Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Postilakko alkaa – pääkaupunkiseudun postinjakelu pysähtyy

Osapuolet ja sovittelijaeivät näe tällä hetkellä minkäänlaisia edellytyksiä sopuun.

Kotimaa
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Postinjakaja Johanna Pajuniemi kierroksellaan Helsingin Käpylässä perjantaina
Postinjakaja Johanna Pajuniemi kierroksellaan Helsingin Käpylässä perjantaina Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Postilakko pysäyttää lähes kokonaan pääkaupunkiseudun postinkulun todennäköisesti ensi viikon torstaiaamuun saakka. Perjantai on ensimmäinen lähes postiton päivä pääkaupunkiseudulla.

Lakon syynä on Postin ja sen työntekijöiden riita työehdoista. Neuvotteluja on käyty useita päiviä valtakunnansovittelija Minna Helteen johdolla tuloksetta. Seuraavan kerran valtakunnansovittelija on kutsunut työntekijöitä edustavan Posti- ja logistiikka-alan unionin Paun ja työnantajia edustavan Paltan pöytään ensi viikon maanantaiksi kello 10.

Helle ilmoitti keskiviikkona neuvottelujen päättymisen jälkeen, ettei näe tällä hetkellä minkäänlaista edellytystä sovintoon.

Lakko alkaa tänään torstaina kello 16. Lakko merkitsee sitä, että sanomalehdet jäävät perjantaiaamuna tulematta ja perjantain päiväposti jää pääosin jakamatta.

Seuraavan kerran lehdet jaetaan sunnuntaina.

Postin työntekijöitä edustavan Paun puheenjohtaja Heidi Nieminen ja työnantajajärjestön Paltan varatoimitusjohtaja Tuomas Aarto olivat keskiviikkona samaa mieltä vain yhdestä asiasta: Minkäänlaisia mahdollisuuksia sopuun ei tällä hetkellä ole.

Niemisen mukaan Posti ehdottaa 400 euron leikkausta jo valmiiksi alhaiseen sanomalehden jakajan 1 400 euron kuukausipalkkaan. Muutkin palkanalennukset olisivat kymmeniä prosentteja, Nieminen sanoo.

Aarton mukaan työntekijäpuolen laskelmat ovat tarkoitushakuisia, ja muitakin vaihtoehtoja on toki tarjottu. Posti ei voi jatkaa vanhan monopolin työehdoilla enää vuonna 2015, Aarto katsoo.

”Kaksi kuukautta on neuvoteltu ja olemme lähtöpisteessä”, Aarto kuvaili tilannetta.

Postin Etelä-Suomen aluepäällikön Jukka Sauramäen mukaan seuraavan kerran päiväposti saattaa kulkea pääkaupunkiseudulla vasta ensi viikon torstaina, koska lakko jatkuu pääkaupunkiseudulla ensi viikon keskiviikkoon saakka.

Posti päätti keskiviikkona, että se ei käytä jakelussa vuokratyövoimaa, koska se hankaloitti neuvotteluja.

Postin jakelussa on ollut viime päivinä päivittäin noin 600 vuokratyöntekijää. Postilla on noin 19 000 työntekijää.

Sanomalehtien jakelun lakko pysäyttää Helsingissä, Vantaalla, Espoossa, Kauniaisissa ja muualla Uudellamaalla. Printtilehtiä ei jaeta aamukannossa huomenna perjantaina.

Sunnuntaiaamuna lehdet jaetaan. Ensi viikolla lehtiä ei jaeta aamukannossa maanantaista keskiviikkoon.

Torstaina lehtien pitäisi taas olla normaalissa jakelussa.

”Pääkaupunkiseudulla ei posti tule juuri lakkopäivinä kulkemaan”, Sauramäki sanoo.

Lakon ulkopuolella ovat lääke-, ateria- ja verikuljetukset sekä ylioppilaskirjoitusten tulokset. Näin on sovittu työntekijöiden kanssa. Sauramäki sanoo, että lakko aiheuttaa merkittäviä haittoja muun muassa lehtiyhtiöille, verkkokaupalle ja ylipäätään kaikille, jotka käyttävät Postin palveluja.

Postilakko aiheuttaa postinkulkuun merkittäviä viiveitä ja häiriöitä koko maahan, vaikka lakkojen sarjan on tarkoitus alkaa pääkaupunkiseudulta.

Koko maan viivästys johtuu siitä, että noin 60 prosenttia pakettien ja kirjeiden sekä merkittävä osa aikakauslehtien jakelusta tapahtuu pääkaupunkiseudulla. Helsingistä lähetetty kirje voi viivästyä päiviä.

Rahtipalveluissa ei tule merkittäviä viiveitä, Posti ilmoittaa. Posti kertoo tilanteesta päivittäin posti.fi -sivuilla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat