Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin toimii Baltian ilmavalvonta – Saksalaiset upseerit: Venäjän lentäjät vaikuttavat heikosti koulutetuilta

Kotimaa
 
Vartissa valmiina – näin toimii Baltian ilmavalvonta Ämarissa
Vartissa valmiina – näin toimii Baltian ilmavalvonta Ämarissa
Miltä kuulostaa Saksan Eurofighter-hävittäjä oikein läheltä? Miksi Suomen ilmatila on ”oikein kiva”? Tutustuimme Naton Baltian-ilmavalvontaan Viron Ämarissa, kun kaksi hävittäjää lähti harjoituksen sijaan oikealle tunnistustehtävälle. Toimittaja, kuvaaja: Laura Halminen HS, editointi: Esa Syväkuru HS.

Poiminta

”Natolla on jäsenmaita ja kumppanimaita. Jäsenmaat ovat antaneet toisilleen turvatakuut. Kumppanimailla kuten Suomella niitä ei ole”, sanoo Suomen Nato-edustuston vt. päällikkö Pekka Kaihilahti.

Teoriassa Suomi voisi sotilaallisessa uhkatilanteessa pyytää apua yksittäiseltä maalta tai joltain organisaatiolta. Se edellyttäisi poliittista päätöstä sekä pyytäjältä että antajalta, Kaihilahti sanoo.

”Naton tapauksessa avun antamiseen tarvitaan 28 jäsenmaan konsensus. Yksittäisten maiden kohdalla YK:n peruskirja mahdollistaa sotilaallisen avun antamisen toiselle valtiolle, mutta juridista velvoitetta siihen ei ole.”

Ämari. Kiitotien laidalla tuulee purevasti. Kuuluu hälytysääni. Kaksi nyt Baltian ilmavalvonnasta vastaavan Saksan Eurofighter-hävittäjää rullaa ulos virolaisen Ämarin lentotukikohdan hangaareista, konehalleista. Suomalaiset Hornetit eivät ole nyt mukana, vaikka ne ovatkin harjoitelleet viime viikkoina täällä Ämarissa yhdessä Luftwaffen kanssa.

Saksalaistenkin oli tarkoitus tehdä harjoituslento, mutta koneet lähtevätkin suorittamaan tehtävää. Kyse on tunnistuslennosta. Venäläiskone vaikuttaisi aikovan jättää kunnioittamatta toisten valvomaa ilmatilaa.

Venäjän lentotukikohdat sijaitsevat Pietarin lähistöllä ja Kaliningradissa. Kaistale kansainvälistä ilmatilaa on kapea, ja Saksan ilmavoimien upseerien mielestä Venäjän lentäjät vaikuttavat heikosti koulutetuilta.

Saksalaisille ei ole ongelma sanoa, että Nato haluaa osoittaa olevansa läsnä Virossa. Pari tuntia myöhemmin koneet palaavat takaisin jostain Liettuan suunnalta.

Saksalaiset ovat hoitaneet kiertävää valvontavuoroaan Ämarissa elokuusta alkaen. Tammikuussa vuoro vaihtuu Belgialle.

Ämarin lentotukikohta on vain yksi osa Baltian ilmavalvontaohjelmaa. Muut tukikohdat ovat Liettuassa ja Puolassa.

Ämarista oli alkuillasta keskiviikkona lähdössä ilmaan myös Yhdysvaltojen ilmavoimien A-10 Thunderbolt -koneita. Ne lentävät välillä Suomenkin ilmatilassa. Suomessa on lääniä harjoitella Suomen ilmavoimien kanssa.

Artikkeliin liittyvät

”Suomen kahdenväliset harjoitukset Yhdysvaltain ja Saksan ilmavoimien Baltian päivystysosastojen kanssa jatkuvat joulukuun puoleen väliin saakka”, kertoo everstiluutnantti Aki Heikkinen Suomen ilmavoimien esikunnasta.

”Lennämme yhteistoimintalentoja vielä noin viisi kertaa.”

Saksalaisia suomalaisten kanssa harjoitteleminen tuntuu miellyttävän. Lennot tehdään usein akselilla Halli–Tikkakoski–Kauhava, eikä niillä leveysasteilla ole juuri häiriötä muusta lentoliikenteestä.

”Teillä on oikein kiva ilmatila”, kiittelee Saksan valvontaosaston johtaja Gerd Schnell.

Heikkisen mielestä suomalaisten on hyvä harjoitella juuri Yhdysvaltojen Thunderbolt-koneiden kanssa. Harjoitukset ovat ensimmäisiä tämän konetyypin kanssa.

Yhteiset harjoitukset tuskin vähenevät.

Ämarin tukikohta on kuitenkin käymässä ahtaaksi. Hangaareita ei ole tarpeeksi, eikä niitä ole edes suunniteltu kestämään ilmahyökkäystä.

Tukikohdan komentaja Üllar Lõhmus kertoo, että Ämarin lisärakentaminen käynnistynee ensi vuonna.

Majoitustilaa tulee lisää, samaten hangaareja.

Ämarin laajentamissuunnitelmia vauhdittaa Itämeren muuttunut turvallisuustilanne.

Aiemmin marraskuussa Ruotsissa pidetyssä Pohjoismaiden puolustusministerikokouksessa keskusteltiin puolustusyhteistyön lisäämisestä sekä Pohjoismaiden kesken että Pohjoismaiden ja Baltian maiden välillä. Myös Naton pääsihteeri osallistui osaan kokousta.

”Pohjoismaiden ilmavoimayhteistyötä on tarkoitus kehittää esimerkiksi siten, että tiedonvaihdon kautta saadaan luotua parempi tilannekuva”, sanoo puolustusministeriön neuvotteleva virkamies Otto Saxén.

Saxénin mukaan myös yhteisten ilmavalvontaharjoitusten laajentamisesta on ollut puhetta.

Yhteistyöllä rakennetaan rajat ylittäviä toimintamalleja.

”Yhteisharjoitukset ovat olleet erittäin hyödyllisiä. Koulutus- ja harjoitusyhteistyötä kehitetään edelleen yhdessä lähialueen maiden kanssa”, sanoo harjoitusyhteistyöstä vastaava Mika Varvikko puolustusministeriöstä.

Stefan Hass / Nato
Saksan ilmavoimien Eurofighter-hävittäjä palaa valvontalennolta Ämarin tukikohtaan. Etualalla Yhdysvaltojen Thunderbolt A-10 -rynnäkkökoneita.
Saksan ilmavoimien Eurofighter-hävittäjä palaa valvontalennolta Ämarin tukikohtaan. Etualalla Yhdysvaltojen Thunderbolt A-10 -rynnäkkökoneita.
Stefan Hass / Nato
Saksan Eurofighter-kone palaavat valvontalennolta.
Saksan Eurofighter-kone palaavat valvontalennolta.
Stefan Hass / Nato
Saksan Eurofighter-kone palaa valvontalennolta.
Saksan Eurofighter-kone palaa valvontalennolta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat