Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mitä todella tapahtui yöllisissä sote-neuvotteluissa, kun hallituksen kaatuminen oli lähellä?

HS vie lukijan sote-neuvotteluihin, jotka lähes kaatoivat hallituksen. Tarinan lopussa Juha Sipilä on yhä Suomen pääministeri – ja saa erikoisen kyydin.

Martta Nieminen HS
Olli Pohjanpalo HS

Minkä taakseen jättää, sen edestään löytää.

Viime kevään hallitusneuvottelujen yksi vaikeimmista asioista oli sosiaali- ja terveydenhuollon palvelu-uudistus eli sote.

Kaksi viikkoa sitten keskustan, kokoomuksen ja perussuomalaisten hallitus oli vähällä kaatua kiistaan sotesta. Tilanne oli vakava, ja suomalaisessa politiikassa poikkeuksellinen.

Riita sai tiivistyä viikkoja ilman, että siitä tiedettiin julkisuudessa.

Vaikka kiista alkoi keskustan ja kokoomuksen välisenä, neuvottelujen viimeisenä yönä sote-ratkaisua viivyttivät perussuomalaiset. Puolue yritti torjua kokoomuksen esitykseen runnoman valinnanvapauslainsäädännön. Myös osa keskustalaisista vierasti valinnanvapauslaista päättämistä jo tässä vaiheessa.

Näin hallituskriisi eteni
Näin hallituskriisi eteni
Umpikuja sote-neuvotteluissa näkyy ja kuuluu poliitikkojen lausunnoissa viikolla, jolloin Suomen hallitus lähes hajosi. Toimittaja: Olli Pohjanpalo, grafiikka: Uolevi Holmberg

Tiedotusvälineissä on näkynyt ”trio” eli puolueiden puheenjohtajat: pääministeri Juha Sipilä (kesk), valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) ja ulkoministeri Timo Soini (ps). Kuitenkin sote-vastuu on keskustassa perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehulalla, kokoomuksessa sisäministeri Petteri Orpolla ja perussuomalaisissa sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylällä.

Melkein kaikissa neuvotteluissa oli mukana myös alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti, joka on sote- ja aluehallintouudistuksen projektinjohtaja.

Sotessa on kyse vuosikymmenen suurimmasta uudistuksesta. Se ajoi hallituksen melkein jättämään eronpyyntönsä.

HS vie nyt lukijat matkalle neuvotteluiden kulisseihin: mitä suljettujen ovien takana todella tapahtui?

 

TIISTAI 3. MARRASKUUTA

Kriisi sotesta on muhinut viikkokausia, oikeastaan hallitusneuvotteluista asti. Hallituspuolueet ovat kuitenkin sopineet, että ratkaisu tehdään tiistaina 3. marraskuuta.

Trio on koolla, ja vahvistuu, että ollaan kaukana sovusta. Puheenjohtajat toteavat, että kompromissiin ei ole edellytyksiä, joten he päättävät Stubbin esityksestä, että Sipilä tekee yksin ota tai jätä -tarjouksen.

Perussuomalaiset ymmärtävät, että tämä on hallituskysymys. Sipilän esitys pitää hyväksyä tai hallitus kaatuu. Myös kokoomuksessa tilanteen vakavuus oli ymmärretty maanantaina, jolloin eduskuntaryhmä ja puoluehallitus pitivät kokouksen.

Asetelma on selvä: Sipilä ei anna periksi keskustan puoluehallituksen päätöksestä, että sote-alueita tulisi saman verran kuin maakuntiakin eli 18.

Kokoomus saa tiistaina kuitenkin puhuttua Sipilältä lisäaikaa.

Sipilä suostuu siirtämään päätöksen torstaille, koska kukaan ei halua hajottaa hallitusta kevyin perustein. Riitaa on sote-alueiden määrästä.

Perussuomalaisilla on ylimääräinen ryhmäkokous, jossa on puoluehallituksen jäseniä mukana. Henki on, että lisäaika ei tuo ratkaisua ja kokoomus haluaa vain jarruttaa koko sote-ratkaisua. ”Tietoista hidastelua. Sote on ollut kokoomukselle tuskaa jo viime kaudella”, eräs perussuomalainen sanoo.

 

KESKIVIIKKO 4. MARRASKUUTA

Sipilän esitys esitellään muille hallituspuolueille. Siinä on 18 sote-aluetta. Keskusta ja kokoomus ajautuvat isoon riitaan. Kokoomus haluaa vielä neuvotella sote-alueista.

Perussuomalaiset seuraavat riitelyä sivusta ja yrittävät toimia sovittelijana. Heille kelpaa keskustan esittämä 18 aluetta.

Sipilän esityksessä on myös alustava kirjaus kokoomuksen toivomasta valinnanvapauslainsäädännöstä eli siitä, että asiakkaat saavat valita joko julkisen tai yksityisen hoidon. Perussuomalaiset hermostuvat, koska he kokevat, että kokoomusta on tultu jo huomattavasti vastaan. ”Aina tuli uusia vaatimuksia”, eräs neuvottelija sanoo.

Ratkaisu on täysin levällään keskiviikkoiltana. Sipilä lupaa, että hallitus tekee lopullisen päätöksensä sotesta torstaina kyselytunnin jälkeen, kun eduskuntaryhmien kannatkin ovat selvillä.

 

TORSTAI 5. MARRASKUUTA

Kokoomuksen puoluehallitus on koolla aamupäivällä eduskunnan Pikkuparlamentissa. Siellä ei kuulla Sipilän esitystä, mutta tiedossa on, että tulossa on tiukka viesti.

”Silloin selvisi, että hallituskriisi on käsillä. Mietimme, kuinka pitkälle pääministeri on valmis joustamaan”, kokoomuslainen kertoo.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen tapaa samaan aikaan politiikan toimittajia kristillisdemokraattien ryhmähuoneessa. Vanhanen varoo sanomasta tulikuumasta sotesta sanaakaan, mutta tulee lopulta paljastaneeksi kiistan ytimen. ”Keskustalle maakunnat ovat tärkeitä.”

Vanhanen myös toteaa haparoimatta, että sovun on tultava torstaina. ”Ei ole mahdollista, että se siirtyy”, hän vastaa toimittajien kysymykseen.

Vanhanen: tilanne on vaikea, kolme puoluejohtajaa koolla
Vanhanen: tilanne on vaikea, kolme puoluejohtajaa koolla
Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen sanoo, että kolmen hallituspuolueen johtajat ovat aloittaneet perjantain ensimmäisen yhteiskokouksen. Toimittaja, kuvaus ja leikkaus Kalle Koponen / HS

Hallituspuolueiden eduskuntaryhmät kokoontuvat kello 13.30. Sipilä käy perussuomalaisten ja kokoomuksen ryhmissä kertomassa, että keskusta ei luovu tavoitteestaan.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän ja puoluehallituksen kokouksessa Sipilä viipyy lähes tunnin. Kokouksessa ei syödä eikä juoda mitään – eikä naureta. ”Tunnelma oli ikävä”, paikalla ollut kertoo.

Iso joukko toimittajia on eduskuntaryhmän oven takana. Lasien eteen vedettyjen verhojen takaa kaksi toimittajaa näkee, että Sipilä viittoilee ja esittelee malliaan, joka on heijastettu kankaalle. Itsehallintoalueita tulisi 18, laajan ympärivuorokautisen päivystyksen yksiköitä 12 ja itsehallintoalueiden yhteistyöalueita viisi. Valtionohjausta vahvistetaan.

Sipilän mallissa valinnanvapauslain valmistelu aloitetaan marraskuussa 2015 siten, että hallituksen esitykset siitä ja sote-palvelujen rahoituksesta annetaan mahdollisimman pian sote-järjestämislain jälkeen. Tarkoitus on, että kaikki lait ovat voimassa vuoden 2019 alussa.

Monelle kokoomuslaiselle jää epäselväksi, mitä Sipilä tarkoittaa. ”Ei ollut varmuutta, mihin keskusta on valmis esitystä viemään. Se vahvistui, että hän haluaa 18 aluetta”, kokoomusedustaja sanoo.

Kokoomuslaisille selviää, että Sipilä on valmis laittamaan oman arvovaltansa peliin ja uhkaa kaataa hallituksen. Sipilä sanoo, että vaihtoehdot ovat: ota tai jätä.

Kokoomus ilmoittaa, että koska Sipilä tekee asiasta hallituskysymyksen, asia on päätettävä lauantaina kokoomuksen puoluevaltuuston ja eduskuntaryhmän kokouksessa. Keskustalaiset pitävät tätä teatterina, koska heidän mielestään kokoomukselta tivataan kantaa vain soteen, ei hallituksessa pysymiseen.

Kun Sipilä lähtee, kokoomuslaiset kerääntyvät Stubbin ympärille spontaanisti. ”Ryhmä kasvoi yhteen”, kuvaa eräs kokoomuslainen. Kokoomuksen neuvottelijoille annetaan ”vahva mandaatti”, eli suomeksi laajat neuvotteluvaltuudet.

Kokoomus on myöntyväinen 12 alueeseen aiemmin vaatimansa viiden sote-alueen sijaan, ”kunhan tekstit saadaan kuntoon”. Teksteillä tarkoitetaan valinnanvapauslainsäädäntöä.

”Oli vahva fiilis, että mennään eteenpäin näillä linjauksilla”, kansanedustaja kertoo.

Toimittajat häädetään ryhmähuoneen lasien takaa pois.

Sipilä käy myös perussuomalaisten ryhmässä, joka tukee Sipilän esitystä 18 sote-alueesta. Kokoomus jää yksin ja tilanne kärjistyy yhä enemmän keskustan ja kokoomuksen väliseksi. ”Ei hyvältä näytä”, perussuomalaiset sanovat.

Iltapäivällä valtioneuvoston viestintäjohtaja Markku Mantila valmistelee eduskunnassa tiedotustilaisuutta iltakuudeksi, mutta se perutaan. Sipilä tapaa oppositiopuolueiden ryhmäjohdot ja kertoo esityksestään.

Leif Rosas
Alexander Stubb kertoo torstaina 5.11. illansuussa, että Juha Sipilä on tehnyt sotesta hallituskysymyksen. ”Kokoomus ei ole lähdössä hallituksesta.”
Alexander Stubb kertoo torstaina 5.11. illansuussa, että Juha Sipilä on tehnyt sotesta hallituskysymyksen. ”Kokoomus ei ole lähdössä hallituksesta.”

Eduskunnan kyselytunnin jälkeen kello 17 Stubb puhuu toimittajille Valtiosalissa ja sanoo, että Sipilä on tehnyt asiasta hallituskysymyksen.

”Kokoomus ei ole lähdössä hallituksesta”, Stubb toistaa pariinkin kertaan.

Stubb: Kokoomus ei ole lähdössä hallituksesta
Stubb: Kokoomus ei ole lähdössä hallituksesta
Kokoomus pyysi lisäaikaa soteasian käsittelyyn, josta on noussut hallituskysymys keskustan kanssa. Toimittaja, kuvaus ja leikkaus Kalle Koponen HS

Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Ben Zyskowicz on tuohtunut. Hän ei käsitä, että maan talous kriisissä ja pakolaisvyöry koettelee maata, mutta Sipilä kaataa hallitusta sote-alueiden määrään.

Sipilä pitää iltayhdeksältä yksin tiedotustilaisuuden, joka televisioidaan. Hän kertoo antaneensa kokoomukselle lisäaikaa vain perjantaiaamuun miettiä tarjoustaan. Viesti on dramaattinen. ”On hyvin todennäköistä, että kävelen presidentin luokse.”

Sipilä antoi kokoomukselle vain aamuun saakka aikaa
Sipilä antoi kokoomukselle vain aamuun saakka aikaa
Vääntö sote-uudistuksesta kiristyy äärimmilleen myöhään torstai-iltana, kun pääministeri Juha Sipilä torjui kokoomuksen pyynnön saada lisäaikaa viikonlopulle saakka. Päätös on kyettävä tekemään perjantain vastaisen yön aikana, muuten kokoomuksen on lähdettävä hallituksesta. Toimittaja, kuvaus ja leikkaus Kalle Koponen / HS

Toisin sanoen Sipilä pitää todennäköisenä, että hän hajottaa oman hallituksensa perjantaina.

Sipilä sanoo epäilevänsä hallituksen kykyä viedä uudistus sovitussa aikataulussa läpi. ”Eniten minua huolettaa se, onko meillä sellainen hallitus, joka kykenee viemään päätökset toteutukseen asti”, hän sanoo.

Hän korostaa, että sote-uudistus on hallituksen suurin ja tärkein rakenneuudistus, jossa ei ole varaa epäonnistua.

Leif Rosas / redstar
Pääministeri Sipilä kertoo torstaina 5.11. kello 21, että kokoomus ei ole hyväksynyt hänen esitystään. Hän antaa aikaa perjantaiaamuun.
Pääministeri Sipilä kertoo torstaina 5.11. kello 21, että kokoomus ei ole hyväksynyt hänen esitystään. Hän antaa aikaa perjantaiaamuun.

Myöhemmin Sipilä kertoo olleensa yhteydessä tasavallan presidentti Sauli Niinistöön, joka oli tiettävästi neuvonut häntä, miten hallituksen hajoaminen vältetään.

Perjantain vastaisena yönä pöytään saadaan erilaisia kompromisseja, mutta mikään niistä ei tuo ratkaisua.

”Keskusta ja perussuomalaiset ovat joustaneet, venyneet, ymmärtäneet, mutta kokoomus tekee hallituskriisin omien tavoitteidensa vuoksi”, perussuomalaisten kansanedustaja jyrisee.

Yön neuvotteluissa syntyy idea 18 itsehallintoalueesta, joista kuitenkin vain 15 aluetta olisi sote-alueita. Kolme pienintä maakuntaa yhdistyisi sote-asioissa naapurimaakuntaan.

Peli menee rumaksi: sekä keskusta että kokoomus haukkuvat toisiaan nimettöminä toimittajille: Kokoomuksen mielestä keskusta on ajanut kokoomuksen ahtaalle tahallaan ja tekee kovaa valtapolitiikkaa. Keskustan näkökulmasta kokoomus ei pitäytynyt hallitusneuvotteluissa sovitussa ja haraa tahallaan vastaan.

”Haluaako kokoomus edes sopia. Kokoomushan jarrutti sote-uudistusta koko neljä vuotta edellisessäkin hallituksessa”, yksi lähteistä sanoo.

Keskustalaiset saavat kokoomuksen edellisen hallituskumppanin Sdp:n edustajilta symppaavia tekstiviestejä, joiden viesti on ”tutulta kuulostaa”.

Perussuomalaisten joukoissa turhautuminen venkoiluun kasvaa. He moittivat kokoomusta vuotamisesta, mutta kehuvat Sipilää, kun tämä laittaa itsensä peliin. Keskustalla on kuitenkin oma syynsä päästä maaliin: Maakuntien Suomi.

Soini ei enää osallistu öisiin neuvotteluihin. Neuvottelut kariutuvat perjantain puolella kahdelta yöllä. Sipilä jää työpaikalleen nukkumaan.

 

PERJANTAI 6. MARRASKUUTA

”Ponnistelut jatkuvat aamulla”, yksi neuvottelija lähettää aamukuudelta tekstiviestin HS:lle. Kahdeksalta hallitus kokoontuu hallituksen EU-ministerivaliokuntaan.

Aamulla selvitetään pikavauhtia valtiosääntöoikeuden asiantuntijoiden kanssa yöllä esitettyä uutta mallia.

Leif Rosas
Alexander Stubb poistuu valtioneuvoston linnasta perjantaiaamuna 6.11. kello 9.15.
Alexander Stubb poistuu valtioneuvoston linnasta perjantaiaamuna 6.11. kello 9.15.

Varsinaiset sote-neuvottelut lykkääntyvät kello kymmeneen, sillä Soini vierailee ensin HSTV:n Studio Kulmapöydässä. Hän pitää hallituksen hajoamista mahdollisena.

Soini: Pitäisi ajatella ennen kuin ajaa itsensä juntturaan
Soini: Pitäisi ajatella ennen kuin ajaa itsensä juntturaan
Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soinin mukaan hallitusta vaivaa luottamuspula. HSTV:n Studio Kulmapöydässä vierailleen Soinin mukaan toinen hallituskumppani on ajanut itsensä ”juntturaan” ja toinen harrastaa ”itkupotkuraivareita kurahouissa”.

”Tulee päivä, jolloin vedätys on lopetettava. Ei niin voi mennä, että kun aina kiukuttelet ja ämpyilet julkisuudessa, vedät itkupotkuraivarit kurahousuissa, niin sulle annetaan periksi”, Soini sanoo viitaten kokoomukseen.

Zyskowicz sanoo vielä aamulla HS:lle, että riidassa ei ole kysymys mistään muusta kuin alueiden määrästä. ”Kaikki muu on sovittavissa ja on ollut sovittavissa jo pitkään.”

Toisin käy.

Hallitus jatkaa kompromissin hakemista aamupäivällä, vaikka Sipilän takaraja on mennyt umpeen. Uutta takarajaa ei määritellä.

Keskustan ja kokoomuksen eduskuntaryhmät puivat tilannetta pitkään aamupäivällä. Sipilä luikkii omasta ryhmäkokouksestaan takakautta välttääkseen toimittajat.

Hallituslähde toteaa HS:lle, että keskusta olisi väljentänyt vaatimuksiaan. Keskustan ryhmä antaa Sipilälle valtuudet jatkaa kompromissin etsimistä. Toiveikkuus sovusta kasvaa, kunnes Sipilä sanoo eduskunnassa kello 13, ettei hänellä ole mitään pohjaa kompromissiesityksen jättämiselle, eikä mitään kompromissiehdotusta ole olemassa.

Keskusta varautuu kokoomuksen lähtöön hallituksesta suunnitelmalla, jossa kristilliset ja Rkp tulisivat hallitukseen.

Sipilä soittaa Rkp:n puheenjohtajalle Carl Haglundille ja tunnustelee puolueen valmiutta hallitukseen. Haglund tekee selväksi, että se vaatisi säätöä hallitusohjelmaan.

”Henki oli sellainen, että Rkp:tä tarvitaan hallituksen muodostamiseen”, Haglund sanoo nyt.

Myös kristillisdemokraatteihin Sipilä on yhteydessä. Puolueessa pidetään hallitusspekulaatiota turhana, koska keskustan, perussuomalaisten, kristillisten ja Rkp:n hallituksella olisi äärimmäisen niukka enemmistö. ”Se ei voinut olla vakava vaihtoehto”, puheenjohtaja Sari Essayah sanoo jälkikäteen.

Markus Jokela / HS
Pääministeri Juha Sipilä saapuu eduskunnan täysistuntoon perjantaina 6.11. yhdeltä.
Pääministeri Juha Sipilä saapuu eduskunnan täysistuntoon perjantaina 6.11. yhdeltä.

Pääministeri edellyttää, että hallituskriisiin täytyy löytyä ratkaisu vielä perjantain aikana. Sipilä tunnustaa, ettei kysymys ole vain sote-alueiden lukumäärästä, vaan muustakin.

Keskustalla ja perussuomalaisilla on ryhmäkokoukset iltapäivällä. Kaksi keskustalähdettä kertoo HS:lle, että Sipilä on esitellyt keskustan ryhmässä kompromissimallina 18 itsehallintoaluetta ja 15 sotealuetta.

Julkisesti Sipilä kiistää luvut. Hänen mukaansa tilanne näyttää ”aika huonolta”. Rehula puolestaan sanoo, että nyt ollaan lähempänä ratkaisua kuin koskaan.

Sipilä: ”Tänä päivänä on ratkaisun synnyttävä”
Sipilä: ”Tänä päivänä on ratkaisun synnyttävä”
Pääministeri Juha Sipilä (kesk) edellyttää, että hallituskriisiin löytyy ratkaisu vielä perjantaipäivän aikana. Sipilä sanoo, että kysymys ei ole vain sote-alueiden lukumäärästä, vaan kysymys on laajempi. Sipilä sanoi kuvitelleensa, että olisi pystynyt tekemään kompromissiratkaisun jo aamupäivän aikana. Toimittaja Eeva Palojärvi, kuvaus ja editointi: Esa Syväkuru.

Perussuomalaisten ryhmäkokoukseen menee vakavia edustajia. Syytökset kokoomuksen suuntaan sinkoilevat.

”Jos kokoomus ei anna tässä jo periksi, me teemme tästä hallituskysymyksen”, perussuomalainen kansanedustaja uhkaa.

Soini sanoo toimittajille tuohtuneena, että sovun syntyminen ei ole nyt uskon asia, vaan vaatii tekoja. Hän ei tarkemmin kerro, mistä neuvotteluissa kiikastaa.

Perussuomalaisten mukaan tilanne muuttuu koko ajan sekavammaksi. Ryhmäkokouksen jälkeen Soini sanoo, ettei heille ole esitelty mitään 18/15-mallia. Häntä jurppii, että kokoomuslaiset avustajat, ”palkkarengit”, lähettävät twiittejä iltamyöhällä, ”vaikka heidän kuuluisi tukea ministereitä”.

Ryhmäkokousten jälkeen kolmen maissa Matti Vanhanen sanoo, että neuvotteluasema on yhä vaikea.

”Pääministeri on tämän päivän ajan sukkuloinut kolmen ryhmän välillä ja hahmotellut sitä, minkälaisista osista ratkaisua voitaisiin hakea”, hän kertoo.

Valtioneuvoston linnassa tunnelma on väsynyt, kun neuvottelut illansuussa jatkuvat. Kaikilla on nälkäkin, koska lounas on jäänyt syömättä. Vahtimestarit hakevat Picnicistä patonkia. Pähkinöitäkin tarjoillaan.

Alueiden määrästä päästään sopuun, mutta sen jälkeen hiertää vielä kokoomuksen vaatimus kansalaisten vapaudesta valita palvelunsa.

”Se oli se viimeinen taisto”, perussuomalainen sanoo.

Sipilä sanoo, että hänellä lähtee illalla kone Ouluun ja siihen mennessä pitää tulla valmista. Koneita lähtee useita, Sipilä myöhästyy niistä kaikista.

Perussuomalaiset suhtautuvat torjuvasti kokoomuslaisten vaatimuksiin valinnanvapauden runnomisesta lainsäädäntöön. Keskustassa on jo se henki, että paras olisi päästä sopuun. Heille tärkeintä on saada ”puoli vuosisataa” haviteltu maakuntien itsehallintomalli.

Valinnanvapaus on kirjattu sovintoesitykseen, mutta muotoilu on kokoomuslaisten mielestä vajaa ja voi heidän mielestään johtaa vain loputtomiin selvityksiin, ei lainsäädäntöön.

Neuvottelemaan vetäytyneet osapuolet ilmoittavat, että nyt ulkopuolelle ei saa tihkua mitään. ”Radiohiljaisuus”, HS:lle viestitetään kello 18.54.

Välillä neuvottelijat vetäytyvät omiensa pariin ja palaavat taas yhteiseen neuvotteluun. Ovia paiskotaan, toisia haukutaan yhteistyökyvyttömiksi. Stubb pamauttaa kirjansa pöytään.

”Kiukutteleva kakaralauma”, eräs perussuomalainen luonnehtii.

Illalla laitetaan kovat piippuun. Kokoomus vahvistaa neuvottelijajoukkoaan ensin Zyskowiczillä ja sitten Paula Risikolla. Risikko selittää erityisesti perussuomalaisille, miten valinnanvapaus pitää kirjata teksteihin ja mitä se tarkoittaa.

Perussuomalaisten mielestä Zyskowiczin ja Risikon mukaantulo vain pitkittää iltaa.

”Oli istuttu monta tuntia. Heidän roolinsa oli kysellä tyhmiä”, eräs sanoo.

Rehula ja Mäntylä ovat asiantuntijoina koko ajan läsnä. Heitä kuunnellaan hyvin tarkkaan sen suhteen, mitä mikäkin kompromissi oikeasti tarkoittaa. Myös Pöysti on paikalla.

HSTV:n studiossa tilannetta kommentoivat illansuussa oppositiopoliitikot.

HSTV-studio: Hallitus on kansalle selityksen velkaa
HSTV-studio: Hallitus on kansalle selityksen velkaa
Hallitus on ajautunut 2000-luvulla ennennäkemättömään kriisiin. Pääministeri Juha Sipilä ilmoitti marssivansa presidentin luokse esittämään eronpyynnön, jos sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistusta ei hoideta keskustan haluamalla tavalla. HSTV:n studiokeskusteluun osallistuneiden opposition kansanedustajien mukaan hallitus on nyt kansalle selityksen velkaa.

Valtioneuvoston linnassa on illan mittaan jopa kolmisenkymmentä ihmistä, kun avustajatkin lasketaan. Soini sairastuu ja lähtee aikaisin kotiin.

Yhdeksän kymmenen aikaan tunnelma kiristyy ja eri puolueista moni on valmis heittämään hanskat tiskiin.

Perussuomalaiset eivät hyväksy kokoomuksen vaatimaa kirjausta valinnanvapaudesta. Kirjaus antaa puolueen mielestä kuvan, että palvelujen valinnanvapaus on automaatti, vaikka näin ei ehkä ole. Perussuomalaiset ja keskusta tarjoavat kompromissia, mutta kokoomus ei taivu.

Myöhemmin käy ilmi, että perussuomalaiset vaativat sovun ehdoksi, että eläkkeensaajien asumistuen leikkaukset perutaan. Näin tapahtuikin.

Kello 23.49 yksi neuvottelija lähettää tekstiviestin HS:lle, että neuvottelut jatkuvat.

 

LAUANTAI 7. MARRASKUUTA

Perjantai vaihtuu lauantain puolelle, mutta mitään ei kuulu Senaatintorin laidalta. ”Vähän malttia vielä”, HS:lle tekstataan kello 00.56.

Kokoomus pelaa kovaa, riskirajoilla. Mutta saa tahtonsa läpi.

Yhden maissa sopu on valmis. Perussuomalaiset käyvät vielä puhelinneuvottelun kotona olevan Soinin kanssa. Sipilä ja Stubb twiittaavat sovun syntymisestä.

”Hallitus oli erittäin lähellä kaatua”, useampi lähde sanoo.

Entä miten käy viimeisellä iltakoneella Ouluun halunneelle Juha Sipilälle?

Hän pääsee varhain aamulla ambulanssikoneessa Ouluun kahden tunnin unien jälkeen. Kone on ahdas. Vaimo Minna-Maaria saa istumapaikan, mutta pääministeri itse joutuu istumaan vessanpöntöllä.

Zyskowicz: kaikki joutuivat joustamaan
Zyskowicz: kaikki joutuivat joustamaan
Kokoomuksen eduskuntaryhmän toinen varapuheenjohtaja Ben Zyskowicz sanoo, että sote-ratkaisu syntyi vasta yhdeltä aamuyöllä. Toimittaja Paavo Teittinen HS, kuvaus Esa Syväkuru HS
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat