Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oppositio ei luota soten säästöihin – ”Kuulostaa fantastiselta”

Hallitus uskoo, että sen tärkein reformi, sote-uudistus, säästää kolme miljardia euroa 10 vuodessa.

Kotimaa
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Kansanedustaja Jaana Laitinen-Pesola (kok) eduskunnan täysistunnossa keskiviikkona.
Kansanedustaja Jaana Laitinen-Pesola (kok) eduskunnan täysistunnossa keskiviikkona. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva
Fakta

Hallituksensote-uudistus

 Suomeen syntyy 18 itsehallintoaluetta, jotka muodostavat 15 sote-aluetta.

 Itsehallintoalueita johtavat vaaleilla valitut valtuustot.

 Itsehallintoalueet tuottavat sote-palvelut itse tai voivat käyttää apuna yksityisiä tai kolmannen sektorin palveluja.

 Potilas voi ainakin perusterveydenhuollossa valita itse julkisen, yksityisen tai kolmannen sektorin palvelujen tuottajan.

 Suomeen jää 12 laajan ympärivuorokautisen sote-palvelujen päivystyksen yksikköä.

Hallituksella on vahva luottamus siihen, että se pystyy viemään vuosikausia veivatun sosiaali- ja terveydenhuollon palvelu-uudistuksen maaliin. Sote-uudistuksen tarkoitus on kaventaa terveyseroja, hillitä menojen kasvua ja taata yhdenvertaiset palvelut koko maassa.

Opposition pyynnöstä pääministeri Juha Sipilä (kesk) antoi keskiviikkona eduskunnalle ilmoituksen sote-uudistuksesta.

Kaikki salissa olivat yhtä mieltä siitä, että uudistus tarvitaan, ja sen myös moni ääneen sanoi.

Hallitus uskoo, että uudistus katkaisee julkisten menojen kasvun. Kymmenen vuoden kuluttua uudistuksen voimaantulosta (2019) menojen pitäisi olla kolme miljardia euroa alemmat kuin nykyennusteiden mukaan.

Oppositiopuolueet eivät luottaneet kolmen miljardin säästöihin. ”On todennäköistä, että säästötavoitteisiin pääsemiseksi on vähennettävä palveluita tai heikennettävä palveluiden laatua. Pahimmassa tapauksessa on tehtävä molemmat”, Aino-Kaisa Pekonen (vas) sanoi.

Sdp:n Antti Lindtman ihmetteli, että olipa malli mikä tahansa, aina syntyy kolmen miljardin säästö. ”Kuulostaa fantastiselta, etenkin kun hallituksen mallissa on 18 itsehallintoaluetta, 15 sote-aluetta, 12 laajan päivystyksen aluetta, viisi yliopistollista sairaalaa ja yksi maakuntayhtymä.”

Hallitus todisteli useammalla suulla, mistä säästöt tulevat. Sipilä listasi isommat järjestäjätahot, paremman johtamisen ja käytännöt, erikoistumisen ja tietotekniikan uudistamisen.

Tehyn entinen puheenjohtaja Jaana Laitinen-Pesola (kok) käytti harvinaisen kokoomuslaisen puheenvuoron. Se sai hyväksyntää myös demareista.

”Uudistus vaatii toki vahvaa valtakunnallista ohjausta, mutta onnistunut siitä tulee ainoastaan siinä tapauksessa, että alan henkilöstö pääsee mukaan uudistustyöhön”, hän sanoi.

Vapaus valita palveluja julkisen tai yksityisen tuottajan välillä arvelutti monia. ”Mikä takaa, että syrjäseutujen asukkaille on tarjolla enää minkäänlaisia palveluja uudistuksen jälkeen?” Pekonen kysyi.

Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk) viittasi perustuslakiin, jolla ”rahapussin paksuudesta ja asuinpaikasta riippumatta turvataan terveys- ja hyvinvointipalvelut”.

Antti Lindtman vaati soten palauttamista parlamentaariseen valmisteluun, mutta hallitus sanoi, että ei käy. Parlamentaarinen seurantaryhmä riittää.

”Ihmettelen, jos kukaan tässä talossa haluaisi aloittaa tätä puliveivaamista alusta”, pamautti Päivi Räsänen (kd) aiheuttaen salissa naurunremakan.

Vesa Moilanen / Lehtikuva
Kansanedustaja Antti Lindtman (sd) eduskunnan täysistunnossa keskiviikkona.
Kansanedustaja Antti Lindtman (sd) eduskunnan täysistunnossa keskiviikkona.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat