle.

Ämarin lentotukikohta on vain yksi osa Baltian ilmavalvontaohjelmaa. Muut tukikohdat ovat Liettuassa ja Puolassa.

Ämarista oli alkuillasta keskiviikkona lähdössä ilmaan myös Yhdysvaltojen ilmavoimien A-10 Thunderbolt -koneita. Ne lentävät välillä Suomenkin ilmatilassa. Suomessa on lääniä harjoitella Suomen ilmavoimien kanssa.

”Suomen kahdenväliset harjoitukset Yhdysvaltain ja Saksan ilmavoimien Baltian päivystysosastojen kanssa jatkuvat joulukuun puoleen väliin saakka”, kertoo everstiluutnantti Aki Heikkinen Suomen ilmavoimien esikunnasta.

”Lennämme yhteistoimintalentoja vielä noin viisi kertaa.”

Saksalaisia suomalaisten kanssa harjoitteleminen tuntuu miellyttävän. Lennot tehdään usein akselilla Halli–Tikkakoski–Kauhava, eikä niillä leveysasteilla ole juuri häiriötä muusta lentoliikenteestä.

”Teillä on oikein kiva ilmatila”, kiittelee Saksan valvontaosaston johtaja Gerd Schnell.

Heikkisen mielestä suomalaisten on hyvä harjoitella juuri Yhdysvaltojen Thunderbolt-koneiden kanssa. Harjoitukset ovat ensimmäisiä tämän konetyypin kanssa.

Yhteiset harjoitukset tuskin vähenevät.

Ämarin tukikohta on kuitenkin käymässä ahtaaksi. Hangaareita ei ole tarpeeksi, eikä niitä ole edes suunniteltu kestämään ilmahyökkäystä.

Tukikohdan komentaja Üllar Lõhmus kertoo, että Ämarin lisärakentaminen käynnistynee ensi vuonna.

Majoitustilaa tulee lisää, samaten hangaareja.

Ämarin laajentamissuunnitelmia vauhdittaa Itämeren muuttunut turvallisuustilanne.

Aiemmin marraskuussa Ruotsissa pidetyssä Pohjoismaiden puolustusministerikokouksessa keskusteltiin puolustusyhteistyön lisäämisestä sekä Pohjoismaiden kesken että Pohjoismaiden ja Baltian maiden välillä. Myös Naton pääsihteeri osallistui osaan kokousta.

”Pohjoismaiden ilmavalvontayhteistyötä on tarkoitus kehittää esimerkiksi siten, että tiedonvaihdon kautta saadaan luotua parempi tilannekuva”, sanoo puolustusministeriön neuvotteleva virkamies Otto Saxén.

Saxénin mukaan myös ilmavoimaharjoitusten laajentamisesta on ollut puhetta.

Yhteistyöllä rakennetaan rajat ylittäviä toimintamalleja.

”Yhteisharjoitukset ovat olleet erittäin hyödyllisiä. Koulutus- ja harjoitusyhteistyötä kehitetään edelleen yhdessä lähialueen maiden kanssa”, sanoo harjoitusyhteistyöstä vastaava Mika Varvikko puolustusministeriöstä.

Oikaisu klo 11.00 Artikkelissa annettiin aiemmin ymmärtää, että tiistaina Ämarista tehdyn tunnistuslennon kohteena olisi ollut venäläinen kone. Tämä on todennäköistä, mutta asiaa ei kerrottu. Artikkelissa käytettiin aiemmin ilmaisua ilmavalvontayhteistyö. Oikea muoto on ilmavoimayhteistyö.

Stefan Hass / Nato
Saksan Eurofighter-kone palaavat valvontalennolta.
Saksan Eurofighter-kone palaavat valvontalennolta.
Stefan Hass / Nato
Saksan Eurofighter-kone palaa valvontalennolta.
Saksan Eurofighter-kone palaa valvontalennolta.
Stefan Hass / Nato
Saksan ilmavoimien Eurofighter-hävittäjä palaa valvontalennolta Ämarin tukikohtaan. Etualalla Yhdysvaltojen Thunderbolt A-10 -rynnäkkökoneita.
Saksan ilmavoimien Eurofighter-hävittäjä palaa valvontalennolta Ämarin tukikohtaan. Etualalla Yhdysvaltojen Thunderbolt A-10 -rynnäkkökoneita.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat