Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Perjantaina liputetaan lasten oikeuksien puolesta

Kotimaa
 
Timo Jaakonaho / Lehtikuva
Suomessa on 19 liputuspäivää.
Suomessa on 19 liputuspäivää. Kuva: Timo Jaakonaho / Lehtikuva
Fakta

19 liputuspäivää ja vaalipäivät

 Virallisia liputuspäiviä ovat Kalevalan eli suomalaisen kulttuurin päivä (28.2.), Vappu eli suomalaisen työn päivä (1.5.), äitienpäivä (toukokuu), puolustusvoimien lippujuhla eli marsalkka Mannerheimin syntymäpäivä (4.6.), juhannuspäivä ja itsenäisyyspäivä (6.12.).

 Muita virallisia liputuspäiviä ovat vaalipäivät ja presidentin virkaanastujaispäivät.

 Vakiintuneita liputuspäiviä ovat Runebergin päivä (5.2.), Minna Canthin eli tasa-arvon päivä (19.3.), Mikael Agricolan eli suomen kielen päivä (9.4.), kansallinen veteraanipäivä (27.4.).

 Vakiintuneita liputuspäiviä ovat myös Eurooppa-päivä (9.5.), J. V. Snellmanin eli suomalaisuuden päivä (12.5.), kaatuneitten muistopäivä (toukokuu), Eino Leinon eli runon ja suven päivä (6.7.).

 Lisäksi vakiintuneita liputuspäiviä ovat Aleksis Kiven eli suomalaisen kirjallisuuden päivä (10.10.), YK:n päivä (24.10.), ruotsalaisuuden päivä (6.11.), isänpäivä (marraskuu), Jean Sibeliuksen eli suomalaisen musiikin päivä (8.12.).

Perjantaina 20. marraskuuta Suomen liput liehuvat lasten oikeuksien puolesta. Sisäministeriö suosittaa kansalaisille silloin liputusta ja määrää valtion virastot ja laitokset liputtamaan.

Samanlainen suositus annettiin viime ja sitä edellisenä vuonna.

Lapsen oikeuksien päivästä ollaan tekemässä vakiintunutta liputuspäivää. Tammikuussa sisäministeriö esitti sen merkitsemistä kalentereihin Helsingin yliopiston almanakkatoimistolle, joka määrittelee liputuspäivät.

Se merkittäisiin kalentereihin aikaisintaan vuonna 2020.

Sisäministeriössä on myös vireillä esitys Miina Sillanpään päivän lisäämisestä liputuspäiväksi 1. lokakuuta, jolloin liputettaisiin kansalaisvaikuttamisen puolesta. Asiasta päätetään tällä hallituskaudella.

Suomessa on 19 liputuspäivää, joista kuusi on virallisia liputuspäiviä ja 13 kalenteriin merkittyjä vakiintuneita liputuspäiviä. Sen lisäksi liputuspäiviä ovat vaalipäivät ja tasavallan presidentin virkaanastujaispäivät.

”Niillä ei ole eroa, että toinen olisi merkittävämpi”, ylitarkastaja Hanne Huvila sisäministeriöstä sanoo.

Viralliset liputuspäivät on merkitty asetukseen Suomen lipusta, ja niiden muuttaminen edellyttää asetusmuutosta. Sellainen tehtiin 1996, jolloin asetusta päivitettiin vaalipäiväliputusten osalta.

Huvilan mukaan liputuspäivien lisäämisestä ei ole pitkään vakiintunutta tiukkaa toimintamuotoa, koska Suomessa on liputusvapaus.

Liputuspäivien lisäys tapahtuu käytännössä vakiinnuttamisen kautta.

Niin tapahtui 2000-luvulla Minna Canthin ja Jean Sibeliuksen päivien kohdalla, joita on toivottu 1980-luvulta saakka. Sisäministeriö teki niistä liputussuosituksen 2005. Vuonna 2011 almanakkatoimisto merkitsi ne kalentereihin.

”Näkisin erittäin outona, että almanakkatoimisto merkitsisi kalenteriin päivän, jota ministeriö ei ole suosittanut”, Huvila sanoo.

2000-luvulla kalentereihin lisättiin myös Eurooppa-päivä. Lapsen oikeuksien päivän liputussuosituksen ministeriö antoi, koska sillä on laaja kansalaiskannatus.

Ministeriölle tulee vuosittain useita ehdotuksia liputuspäiviksi, mutta Huvilan mukaan niitä lähdetään edistämään harvoin.

Viime vuosina on ehdotettu liputusta esimerkiksi vanhusten oikeuksille, sukukansoille, ulkosuomalaisille, jalkapallokulttuurille.

Huvila puhuu jo liputusväsymyksestä.

”Liputuspäiviä ei tulisi olla liikaa. Esimerkiksi ensi vuoden toukokuussa näyttäisi olevan viisi liputuspäivää, ei sinne enempää mahdu. Kansalaisilta tulee myös palautetta, että näitä on jo liikaakin.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat