Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Svinhufvudin Kotkaniemi säästynee myymiseltä

Kotimaa
 
Jussi Helttunen
Presidentti P. E. Svinhufvudin kotimuseo sijaitsee Luumäellä.
Presidentti P. E. Svinhufvudin kotimuseo sijaitsee Luumäellä. Kuva: Jussi Helttunen

Presidentti P. E. Svinhufvudin, ”Ukko-Pekan”, kotimuseo Luumäellä Etelä-Karjalassa on säästymässä myymiseltä.

Senaattikiinteistöt ehti jo kuun alussa ilmoittaa Kotkaniemen olevan myyntilistalla, sillä valtiolta ei näyttänyt löytyvän rahaa kiinteistön remonttiin ja museon ylläpitoon.

Hallitus antaa piakkoin eduskunnan hyväksyttäväksi esityksensä täydentävästä talousarviosta ensi vuodelle. Esitys pitää sisällään Kotkaniemen vuokravaltuuden.

Valtuus tarkoittaa käytännössä sitä, että Kotkaniemi remontoidaan omistajansa eli valtion Senaattikiinteistöjen kustannuksella ja että Museovirastolle jatkossakin varataan valtion budjetista rahaa Kotkaniemen vuokraamiseen Senaattikiinteistöiltä.

Rahoitusta ja Kotkaniemen säilyttämistä kannattaa opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok), joka aiemmin istui P. E. Svinhufvudin muistosäätiön hallituksessa.

Tähän asti Museovirasto on maksanut vuokraa muutaman kymmenen tuhatta euroa vuodessa, kertoo ylijohtaja Riitta Kaivosoja opetus- ja kulttuuriministeriöstä.

Remontin valmistuttua Museovirasto maksaa Senaattikiinteistöille noin 2,5 miljoonan euron remonttikulut takaisin vuokrina, mikä tarkoittaa vuosivuokran nousemista noin 265 000 euroon. Vuokrarahat otetaan valtion budjetista.

Rapistuneen kiinteistön huonekalut ja muut esineet vietiin jo kesällä turvaan remontin alta, joka yllättäen uhkasi valtion säästöjen vuoksi jäädä tekemättä kokonaan.

Sekä Svinhufvud-säätiö että paikallinen Kotkaniemi-säätiö ovat halunneet, että Kotkaniemi remontoidaan Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhliin vuodeksi 2017.

Arkkitehti Lars Sonckin suunnittelemassa talossa on vuodesta 2000 ollut kotimuseo, jota viime ajat on pitänyt auki Kotkaniemi-säätiö Museoviraston kanssa tehdyn sopimuksen perusteella.

Muun muassa Suomen itsenäisyysjulistuksen lukemisesta tunnettu Svinhufvud perheineen asui Kotkaniemessä vuodesta 1908 lähtien, kun hän tuli Lappeen kihlakunnantuomariksi.

Svinhufvud asui ja lomaili Kotkaniemessä aina kuolemaansa 1944 saakka.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat